U Posušju počinje obuka za trenutačno najtraženije zanimanje

ljubuski.info

Četiri CNC stroja za obradu metala i plastike idućeg tjedna puštaju se u pogon, a na njima će se moći obučavati srednjoškolci iz Zapadnohercegovačke županije, ali i svi ostali zainteresirani za stjecanje certifikata CNC operatera, jednog od najtraženijih zanimanja trenutačno u Bosni i Hercegovini i regiji.

Strojevi će biti smješteni u Tehnološkom parku u Posušje, a dio su projekta Compete Plamet koji se provodi u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020. Projekt provode JU Razvojna agencija ŽZH - HERAG, kao vodeći partner, Općina Posušje i JU Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

Pomoć gospodarstvenicima

Ukupna vrijednost istoga iznosi 1.603.369,21 euro. Kroz program Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora financira se 85 posto projektnih aktivnosti što predstavlja iznos od 1.362.863,82 eura. Preostali iznos sufinanciraju projektni partneri.

Glavni cilj projekta je poboljšati institucionalnu podršku i usluge malim i srednjim poduzećima u sektoru metala i plastike u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) u BiH i Šibensko-kninskoj županiji (ŠKŽ) u Republici Hrvatskoj. Također, projektom se nastoji okupiti predstavnike poduzetnika, javnog sektora, srednjoškolskih i visokoškolskih obrazovnih institucija i predstavnike istraživanja i razvoja u Mrežu znanja, koja ima za cilj raditi na uklanjanju prepreka većoj konkurentnosti poduzetnika i zajednički definirati aktivnosti koje će voditi povećanju konkurentnosti poduzeća u sektoru metala i plastike u ZHŽ-u i ŠKŽ-u.

Prva Fondacija u FBiH

Kako bi tehnološki park funkcionirao u pravom smislu, osnovana je i Fondacija Tehnološki park Posušje.
Ova Fondacija presedan je u formi pravne osobe koju osnivaju tijela javne uprave jer je prva i jedina ovakva organizacija do sada osnovana u Federaciji Bosne i Hercegovini. Ovo je neprofitna fondacija, a koja je opremljena iz projekta CNC strojevima (tokarilica, glodalica, stroj za brizganje plastike i kompresor) te potrebnom uredskom opremom, naveo je Radoslav Luburić, ravnatelj HERAG-a.

Iz ove razvojne agencije, kako je najznačajnije karakteristika ovog projekta podrška razvoja srednjoškolskog obrazovnog sustava prilagođenom potrebama tržišta rada kroz praksu na strojevima, zatim suradnja sa sveučilištima, prvenstveno s Fakultetom strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru kroz stručne edukacije za poduzetnike.
Usluge, osim navedenih institucija, korisnicima Tehnološkog parka Posušje pružat će kvalificirani treneri s dugogodišnjim praktičnim iskustvom u struci. Za potrebe pružanja usluga korisnicima Tehnološkog parka Posušje bit će na raspolaganju ukupno četiri (4) CNC trenera koji su također prošla i dodatnu obuku u sklopu projekta, objasnio je načelnik općine Posušje Branko Bago.

Važno je naglasiti kako su tri od spomenuta četiri stroja nabavljena kroz projekt Compete Plamet, dok je jedan stroj Općina Posušje nabavila preko USAID-a. Budući da je CNC operater trenutačno među najtraženijim zanimanjima, radi se i na uvođenju ovog smjera u strukovne škole u svim četirima lokalnim zajednicama Zapadnohercegovačke županije.

Važno je naglasiti kako dobro obučen CNC operater mjesečno može zaraditi menadžersku plaću, a gospodarstvenici, posebice u Širokom Brijegu i Posušju, iskazali su potrebu za zapošljavanjem većeg broja osoba koje imaju ovaj certifikat te znaju raditi na spomenutim strojevima.

Marija Medić - Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

oćeli se ovi strojevi montirat u naše općine da rade nešto
jedan stroj na cilu hercegovinu a kod nas u njemačkoj su svi strojevi ovakovi
opet nova glupost kradezea u starom kraju pakuju maglu na kilometre
pozdrav menađžerim kradezea iz njemačke kad sve pokradu nek jave da pošaljemo!!???

Jašta kradeze će instalirati cnc strojeve u famos soko i platnaru ima da krene proizvodnja u tri smjene odma posao za 2000 ljubušaka

kakva obuka,ima kupit papir

narod iselio a vi o pametnim zanimanjima isto ko da je neko manit.

dovoljno je samo da se pročita
tko je ovo napisa
"marijola meduška bošnjakuša"
hafezeova vjerna novinarka
hafeze je plaća da l-až narodu servira
jel tak il ne tak plaćenice meduška

Rade luburić i marija medić,dobitna kombinacija,njemu jaka priča a njoj pisanje :-)

najtraženije zanimanje u dragančetovoj hercegovini je STRANAČKI UVERI[ * neprimjereno * ] smjer ŠEVINOVAC usmjerenje DEZERTER

Cnc operater je zanimanje koje se u Njemačkoj cijeni, a ovdje kod nas se slabo plaća jer gazde misle da mogu šta hoće ali vremena se mijenjaju, gazde postaju taoci svojih pohlepnih ideja i lagano dolaze u stanje da im radnici odlaze!

ko su to naši gospodarstvenici i odkuda im početni kapital kad većina prije nije imala ni bate a profesija im je bila DOUŠNICI udbe

Mačku orep,ko neko blesav,"CNC operater" kao struka,zvanje ili definicija ne postoji,90%cnc strojeva u njemačkoj radi na FANUC programima,posao u toj struci nećete dobit nikada,a ako dobijete bićete skupljači špene i čistači mašina,sa satninom od 10-12€ a to da vam netko da stroj od milijun i više eura.pa nije niko blesav moji Yugosloveni.

U Posušju počinje obuka za trenutačno najtraženije zanimanje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari