Zaključci konferencije 'Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu'

ljubuski.info

Treća znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu" u organizaciji HAZU BiH, Sveučilišta u Mostaru i Rektorskog zbora RH, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH održana u Neumu 14. i 15. ožujka okupila je respektabilna imena iz znanstvene i stručne javnosti kroz 44 pristigle teme te više od 400 sudionika, priopćili su organizatori.

Kroz opći, politološki i ustavno-pravni panel, a može se kazati i pristup analizirano je trenutno stanje poređeno s primjerima iz svijeta iz kojih se mogu definirati nove ideje kreiranja i političkih i pravnih odluka koje će BiH činiti jačom, više europskom i boljom za svakog građanina.

Organizacijski odbor temeljem prijedloga izlagača koji će zaključke u konačnici i definirati, provedba mirovnog sporazuma i razvoj političkog sustava u Bosni i Hercegovini nakon Daytona, usklađivanje entitetskih ustava s Ustavom BiH i dogradnja zakonodavnog okvira, nakon odluka domaćih i međunarodnih sudova, koje su neprovedene, nameću potrebu izmjena Ustava BiH, što pretpostavlja spremnost svih relevantnih političkih sudionika na strpljiv i dugotrajan dijalog temeljen na kulturi dijaloga i uzajamnog poštovanja.

U tom smislu, zajednički je interes i obveza svih odgovornih struktura poticati ozračje pogodno za dijalog koji će rezultirati ustavnim promjenama utemeljenim na sljedećim načelima:

  1. Zaštita konstitutivnosti, odnosno jednakosti svih konstitutivnih naroda i jačanje konstitucionalizma; eliminacija svih oblika diskriminacije i uspostava jednakosti svih žitelja; zaštita manjina usklađivanjem Ustava BiH s odredbama Europske konvencije o ljudskim pravima s ciljem zaštite ljudskih prava, sukladno odlukama Europskog suda za ljudska prava, te stvaranje pretpostavki za nesmetano i funkcionalno usvajanje acquisa i provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
  2. Na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini potrebno je sustavno i posvećeno raditi na pomirenju i unapređenju unutarnjih, većinsko-manjinskih odnosa i smanjenju tenzija, a u duhu europske tradicije upravljanja različitostima i jačanjem građanske kulture zasnovane na vrijednostima interkulturalizma koje promoviraju suradnju, aktivizam, uključenost, solidarnost, toleranciju, pristojnost, otvorenost i zaštitu temeljnih prava i sloboda.
  3. Pravni sustav BiH potrebno je prilagoditi pravnoj stečevini EU-a, a posebno Europskoj povelji o temeljnim pravima i slobodama, koja je posvećena zaštiti kako individualnih tako i kolektivnih prava te zajedničkih europskih vrijednosti, uz puno poštovanje „..kulturne i tradicijske raznolikosti europskih naroda te nacionalnih identiteta, kao i njihove administrativno-političke organizacije kako na razini država članica tako i na srednjoj i lokalnoj razini“…
  4. Administrativno-politička organizacija Bosne i Hercegovine i njezin sustav javne uprave moraju biti usklađeni sa standardima EU-a kako bi funkcionalno mogli ispunjavati potrebe bh. društva i svih njegovih struktura te afirmirati europske vrijednosti. Osobito je važno načelo solidarnosti, koje svoj najpotpuniji izraz nalazi u prepoznatljivoj europskoj kulturi zaštite prava manjinskih zajednica, kroz kompenzaciju svih njihovih realnih slabosti koje ugrožavaju njihovu društveno-političku poziciju. U višenacionalnim državama ta je obveza posebno naglašena i mora biti rezultat zajedničkog napora europskih, državnih i lokalnih institucija.

Značajno uporište za zaštitu ustavnog poretka Bosne i Hercegovine temeljenog na konstitutivnosti pruža i Sporazum o EU-u iz 1992. godine, koji ističe vrijednosti dostojanstva naroda, slobode, demokracije – osobito reprezentativne (zastupničke) demokracije (članak 10. Sporazuma), supsidijarnosti i poštovanja ljudskih prava, temeljnih sloboda i vladavine prava, promociju uravnoteženog i održivog razvoja te osiguranje temeljnih prava i sloboda. Provedba tih načela je nužna kako bi svi konstitutivni narodi, građani kao pojedinci i manjine mogli uživati u blagodatima procesa europskih integracija te aktivno sudjelovati u realizaciji tog strateškog vanjskopolitičkog cilja BiH. Za ostvarenje tog cilja Bosna i Hercegovina mora izgraditi administraciju koja će istodobno biti na usluzi svim njezinim građanima i štititi ustavno zajamčenu jednakopravnost, kao preduvjet da bi Bosna i Hercegovina mogla zaživjeti kao zajednica naroda – ujedno cilj koji je sadržan i u viziji razvoja EU-a kao epohalnog društveno-političkog projekta.

Kada su u pitanju predstojeće (ili nužne) promjene Ustava BiH, važno je naglasiti sljedeće:

  • Načelo konstitutivnosti je ustavno načelo nadređeno svim drugim ustavnim načelima, uključujući organizacijska (entiteti i kantoni/županije), te svim drugim zakonima i ustavima na svim razinama vlasti, kako je utvrđeno odlukom Ustavnog suda BiH U-5/98; ono je izraz povijesne društveno-političke tradicije Bosne i Hercegovine koja utjelovljuje neotuđivu jednakopravnost i državotvorni status triju konstitutivnih naroda kao neporecivu društvenu, političku, povijesnu i ustavnu činjenicu.
  • Izmjene Izbornog zakona moraju omogućiti jednak tretman svim građanima u tijelima koja su u funkciji građanske političke reprezentacije, a konstitutivnim narodima punu reprezentativnost u tijelima u funkciji kolektivnog predstavljanja: Predsjedništvo BiH, domovi naroda i Vijeće ministara, te u svim tijelima na svim razinama koja sudjeluju u njihovu konstituiranju. Provedba odluka Ustavnog suda BiH koje se tiču legitimnog predstavljanja nije isto što i provedba konstitutivnosti, ali je važan iskorak k uspostavi pravednog i stabilnog društvenog poretka koji može realizirati pretpostavke za ubrzanje procesa pristupanja članstvu u EU-u.

Kako ovaj skup poprima obilježja tradicionalnosti, organizatori će poduzeti aktivnosti kako bi se s rezultatima današnjeg skupa, na odgovarajući način, upoznao što širi krug domaće i međunarodne javnosti.”, navodi se u radnim zaključcima.

Cjeloviti radovi s znanstveno-stručnog skupa “Europski ustav za BiH” nakon procesa recenzije bit će objavljeni u posebnom zborniku, priopćili su organizatori skupa.

Glas naroda

krmad će iz europskog ustava probrat samo što njima paše

Politički a ne znanstveni skup

Bože dragi koliko udbaša na jednom mjestu. Rezultat njihovog pomaganja je nestanak hrvatskog naroda u BiH.

glume demokrate a preko svojih ambasadora podmeću terorističke aktivnosti
njihovi predhodnici adezea su tvorci postojećeg izbornog po kojem je izabran KOMŠIĆ više puta im ne paše jer sad po njemu više ne mogu bit vječno na vlasti jer su u federaciji demokratizirala politička scena posebno kod muslimana i naravno ugrožena je jednopartijska vlast hadeze narodnog sabora kojeg zovu hrvacki sabor-kako hrvacki narodni sabor kad je većina naroda u bavarskoj to je adeze narodni sabor UHLJEBA

Kako bi ove IRA riješila

Neumljani što ste ovo dozvolili

Omladino ima nas još uvijek živih koji o ovima znamo puno

Sanader je opljačakao Republiku Hrvatsku a šta ovi rade u BiH

Sanader Vidošević Zagorec su male mace za Čovića i HDZ ekipe

UZP prema Hrvatima u BiH

Jesu bili Nevenko Herceg i Ana Šljivić na ovoj komemoraciji?

Mlatilo praznu slamu ,da znaju nebi bilo ovako stanje u državi.Narod radi za plaću od koje se ne može živjeti,mladi odoše Svi sa znanjem na papiru,a nikad dosta bogaćenja na znoju i suzama svog naroda,i dalje govore jedu i slikaju se.Valjda će i ova bolest proći!!!

Džabe im sjediti capati prije će smak svijeta nego da bude kako jugoslavenčina kaže ov9 je zemlja građana i drugih koji žive u njoj a vašare može svako organizirat

ovi su uništili hrvacku za sledećih 100 godina a hrvatima sam odnemažu-bolje da nam ne pomažu -nastavak banovine hrvacke

Neka vrate svoja bogatstva u proračun,jer su ga uzeli upravo od Hrvata ,a narod zna šta sve imaju doći će i ta tema na red,pa bi bilo dobro da što prije spakiraju kofere i preko bare,pa neka se povijest ponavlja dragi partizani.

ove fukare trebaju mutnu vodu u hercegovinu ponovo rat da se narod izgine a oni se obogate za tite nisu bate imali -udbaši adezea

Zato sad imaju,i Bate i štikle i stanove poslovne prostore vile i vilajete,ali nek nezaboravne da su dušu izgubili odnosno Boga upoznati neće.Još Hrvatski narod nije zaboravio stare udbaše ,a dobio nove samo ih više.Ova igra jako prljava pamtiti će se do vijeka,narode distanciranost [ * neprimjereno * ]u neviđenu,....

A šta kaže Komišić?

Vidi. Ovoga Ćavare samo dođi u Široki. uzimamo si usta Miju Jelića i svi cete završiti na kazanima zbog našega. Generala. a ima vas jadna vam majka. vaša koja vas iskoti. Niste dostojni to ime da izgovarate.

Dobro jutro lažnjaci šta vidite u ogledalu intelektualca ili f.karu

Komitet

cili balkan zna za zapadno hercegovački vilajet lažnjak da je tamo sve lažirano -sačuvaj bože

S ovim ljudima mi ćemo osvojiti Njemačku Irsku Austriju Kanadu i Australiju

Jos nitko nije uspio iseliti Slavoniju HDZ je svaka vam cast

Bože,pametne i izmišljene elite,mogli bi u Njemačku da pomognu Merkelici oko radni mjestai zapošljavanju,mirovnom sustavu,zdravstvu,i da je upute kako do što više stanova,vikendica jahta,privatni fakulteta,.Sve ovi znaju što sjede u Neum,a ovakvu državu su upravo ovi izigrali i uništili,a obraz prodali vragu.

kako kažu glava ko u kapetana a mozak ka u ??????

Zaključci konferencije 'Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu'
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari