Korupcija narušava povjerenje u pravosuđe

ljubuski.info

Iako su vlasti u Bosni i Hercegovini poduzele određene pozitivne korake ka suzbijanju korupcije zbog čega je postignut neki napredak u tom polju, korupcija i dalje ostaje široko rasprostranjena, kazao je šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegoviniu Bruce Berton na godišnjoj konferenciji pod nazivom "Sprječavanje korupcije kroz primjenu informaciono-komunikacijskih tehnologija", koju je danas u Sarajevu organizirala Misija OSCE-a u BiH.

Berton je istaknuo kako je uspješno suzbijanje korupcije vrlo složen proces i da zahtijeva snažno pravosuđe, sveobuhvatan zakonodavni okvir, moderne tehnologije, ali i angažiranje građana Bosne i Hercegovine.

Pojasnio je kako korupcija predstavlja ozbiljan problem za BiH, jer narušava povjerenje javnosti u politički sustav, odbija investicije i rasipa javne resurse.

Berton je podsjetio da se BiH nalazi na 89. mjestu od ukupno 180 država koje su bile uključene u istraživanje organizacije Transparency International. Istaknuo je da je fokus konferencije na načinima korištenja informacionih tehnologija te da će stručnjaci iz institucija Slovačke i Crne Gore predstaviti najbolje primjere iz prakse.

Berton je zaključio da je borba protiv korupcije složen, ali i dugotrajan proces te je izrazio želju uvjeriti građane BiH kako će Misija OSCE-a u BiH ostati partner na tom polju.

Veleposlanik Republike Slovačke u BiH Martin Kačo naglasio je kako je korupcija prisutna i unutar Evropske unije te da niti jedno članstvo u međunarodnim institucijama ili organizacijama ne nudi imunitet od korupcije. Posjetio je na slučaj brutalnog ubojstva novinara koji je istraživao slučajeve korupcije na najvišeoj razini vlasti, nakon čega je smijenjena vlada.

Rak rana u tužiteljsvu

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) BiH Hasim Šabotić pozvao je pravosudne institucije raditi svoj posao u domenu kažnjavanja počinitelja koruptivnih kaznenih dijela te dodao kako će dati sve od sebe da preventivnim alatima uspostave sustav u institucijama koji će mogućnost za tu pojavu svesti na najmanju moguću mjeru.

Istaknuo je kako im je primarni cilj podići svijest o važnosti prijavljivanja korupcije u institucijama BiH, ali i predstaviti mogućnosti koje pruža Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije u institucijama BiH.
Pravosudni sustav u BiH je osnovna karika u borbi protiv korupcije s isključivim fokusom na tužiteljstvu. Naša 'rak rana' su tužiteljstvu, kazao je.

Načelnik Odjeljenja za informacijske tehnologije Agencije za sprječavanje korupcije Crne Gore Dušan Polović kazao je kako su informacijske tehnologije stavili u punu upotrebu u borbi protiv korupcije.

Istakao je kako je Crna Gora prepoznala potrebu ulaganja u informacione tehnologije u toj sferi te da su njihova iskustva vrlo dobra.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici relevantnih institucija, entitetskih vlada, kantona, općina, te predstavnici antikorupcijskih timova i tijela, međunarodnih organizacija i civilnog društva.

Glas naroda

Suci i tužitelji krše osnovna pravila sudskog postupka, čine brojna kaznena djela i pišu što im god padne na pamet, jer imaju zaštitu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH

Najveca je Korupcija u LJ Neveko Barba

Korupcija narušava povjerenje u pravosuđe
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari