Predstava o fra Didaku Buntiću izvedena na Humcu

ljubuski.info

Sinoć je u staroj crkvi na Humcu izvedena predstava "Sebet nas i naše dice" koja govori o životu fra Didaka Buntića, njegovoj akciji spašavanja gladne djece iz Hercegovine i onome što se tada događalo.

Predstavu su u znak sjećanja na fra Didaka pripremili Bratstvo svjetovnih franjevaca (trećari) i framaši iz Širokog Brijega, a u istoj je sudjelovalo 40 trećara i framaša te 20 djece.

Glavni i odgovorni za nastanak i realizaciju ove predstave koja se izvodi po cijeloj Hercegovini i Hrvatskoj je fra Dane Karačić, duhovni asistent širokobrijeških trećara.

Na pitanje koliko je teško pripremiti ovakvu predstavu, fra Dane Karačić je kazao kad imaš ovakve glumce i statiste, onda je to vrlo jednostavno.

Nakon izvedbe predstave fra Dane Karačić je u kratkim crticama predstavio svoju knjigu "Trećari - dar neba". Knjiga se sastoji od 35 životopisa pripadnika Franjevačkoga svjetovnog reda, u narodu poznatijih kao trećara.
Kao mladi svećenik sam poznavao jednu staricu koju sam ispovijedao. Ona bi za ispovijed stare čeljadi svaki put pripremila kuću kao da je to kapelica, sa svijećama i sa svim nakitima. Budući da mi trećari na Širokom Brijegu imamo trećarski list u kojem se opisuju i zgode iz života, meni je došlo na pamet da napišem nešto o toj starici i o njezinom entuzijazmu i njenoj njezinoj kada svećenik dolazi podijeliti sakramente, kaže fra Dane, koji dodaje kako nije stao na tome, već je malo pomalo napisao ukupno 35 kratkih pričica o širokobriješkim trećarima.

Da sam bio tu na Humcu sigurno bih pisao o Anti Pandžiću, o velikoj trećarici, Grgića ženi, pa o jednoj teti s Lisica koja je nama fratrima svakog Božića slala čestitku, rekao je, između ostalog, fra Dane.

Radio Ljubuški

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari