Najviše žalbi na pristrane suce

ljubuski.info

Ombudsmani BiH predstavili su godišnje izvješće za prošlu godinu u kojoj su zaprimili 3.266 žalbi. U usporedbi s 2017. bilo je 106 žalbi više. Instituciji ombudsmana obratilo se 13.130 građana (izravni kontakti, telefonski pozivi, elektronska pošta i pismene žalbe). Zajedno s predmetima prenesenim iz prethodnih godina, u radu su zabilježene 5.303 žalbe.

U prošloj godini završeno je 3.240 predmeta. Najveći broj žalbi odnosio se na povrede građanskih i političkih prava (1.819). Zatim slijede žalbe koje su se odnosile na: kršenje ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava (825), kršenja prava djece (216), sve oblike diskriminacije (208), prava osoba lišenih slobode (144), povrede prava osoba s invaliditetom (46) i povrede prava nacionalnih i vjerskih manjina (8).

Zaprimljene žalbe su i razmatrane prema kategorijama povreda koje se odnose na: pravosuđe (sudove i tužiteljstva), upravu, pristup informacijama i medije, policiju, predmete imovinsko-pravne naravi, Vladina i ministarska imenovanja, javne isprave, besplatnu pravnu pomoć i druga prava. U sarajevskom uredu zaprimljeno je 666 žalbi, banjalučkom 628, brčanskom 181, mostarskom 103 i 241 žalba u livanjskom uredu.

Građani se žale na neprimjerenu duljinu trajanja sudskih postupaka, što je razlog i najvećeg broja žalbi koje se odnose na rad sudova. Građani su nezadovoljni i zbog nemogućnosti izvršenja pravomoćnih i izvršnih odluka sudova i tijela uprave. Nakon sudova, po broju žalbi izdvaja se oblast uprave (389).

Od ukupnog broja žalbi u Odjelu za praćenje ostvarivanja političkih i građanskih prava, najveći broj žalbi odnosi se na rad sudova – 485, a izdano je 30 preporuka.

U žalbama i neposrednim kontaktima građani ističu da postupci pred sudovima traju nerazumno dugo, da su suci pristrani, neprofesionalni i da im se ograničavaju prava. Građani nemaju povjerenja u suce i u pravosudni sustav općenito, osjećaju se pravno nesigurnima. Kada im se savjetuje da, u skladu s postojećim zakonskim mogućnostima, zatraže izuzeće suca ili tužitelja ili da se obrate Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a, građani su mišljenja da to nije učinkovit način da zaštite svoja prava.

Analizom podataka utvrđeno je značajno povećanje broja žalbi podnesenih ombudsmanima u vezi s kršenjem prava na pristup informacijama. U 2018. ombudsmani su zaprimili 340 žalbi kojima su fizičke i pravne osobe ukazivale na kršenje prava na pristup informacijama. Od zaprimljenih žalbi u navedenoj oblasti, izdano je 50 preporuka. Usporedbe radi, u 2017. ombudsmani su postupali po 248 žalbi iz oblasti prava na pristup informacijama, navodi se u izvješću.

Zlatko Tulić | Večernji list

Glas naroda

To što suci rade ne liči na sudske postupke. Oni sami se sprdaju sa svojom strukom i s pravnom znanošću.

ma lažu ljudi,to su samo insinuacije

suciu su se pretvorili u obične činovnike

Najviše žalbi na pristrane suce
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari