U Cernu umjesto drače rastu "zlatne" masline

ljubuski.info

Prije samo 15-ak godina ni Hercegovci nisu vjerovali u sliku pred našim očima, nasad maslina na sjevernoj strani brdašca koje pri odsjaju sunca od bjeline snježnih vrhova Čvrsnice i Veleža djeluju kao iz bajke. Dolje, ispod tog, iz krša otetog tla - neobrađeno polje.

Slika je to iz Cerna, naselja na sjeveroistoku ljubuške općine s imanja Jure Sušca. Uz takav krajolik u kojem se istinski može uživati i čuditi - obrađeno brdo, a polje u ledini, počinje priča ovog vinara i maslinara.
Krenulo je na Danima berbe maslina u Mostaru gdje sam za prošlogodišnje ulje dobio zlatnu medalju. Zatim sam u Vodicama kod Šibenika, dobio također zlatno, slijedila su zlata u Splitu i Zagrebu. Ulje sam poslao i na "Noćnjak" koji se ove godine prvi put održava u BiH i RH, odnosno u Neumu, nadam se da će i tu rezultat biti jako dobar. Uzorke ulja poslao sam i na svjetsko natjecanje u Grčku, upravo ovih dana očekujem rezultate, kaže Jure.

Imam dosta prijatelja u Dalmaciji koji su mi u početku pomagali savjetima. Mnoge zanima kako na nadmorskoj visini od 212 metara na kojoj je moj maslinik, može uspijevati maslina i da možemo postizati jako dobre rezultate, kaže Jure.

U ovom dijelu općine Ljubuški dosta nas je sadilo masline. One traže uzvišenja, sunčane dijelove, kako mi kažemo, proplanke. Zasad nam ide dobro, priča Jure.

Kažu da su upravo to područja gdje masline daju najkvalitetnije ulje.
Hvala Bogu, medalje to potvrđuju. Imam maslinik od 132 stabla. Nešto stabala još nije stiglo na rod jer svake godine gdje se ukaže mjesto nastojim zasaditi maslinu. Sadio sam skradinsku krvavicu jer dosta dobro podnosi hladnoću, zatim oblicu pa lecini i pendolino te istarsku bjelicu. Za velike hladnoće 2012. svih 20 istarskih bjelica je promrzlo, uspio sam ih zanoviti i sad je sve u redu. Skradinska krvavica te godine bila je jako mlada, ali nikakvih problema s hladnoćom nije bilo, kaže Jure i tvrdi da maslina traži osunčane, prozračne i vjetrovite lokacije, dosta gnoja, a ljeti vode.

Zahvaljujući bunaru, koji je izbušio 2009. prije podizanja maslinika, sa sušom nema problema. Upravo je dubina bušotine zorna ilustracije temeljitosti Jure Sušca, nekada po obiteljskom podrumu poznatog vinara, a sada i maslinara.

Kaže da je imao novca za bušotinu od 250 metara, vode nije bilo, onda je odlučio riskirati još 50 i posrećilo mu se na 292. metru...

Večernji list

Glas naroda

Cerno je uvik bilo,selo radišnih i dobri ljudi.Bravo za Cerljane.

jre je pametan i precizan ko švabo sve što radi uspij za pet
ovakav čovjek bi trebo bit predsjednik općine a ne adeze šarlatani koji nisu ustanju napravit kućicu za psa

Upitaj ljude iz Aluminija tko je Jure Sušac...

A Vi bi mu bili savjetnici ura slike na dub pa da vidite koliko ste teški

Zna li netko što je Jure radio u Aluminiju?!

Što i sve komunjare

Maslina uspijeva do 700 m nadmorske visine i sad se oni ko biva "stručnjaci" čude kako to more na 200...

Vidi te li igdi tudan po masliniku Ivu Bradvicu?

svaka čast kralju.

Jure Sušac, Aluminij Mostar, Ivo Bradvica,...
Haahahahaha,ha, haa.

ivi bradvica je na ranču svom svi znaju di dođite vi ka njemu prima goste i povedite DRAGANČETA i FRA ILKU SKOKU a morete i sipu sve je čisto a prije proćešljaj te knjige kradezea i vođu

Zadnji dometi gdje masline mogu su južne padine Alpa.Rubna područja daju bolja,kvalitetnija ulja od priobalja Jadranskog mora i otoka.Sadite masline ba mjestima gdje ima zraka,strujanja vjetra,gdje se jutarnje rose kratko zadržavaju na listu.Najskuplja ulja dolaze iz krajnjih dometa masline..vidite samo maslinik Časnih sestara u Bjelom polju kod Mostara,sve će biti jasno!
Okanite se Oblice,ona je kao stara neudata cura,nezna ona šta bi?Tako joj padne napamet dati rod svako neke godine.Kod nas treba saditi sortu Arbeqina,razmak kao kod vinove loze,na plantažu.Gospodinu iznad svaka čast!Uporan trud i rad su dali rezultate,sve se vidi.Dlanom se sunce nemoze poklopiti..

čitava hrvacka može živjet od poljoprivrede i stočastva da se ne krade i od prehrambene industrije raspoređene na kultiviranim otocima da se radi PAMETNO i ne KRADE
pelješki most rade kinezi
pristupne ceste rade grci za taj most
?hrvati grade i naseljavaju njemačku -živjela plenkovića rvacka-kako

U Cernu umjesto drače rastu "zlatne" masline
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari