Policija protiv krijumčarenja oružja

ljubuski.info

Opremljeni i obučeni policijski službenici, te usklađene procedure i koordinacija policijskih agencija i tužiteljstva su nužni kako bi se unaprijedila sigurnost građana BiH i spriječio svaki pokušaj nezakonite trgovine oružjem - zaključak je radionice kojoj je nazočilo više od 40 predstavnika SIPA, Granične policije BiH, Tužiteljstva BiH i svih ministarstava unutarnjih poslova, odnosno policijskih agencija na entitetskom i županijskoj razini, priopćenje iz UNDP-a.

Potencijal suradnje

CIAT projekt koji financiraju vlade Republike Njemačke i Francuske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), već je omogućio niz uspješnih akcija kojima su izvršene zapljene nezakonitog oružja i droge. Tijekom prve faze CIAT projekta, Graničnoj policiji BiH je dodijeljena oprema za detekciju nezakonitih tvari vrijedna 350.000 eura i obučeno je gotovo 1.500 graničnih policajaca i policajki.

Hannah Doenges iz Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke je iskazala snažnu opredijeljenost kontinuiranoj podršci suzbijanju nezakonite trgovine oružjem koju Vlada Njemačke pruža institucijama Bosne i Hercegovine kroz CIAT projekt.
Unapređenje koordinacije i procedura kojima će se spriječiti krijumčarenje oružja poboljšavaju sigurnost svih građana i cijele BiH. Zadovoljstvo nam je vidjeti da su sve policijske agencije na svim razinama prepoznale potencijal suradnje kroz CIAT projekt koji UNDP realizira uz podršku vlada Njemačke i Francuske, izjavio je Slobodan Tadić, šef Sektora "Pravda i sigurnost" UNDP-a u BiH.

Baza za identifikaciju oružja

Prethodna iskustva u radu i korištenju najmodernije opreme kroz CIAT projekt će biti ugrađena u standardne operativne procedure, koje će policijske agencije razvijati tijekom predstojećeg razdoblja. Pored toga, stručnjaci iz oblasti sigurnosti će za više od 2.000 pripadnika i pripadnica policijskih agencija održati niz obuka na teme analiza rizika, praćenje traga oružja, prikupljanje podataka, vođenje istraga i reagiranje u izvanrednim situacijama, priopćeno je iz UNDP-a.

Uvođenjem baze za identifikaciju oružja, streljiva i eksploziva sve policijske službe u Bosni i Hercegovini imat će sinkroniziran način procesuiranja kaznenih djela koje se tiču krijumčarenja oružja. Time će ujedno biti ispunjen jedan od ključnih zahtjeva Europske unije kada je u pitanju suzbijanje nezakonite trgovine oružjem.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari