Državni službenici s rukama u džepovima, a GSS spašava!

ljubuski.info

Iz Gorske službe spašavanja BiH ogorčeni su jer oni obavljaju akcije spašavanja u dijelovima koje bi trebali obavljati državni službenici zaštitite i spašavanja, a najnoviji primjer spašavanja je eskalirao njihovu ljutnju.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Djelatnici HMP Čitluk izlaze na intervenciju i zateknu stariju ženu u stanu, sa slomljenom karlicom, u uskom, tijesnom hodniku, leži na podu. Izuzetno neugodna situacija – teška i složena ozljeda, a uvjeti za rad-skoro nemogući. Medicinski tim se odlučuje pozvati HGSS Čitluk, koji pristižu za 20-tak minuta.

Slijedi, za GSS uobičajeni postupak medicinskog zbrinjavanja teških povreda. U miru i tišini, po uvježbanoj ITLS proceduri, 7 spasitelja zbrinjavaju ozlijeđenu ženu i transportiraju je stubištem do vozila hitne pomoći. Spinalna daska i ostala medicinska pomagala odlaze sa vozilom hitne i biti će vraćeni naknadno u stanicu GSS a.

Ne bi ova intervencija ni po čemu bila neobična, makar se radilo o tome što "gorski" spasitelji interveniraju u stambenoj zgradi, usred urbanog područja, da se ne radi o ponovnom iskazivanju nemoći specijaliziranih državnih službi.

Nije nam prvi put da djelujemo u urbanom području. U Bosanskom Šamcu smo spuštali bolesne sa balkona izravno u čamce za vrijeme poplave. U Mostaru smo se probijali do bolesnih, nosili im lijekove, vozili ih na dijalize, trudnice na porođaj, medicinarima radili smjene, dostavljali hranu do bolnice…sve u gradu, u urbanom području koje se u času pretvorilo u teško dostupno područje u vrijeme zimske krize 2012.godine. I eto posla za GSS.

I dok svakodnevno mi volonteri, amateri, iz nevladinog sektora pomažemo svojim sugrađanima, što rade državne agencije za zaštitu i spašavanje?

Iz nekoliko najsvježijih primjera primjetimo:
Prije samo par dana vladini službenici stoje na mostu u Mostaru, s rukama u džepovima promatraju tijelo u Neretvi i čekaju dolazak nevladinih volontera i amatera – ISS Mostar bez kojih ne može ni započeti evakuacija tijela iz rijeke. I naravno to ih nimalo ne smeta da objave da su oni uradili evakuaciju uz pomoć ISS Mostar , iako je ustvari bilo obrnuto. Njima to obraz može podnijeti da objave inverznu vijest.

Samo dva dana prije toga, na sceni je potraga na Neretvi za utopljenom ženom. Spasilački timovi pronalaze tijelo nakon obimne potrage od 40-tak spašavatelja GSS-a. Nedugo po pronalasku, stiže tim državnih službenika zaštite i spašavanja i počinju intervenciju-slikanjem.

Prije 14 dana na Čvrsnici, nakon cijelodnevne borbe sa nevremenom i nepristupačnom planinom, GSS-nekakvi volonteri, amateri kako nas imaju običaj nazivati ozbiljni državni službenici, spašavaju vojnika sa vrha planine… Državni službenici stižu na teren sat prije mraka i slikaju se pored transporta sa vojnikom.

Situacija na Lukavici – Istočno Sarajevo : nestao čovjek i GSS Ilidža, čim su saznali ponude svoju pomoć i izlaze na teren. Vjerojatno vas živo zanima kad su stigli državni službenici, profesionalci za zaštitu i spašavanje građana BiH?

Naravno – 8. dan izlaze na teren sa svojim "specijaliziranim spasilačkim jedinicama" kako ih nazivaju. Istog dana svi mediji objavljuju da su specijalizirani timovi na terenu i nitko se ne pita gdje su bili do sada, što im je trebalo toliko vremena da se okupe, niti itko spominje da je GSS Ilidža na terenu i da tragaju već punih 5 dana po kišnom vremenu.

Vjerojatno nismo naučili naše spašavatelje da je najvažnije što prije opaliti selfije i poslati u medije. Mi smo ih krivo učili da je prioritet pronaći čovjeka, spasiti ga, pružiti mu prvu pomoć, siguran transport…, umjesto da se ugledamo na državne činovnike i najprije pronađemo odane novinare koji će zdušno pratiti i objavljivati svaki naš korak.

Eh, kad steknemo koju paricu i postanemo "moćni" možda nam i to uspije. Možda nam jednog dana uspije da se i mi primaknemo toj "namjenskoj" kasi za zaštitu i spašavanje. Do tada ćemo biti konkurentska paraformacija koja se samo miješa u ozbiljne poslove "ozbiljnih" državnih službenika koji imaju svoje "specijalizirane timove" koji se pojavljuju ponekad…

Glas naroda

zar vam ne pomaže naš spasitelj i dobročinitelj draganče i fra iko skoko dobrotvor zar on ne spasava duše u nevolji!

Ne spašavaju duše benda živote, naravno ako na vrime stignu!

Državni službenici nisu tu da rade,sam naziv sve govori država im služi

Državni službenici s rukama u džepovima, a GSS spašava!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari