Zakon će omogućiti ponovno uspostavljanje turističkih zajednica

ljubuski.info

Zapadnohercegovačka županija počela je s uređenjem jedne od najperspektivnijih gospodarskih grana. Riječ je o turizmu koji bi u predstojećem razdoblju mogao otvoriti više stotina radnih mjesta. Tako je Ministarstvo gospodarstva ZH županije završilo nacrt zakona o turizmu koji bi se trebao naći na idućoj sjednici Vlade ZHŽ-a.

Javna rasprava

Cilj nam je predvidjeti diversifikaciju turističke ponude te da naša županija postane prepoznata kao destinacija cjelokupne turističke ponude - kazao je ministar gospodarstva ZH županije Dario Sesar.

On je podsjetio na činjenicu kako je u posljednje vrijeme aktualizirana priča o razvoju turizma na ovim prostorima.
O razvoju turizma na prostoru naše županije jako puno se govorilo u posljednje vrijeme. Kao što je i poznato, turistička djelatnost bila je regulirana federalnim Zakonom o turističkim zajednicama koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim te tako već nekoliko godina ne postoji zakonska regulativa za tu oblast. Po Ustavu, ova djelatnost podijeljena je u nadležnost Federacije i županija, a budući da nema postojanja trajnog dogovora o podjeli tih nadležnosti, odlučili smo donijeti cjeloviti zakon o turizmu ZHŽ-a. Na sljedećoj sjednici Vlade naše županije mi ćemo predložiti nacrt zakona o turizmu koji će ići u daljnju proceduru, uključujući, naravno, i javnu raspravu - rekao je ministar gospodarstva Sesar.

Zakon će ponovno omogućiti uspostavljanje turističke zajednice na razini županije i lokalne samouprave. A zadatak ovih turističkih zajednica bit će urediti planiranje i razvoj turizma kroz podizanje ukupne kvalitete turističke ponude. Osim osnivanja turističkih zajednica, spomenuti nacrt zakona o turizmu, između ostaloga, definira i tko, na koji način i po kojim kriterijima može proglasiti neko mjesto turističkim.

Također, definirano je tko i na koji način može obavljati turističku djelatnost na prostoru ZH županije, kao i obveze pravnih i drugih osoba koje se bave ovom djelatnošću. Budući da je jedna od najvećih perspektiva ZHŽ-a seoski turizam, ova tema posebno je obrađena kroz nacrt zakona. Tako u turističke usluge u seoskom domaćinstvu spadaju: iznajmljivanje konja za jahanje, zaprega, škola jahanja, lov i ribolov, organiziranje branja šumskih plodova, berbe voća i povrća, ubiranje ljetine, fotosafari i druge usluge u seoskom domaćinstvu.

Turističke usluge ove vrste može pružati vlasnik seoskog domaćinstva s članovima svoje obitelji ako ispuni uvjete propisane ovim zakonom i drugim propisima. Također, ako se u seoskom domaćinstvu pružaju usluge smještaja i prehrane, objekti moraju ispunjavati minimalne tehničke uvjete u skladu s propisima koji reguliraju ugostiteljsku djelatnost. Za pružanje turističkih usluga vlasnik seoskog domaćinstva dužan je pribaviti rješenje o odobrenju za pružanje turističkih usluga u seoskom domaćinstvu od mjerodavnoga tijela prema mjestu pružanja usluga. Zakonom su definirani i ostali oblici turizma poput zdravstvenog, planinskog, pustolovnog i aktivnog turizma...

Strateški dokument

Paralelno s donošenjem ovog zakona konzorcij projekta Market Makers, koji je dio napora švicarske vlade za pomoć BiH, u suradnji s Uredom Vlade ZHŽ-a za europske integracije pokrenuo je izradu cjelovitog i koherentnog plana razvoja turizma ZHŽ-a kroz projekt “Razvoj i diversifikacija turističke ponude u ZHŽ-u”. Radi se o strateškom dokumentu koji će uspostaviti bitne odrednice za upravljanje turističkim razvojem ZHŽ-a.

Cilj i svrha ovog projekta je definiranje poželjnih načela razvoja turizma kroz definiranje vizije, ciljeva i koncepta razvoja turizma te mjera i aktivnosti radi povećanja konkurentnosti turizma - zaključuje ministar gospodarstva u Vladi Zapadnohercegovačke županije Dario Sesar.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Tužno je to kad je turizam najperspektivnija gospodarska grana, tužno.

Dođi da vidiš dođi da se kriviš

kada će vlada ŽZH isplatiti oštetu bivšim radnicima turističke zajednice.sram vas bilo

kristijan to zataškava do grla je u tome.turistička je uvik bila županijska i biće.Sramota je što su ovu postojeću ugasili potjerali radnike kući bez išta.Nisu in ni platu dali.Kako se mogu dičiti kad žene tjeraju kući bez plaća.kakvi su to ljudine koje side u vladi i gledaju sebe,bez imalo srama uištavaju obitelji.Neće oni nikad platiti ženama jer ova vlada nije osjetljiva na ljude samo furaju svoje.Kakvi su to hrvati više liče na neke zombije

tvoja prva grana je bila prodaja diploma u zagrebu a na tvoju žalost u centrifugi si.-:)))

Triba vama još da zaposlite svoje hdezeovce neznatne kud će te više izmisliti radna mjesta. Ta nemislite na tužnu omladinu koja je fakultetski obrazovana otišla trbuhom za kruhom? Dok se sa kupljenim diplomama zapošljvaju nepismeni umoporemećeni ljudi, umjesto da se pozabavite sa ševimim diplomama, da istjerate one koji su zauzeli mjesta sa regularnim diplomama, da se zatvori daljnji rad ševa, i štampanje kupljenih diploma. Sesaru zapečeti ševinu štampariju lažni diploma, ako imaš herca.

Ma daj sta vam je najtuznije je da oporbe nena gaso i rade se slizali s barbaricom i grudski ogranak devedesetke unistili

pa ovaj na slici je radio i radi i dalje kod ševa. di živiš ti nadan ne bijo?

vidi mu se po faci da je neinteligentan di ovaj Ćosićviše pronalazi ove likove koji su mu ministri

Jos uhljeba i stranackih poslusnika,slugu.Boze sacuvaj kakav turizam samo nas proizvodnja moze spasiti a to je tako.Ima li nasa vlast imalo ,ameti.Ne nema zato nas je svaki dan manje i siromasniji narod.A vladajuci svaki dan deblji i bogatiji ,oholiji,,bezobrazniji.To je tako a sto radi narod suti,trpi ili odlazi.A dokle tako moj Hrvatski narode .....

Šta će radit, trošit naš novac ipostavljat table za nekakvu vinsku cestu ili sad smiljsku?

postovanje sta ima u Sirokom

Biciklistička staza je probijena od Kule do Mrljanovca može tu bit bar 20 do 30 zaposleni novi radni mista.

To znaci da na svakih 16,45 metara može jedno bit zaposleno.

Bravo Dario cili turizam prava stvar jos kadbi firme placale ko prija u Neum

Nije on radi i jos radi kod Seve. Nego je dario suvlasnik Sevine firme.

Zakon će omogućiti ponovno uspostavljanje turističkih zajednica
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari