Hrvati traže novu strategiju u BiH

Nakon današnje sjednice Predsjedništva HSP-a BiH (Đapić - dr. Jurišić) bit će upućena pozivnica svim hrvatskim strankama potpisnicama Kreševske deklaracije za sazivanjem što hitnijeg sastanka.

Tema će naravno biti početak ustavnih promjena, pokrenut proteklih dana u vojnoj bazi u Butmiru, kao i definiranje hrvatske pregovaračke strategije u ovom procesu.

Predsjednik HSP-a BiH (Đapić - dr. Jurišić) Zvonko Jurišić je potvrdio kako odnosi koji trenutačno vladaju među predstavnicima svih triju naroda u BiH te namjera međunarodne zajednice da kroz novi prijedlog ustavnih promjena dodatno pogorša hrvatski položaj u BiH, pokazuju da je nužno ponovno okupiti hrvatske predstavnike za jednim stolom. Naime, on je upozorio kako je vidljivo da se posljednjim sastankom u Butmiru željelo doći do ustavnog rješenja koje bi u svim svojim segmentima išlo na štetu ionako teškog položaja hrvatskih predstavnika u vlasti. Zbog toga je uoči eventualnog nastavka zajedničkih pregovora, bilo s predstavnicima drugih naroda, bilo sa stručnjacima međunarodne zajednice, potrebno dodatno učvrstiti hrvatsku pregovaračku poziciju.

I u HDZ-u BiH su još ranije potvrdili kako će vrlo skoro doći do okupljanja hrvatskih političkih stranaka, što će predstavljati samo jedan u nizu sastanaka koji se u idućem razdoblju do sjednice Vijeća za provedbu mira (koja se održava 18. studenoga, nap. a.) planiraju održati.

Na okupljanju stranaka potpisnica Kreševske deklaracije planirana je razmjena stavova i mišljenja oko posljednje runde pregovora u Butmiru, kada su hrvatski pregovarači Dragan Čović i Božo Ljubić jasno dali do znanja kako je prijedlog međunarodne zajednice neprihvatljiv za Hrvate. Tom su prilikom ostali na tezi kako je za hrvatski narod neprihvatljiva podjela BiH na dva entiteta, što je jadno od temeljnih načela Kreševske deklaracije.

Glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar naglašava kako je moguće pristupiti održavanju svehrvatskog sastanka. Međutim, na njemu bi se trebao iznijeti konkretan plan i ciljevi djelovanja.

Dario Pušić [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari