"Zlatnom amforom" nagrađena ZHŽ, Dragan Mikulić priznanjem uzornog maslinara

ljubuski.info

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije u Neumu je otvorena 21. međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2019. koja je svoj uvodni dio počekom ožujka imala u Splitu. Specifičnost je da se po prvi put održava u dvjema državama - BiH i Hrvatskoj.

Brojni uzvanici

Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, zahvalio je svima koji su poduprli 21. izdanje Noćnjaka. Uz ostalo je istaknuo dobru suradnju s Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom županijom te ministarstvima poljoprivrede i regionalnog razvoja Republike Hrvatske, a posebice je pozdravio goste iz Slovenije te Bara i Ulcinja u Crnoj Gori.

Govorili su i prof. dr. Marko Ivanković, ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, glavnog suorganizatora manifestacije, te dr. Živko Matuško, načelnik općine Neum. Visoki pokrovitelj skupa je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH.

Skupu su se obratili i ponosni pokrovitelji Nevenko Herceg, premijer HNŽ-a, i Zdenko Ćosić, premijer ZHŽ-a, i drugi.

Noćnjak je otvorio Krešimir Ivančić, izaslanik Tomislava Tolušića, ministra poljoprivrede RH.

Prvo priznanje "Don Frano Ivanišević" za unaprjeđenje zajedničke poljoprivredne proizvodnje, posebno maslinarstva i uljarstva, dobila je Družba školskih sestara franjevki Krista Kralja - Provincija Svete Obitelji u Hercegovini. Priznanje uljarskoj zadruzi za 2018. pripalo je udruzi Hercegovački plodovi Mediterana iz Stoca te PZ-u Pakoška, Paskoštane. Priznanje "Joško Niskota" za uzorne maslinare dobili su Josip Matić Lolo i Pero Matić - Kapetan, maslinari iz Broćanca u neumskoj općini, Slavko Ramljak, maslinar iz Čapljine, i Dragan Mikulić, maslinar iz Ljubuškog. Priznanjem "Zlatna amfora" nagrađene su Hercegovačko-neretvanska i Zapadnohercegovačka županija. Doc. dr. sc. Mario Bjeliš dobio dobio je priznanje "Pavle Bakarić" za životno djelo u maslinarstvu. Dr. sc. Sandri Petričević pripalo je priznanje "Branko Škarica" za životno djelo u uljarstvu, a eurozastupnici iz RH Marijani Petir priznanje "Marko Vrsalović" za doprinos unapređenju i promociji poljoprivrede, posebice maslinarstva i uljarstva. Međunarodno priznanje "Cavaliere Olio d’oliva" dobio je Milorad Dragobratović iz Ploča, a "Zlatno pero" za promociju uljarstva, maslinarstva i zadrugarstva Meri Šilović iz Splita.

Studijski obilazak

Na programu je bio i studijski obilazak uz posjet Franjevačkom samostanu na Humcu, Muzeju i galeriji Majka. Slijedi obilazak maslinika Dragana Mikulića, najvećeg u BiH, u Mostarskim Vratima kod Ljubuškog. Obavit će se i praktična prezentacija strojeva i opreme tvrtke Poljopromet d. o. o. Metković. Posjet unutrašnjosti Hercegovine završit će obilaskom Podruma Andrija u Paoči.

Program će završiti u hotelu Grand uručivanjem priznanja za kvalitetu i izgled pakovina maslinova ulja i proizvoda od masline uz proglašenje šampiona. Noćnjak završava u nedjelju izletom u Komarnu i degustacijom maslinovih ulja s Noćnjaka i vina Vinarije Terra Madre.

Dušan Musa | Večernji list

Glas naroda

Kradeze slavi noćnjak a sve redom su ugašene Poljoprivredne zadruge u Hercegovini, radnici ostali bez plaće i posla, imovina rasprodata, ukratko radnici su dobili dragančetovu kobasu ili zornjaka.
Lopine se osjećaju vrlo važne kad dodjeljuju nagrade, priznanja, diplome itd.

Sve vise i vise me ova uprava ZZH podsjeti na Alan Forda i njihovu grupu TNT

Pa nije maslinik na Mostarskim Vratima,već u Hrašljanima.

italija ima cjeli otok sardinija ili korzika pod maslinama i obrađuje se avionom se prska i ništa ne slave a otoci maslenici su veći id cile hercegovine i više a mi slavimo sa 100 maslina i to je puno
partijska ludost uhljeba kradezea

bolan Korzika ti je u Francuskoj a ne u Italiji pametnjakoviću, ta ti znaš šta tamo ima i nema

plodovi maslina iz ljubuški maslenika
veće su od plodova jabuka
samo jedna ljubuška maslina
daje sto litara eksta djeviičanskog ulja
tekst :maruškameduškabošnjakuša
za prpoagandne novine hafeza.

kako je prosao sa kiwijem ..ratni profiter ..kiwi sport .ha ,,ha,,glumac iz aljubuskog...!

"Zlatnom amforom" nagrađena ZHŽ, Dragan Mikulić priznanjem uzornog maslinara
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari