Zastupnici HDZ BiH glasovali protiv osude četničkog okupljanja

ljubuski.info

Zastupnici HDZ BiH na današnjoj su sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH glasovali protiv osude četničkog okupljanja u Višegradu ovog vikenda koje je šokiralo cijelu regiju.

Zlatko Miletić, zastupnik u Klubu Hrvata, ali iz Demokratske fronte (DF) predložio je uvrstiti i javnu osudu skupa u Višegradu. na dnevni red sjednice.

U Višegradu se u nedjelju okupilo više stotina pripadnika četničkog pokreta iz BiH i Srbije kako bi tamo odali počast Draži Mihailoviću. Uz "bogatu" ikonografiju ovog zločinačkog pokreta te pjesme u kojima se zazivalo zločine protiv Hrvata i Bošnjaka.

Okupljanje su odmah osudili predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar sigurnosti Dragan Mektić kao i veleposlanstva Velike Britanije i SAD-a u BiH te izaslanstvo Europske unije u Sarajevu.

Voditelj Izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je kako je okupljanje u Višegradu bilo čin mržnje i pozivanja na nasilje što je nespojivo s vrijednostima europskih demokracija.

Zlatko Miletić je podnio službeni zahtjev, o kojem se zatim glasovalo.

Za uvrštenje te točke na dnevni red glasovalo je šest zastupnika iz SDA, DF-a, SBB-a i SDP-a dok su protiv bili zastupnici iz reda HDZ-a, SNSD-a i SDS-a. Dakle, dio predstavnika Hrvata te svi Srbi, poimenice: Mladen Bosić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović, Nikola Špirić, Dragan Čović, Lidija Bradara i Bariša Čolak.

Čolak: Nije u skladu s poslovnikom

Prijedlog nije zadovoljavao poslovničke uvjete. Naime, članak 61 našega Poslovnika je vrlo jasan. Ako se na dnevni red sjednice predlaže nešto novo onda to mora biti opskrbljeno odgovarajućim materijalom u pisanom obliku, rekao je zamjenik predsjedateljice Kluba Hrvata u Domu naroda PS BiH Bariša Čolak.

On navodi kako svaki prijedlog mora biti egzaktno definiran.
Druga je stvar da kada nešto predlažete, onda to mora imati poslovnički naziv, odnosno mora definirati što konkretno predlažete. Je li to prijedlog odluke, zaključak, inicijativa ili slično, kazao je Čolak.

Današnja događanja svela su se na malo populizma. Međutim, treća je stvar činjenica da se nadležna tijela bave svojim poslom. Mi imamo informaciju koja je putem medija prenesena u javnost da je već formiran spis u Tužiteljstvu BiH, rekao je Čolak.

On ističe da bi se, pod uvjetom da su zadovoljene poslovničke procedure o četničkom skupu u Višegradu moglo raspravljati u Domu naroda.
Kada bi sve što je Poslovnikom predviđeno bilo ispunjeno mi bismo mogli raspravljati o navedenom događaju i donositi određene akte, ali opet u skladu s poslovnikom. Međutim, kako nisu bili ispunjeni Poslovnikom predviđeni uvjeti mislim da je najbolje ovako. Da smo danas to uvrstili na dnevni red prekršili bismo poslovnik i svak bi pričao neku priču kojoj ne vidim smisao, rekao je Čolak.

Čolak, koji je i Predsjedatelj Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a smatra da je postojanje ekstremističkih organizacija koje bilo koga zastrašuju ili doprinose osjećaju nesigurnosti štetno.
Svaki potez koji napravi nekakva ekstremistička organizacija koji ljude straši ili prisiljava na bilo što, ili uopće postojanje takvih organizacija, naravno da je štetno, kazao je Čolak.

Čović: Duboko osuđujem četničko okupljanje u Višegradu

Prvi zamjenik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i prvi čovjek HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović oglasio se na svom Twitter profilu zbog četničkog okupljanja u Višegradu koji je zgrozio širu javnosti i na kojem se okupilo oko 200 štovatelja lika i djela Draže Mihailovića, osuđenog ratnog zločinca.
Izražavam duboku osudu nedavnog četničkog okupljanja u Višegradu!!! U našoj domovini nema mjesta za mržnju i nasilje!, napisao je Čović.

Glas naroda

nikakva novost od ćiriličara i četnika čovića i hadezea a zbog njihove suradnje su pobijeni mnogi domoljubi od [ * neprimjereno * ]čke ruke,Hrvati protjerani iz [ * neprimjereno * ]e tvorevine.Zbog toga je rat trajao koliko je trajao a mogao je završiti do Božića 1992,zbog toga se dogodila Srebrenica,hrvatski gradovi godinama granatirani i zbog toga nam je danas ovako.Posao dovršavaju tjerajući mlade u Njemačku isto ko što su radili nakon 1945

Sprem‘te se sprem‘te četnici teška će borba da bude... yupppiiiiii.

OVAKO SU VAM RADILI HRVATI CIJELI RAT A MISLIM DA I SDA stranki ODGOVARAJU OVI CE:NICI nezna se kome su bolje dobro dosli u svakom slucaju trebaju se svi parlamentarci B I H zahvaliti cetnicima sto su dobili priliku da o njima raspravljaju jer ova nacijonalna GO:NA NISTA DRUO I NEZNAJU

Nedaju naši protiv krsta i imaju pravo.HDZ su borci (ustaše)za prava Hrvata samo im petokraka na čelu.Jad i beda..

Hvala vam Hrvatice i Hrvati što ste dali ovoliku potporu HDZ na ovim izborima...Šta je krajni CILJ HDZa zna li itko????? Hvala unaprijed!

Krajnji cilj HDZa je zadržati što duže pozicije svojih ljudi od Dragana Čovića do Bariše Čolaka.Tu su Borjana Krišto i Lidija Bradara.Ovo nije interes nijednog normalnog hrvata jer znamo svi što su bili četnic i.Opet će hrvatske naivne ovčice glasati za ovakav HDZ koji slavi straže Đenerala Draže,opet će ti isti kukati nad Vukovarskim žrtvama,opet će ti isti kukati kako se zabranjuje misa u Blajburgu.Licemjerstvo puka(glasača)hrvatskog,pohlepa Dragana Čovića i Bariše Čolaka.Mi ispadamo kao [ * neprimjereno * ] narod,niti znamo cilj,niti imamo kurs,brod nam plovi gdje ovi što nas vode kažu.A oni svakog jutra iznova mijenjaju melodiju,okreću neku drugu pjesmu.I tako ukrug.Nema kraja.Jad i bijeda.
Na kraju svega Bariša Čolak se vadi na proceduru,sutra će tražiti od Bakira da mu izmijeni izborni zakon.Malo sutra netjače od Udbaša Stanka Čolaka koji ovo sve kuha i vodi iz Beograda.Žao mi konja,žao mi moga naroda.

Skidam kapu

Ne ovisim ni o kome ali zanimalo me dokle idu naši političari mislim da je ovo dno dna

Zloglasni udbaš iz beograda stanko čolak preko svog roda bariše čolaka i udbaša jugoslavenčine dragančeta čovića još uvijek upravlja politikom hdz BiH ali neposredno i Hrvatske. To je očito i na ovom primjeru. Ali, sad će brzo Uskrs pa će se dobročinitelj potucati jajima sa kardinalom i sve oprošteno zaboravljeno.

Pa nemože protiv svojih,pa SANU i jeste instalirala Čovića,direktive dolaze iz Beograda.Uzeli su dnevni tisak,mic po mic i TV,uzimaju telekomunikacije,uzeće elektroprivredu,danas Srbi iz RS,tj sin od Dodika,preuzima kladionice.hrvati ispadaju iz kladioničarskog sustava,pa hajdemo se čuditi što je ovakvo stanje,jer Srbi i Srpska politika udara uvijek tamo gdje je najlakše.

HDZ četnička stranka sramite se draži su vam četnici iz višegrada nego naši poginuli branitelji bando.

ćiča čova čuva četu četnika
čik čedo čvrkni čovin [ * neprimjereno * ]

čvor!

Glasači hdz a jeli vas sram ili ste ponosni?

Volio bih šta sad o ovome kaže glavni intelektualac ljubuškog Tihomir Kvesić.Želio bih čuti njegovo promišljanje i analizu ovog događaja,te da nam kaže strateški cilj ovog poteza,te koliko je to bitno za grad ljubuški,na cjelokupnu političku situaciju i hoće li njegovo općinsko vijeće reagirati na ovo.Intelektualno promišljanje treba pokazati da HDZ kao stranka vodi hrvate u pravom smjeru,pa je zapravo dobro da ljubuški ima intelektualce koji će odgovoriti na ove kritike,jer nije lako školovati se na prestižnim fakultetima.To daje respekt zato je jedino što on kaže važno.Tiša molim te javi se i razuvjeri ove kritičare.

Ima on predsjednika stranke,prije Sovu sada Tonija tako da njegovo nije da iznosi stavove a ti možeš !

Evo što hdz progoni žive branitelje nego neda mira ni poginulim bando hdzovska iz tog stroja su ti isti četnici vodili ranjenike na ovčaru na likvidaciju i harali neretvom i ljubuški raketirali i dicu pobili

gori su uhljebi koji prate čovića od njega samog i evo zašto imamo problem sa muslimanima
dali je ovo pošteno prema poginulim braniteljim hrvatim a da ne govorim muslimanim
ovo je fašizam od strane HDZa koji je osuđen u hagu i doklen ovo more blatit hrvate
posle ovog ko će nas respektirat i ko će nam dat izborni zakon mi ga ne zaslužujemo i ovo je put da nas svjet kazni gubitkom statusa naroda u bih-sramite se u HDZu

Je li ovo istina dragi moji Hrvati u BiH

Da je Blaz Kraljevic ziv da li bi bilo cetnikovanja u BiH

Nebi bilo ni Čovića kamoli ovih starih P R D O N J A

Toliko su se uzdigli HDZ-Ovce da vise ne usprezaju ni pred čim. Ranije sam pitao je li se čova vratio iz Višegrada,evo sada vidim da je,,

Narode ajmo malo drugacije postaviti stvari na svoje mjesto,nama brane misu na Bleiburgu ne smijes reci Za Dom Spremni evo kazne,nosi ustasko obiljezje evo kazne a Srbija rehabilitirala Drazu Mihajlovica da nije zlocinac i sta nas briga to je njihov problem i neka se oni nose sa time kad budu ulazili u EU vjerovatno ce morati to sigurno izbrisati a to ko je glasa za a ko protiv to vam je obicna dnevna politika,a da muslimani imaju nekoga kao Pavelic ili Mihajlovic ja bi vas pitao kako bi ga oni slavili niko im nista nebi mogao samo bi rekli iza nas stoji Turska.

Nek mi neko objasni sljedece jer sam gl_up a izgleda i dementan:, Dakle ovako,
Miletic Hrvat koji dolazi iz Komšiceve stranke
predlozi da se donese rezolucija o osudi, a to isto ne osudi Hercegovacki HDZ i podrzi orgijanje cetnickih hordi i bradstih naksza.
Komšić dskle nepozeljna odoba a Čoviću crveni tepih od tih istih po Hercegovini koji su pobili sinove i djecu naših Hrvats..
Fratri uče dakle lazne mise poginulim braniteljim a Čoviceva klika se šprda polažuci vjence na grobove brsnitelja.
Izgleda da neke stvsri postaju jasnije ko je pravi Hrvatski clan predsjednistva.
Jeli tak ili ne tak IZBJEGLICE ili sam opet nesto krivo reka.

sad se HDZ osilio dobijaju izbore sa 40%izlaznosti birača i to 2/3 onih koji rade u državnim institucijama i bliski su HDZU,malo ubace u kutiju i tako 30 godina.Usavršili zanat.Opoziciju razbiju za mrvice vlasti.Misle nitko im ništa ne može.Varaju se,prošlo je otomansko carstvo,prošla je Austrougarska monarhija,prošla je stara Jugoslavija,propao je komunizam.Red je sada da na ovaj ili onaj način propadne HDZ.Povijest je učiteljica života i ničija nije do zore gorjela.

Zenica je njihova budućnost

Covic,Bevanda Colak su prikriveni cetnici

još mi niko nije objasnio sljedeće : po komentarima se može zaključiti da su nas u jugi tlačili komunjare i oni su bili protiv hrvatskog naroda, a sada nas tlači hdz koji je kao opet protiv hrvatskog naroda?? pa hajde mi objasnite koja je to stranka koja je hrvatska i koja nije protiv hrvatskog naroda

DF-KOMSIC

Teško je budali išta objasniti.

Pa vi budaletine i dalje glasajte za HDZ. Nitko u povijesti nije unesrećio Hrvate u BiH kao HDZ. Uključujući četnike.

Niste razumili.To su bile srpske maskare.Sve shvatate preozbiljno.Kako se Francuzi šale pa niko ne prigovara.

ne može biti DF. a ovaj što kaže da sam budala, molio bi ga da mi ipak objasni. znači ljudi moji - cca 90% hrvata nije bilo u KPJ i oni su veliki kršćani, dobri ljudi...Onda dođe 1990 godina i HDZ dobije 90% glasova ( izlaznost je bila jako velika, tako da mi nemojte reći da taj pošteni svit nije glasa ). Moj jedini zaključak je da su ti svi dobri ljudi glasali za HDZ ( ili neka me neko uvjeri da nisu, a ako nisu ZA KOGA glasaju ovih 90% učenih i poštenih ljudi kojima komunjare nisu dali živiti )) Ja ipak mislim da su svi oni ( ili skoro svi ) glasali za HDZ, pa im izgleda opet ne ide u životu, opet odoše u švabiju...volio bi da mi neko pojasni za koga ti ljudi glasaju

Ja sam bio organizator prvi DEMOKRATSKI IZBORA SO LJUBUŠKI održani 18 .11.1990. Upisano u biračke spiskove ukupno 20. 520 Birača na glasovanje izišlo 16. 708 birača ili 81 % glasovanje po strankama
Za HDZ 13.254 glasa
Za HDS 2. 041
ZA SDA 869
ZA SK 305
ZA SRS 239
Zastupljenost u skupštini ljubuški
HDZ 48 ODBORNIKA
HDS 7
SDA 3
SK 1
SRS 1
Ukupno 60 ODBORNIKA
Ukupna pobjeda HDZ a u postocima oznosi 79,33%

samo si potvrdio moje teze : pošteni i vjernički dio hrvatskog naroda je glasao za hdz. komunjare su poražene. sada se očekuje veliki procvat? ma jok...ovi '' pošteni '' samo dobili malo prilike i pokazali da njih ne zanima ništa osim svoga interesa. volio bih da me neko uvjeri u suprotno. ponavljam da 90% ljudi nije bilo u '' komunjaram '' i da su ti isti pravo pošteni i pravi vjernici. di su oni sada? za koga glasaju? ko je kriv za katastrofalno stanje? ogromna većina čelnih ljudi hdz nikada nije bila u komunjaram što znači da ne može stajati ona [ * neprimjereno * ]na teza da su komunjare samo preobukle košulje...ako ima takvih, de mi ih nabrojite

komunisti koji su ostali komunisti su tisuću puta bolji od ovih prilivoda koji će ti prvom prilikom zabit nož u leđa ili izrešetati iz zasjede što su često i činili

Da nam je netko rekao kad smo goloruki stali pred tenkove da će Hrvati ovo raditi u Parlamentu BiH

Istina je sljedeća da HDZ u ranim 90tim nije bio stranka nego POKRET HRVATSKOG NARODA gdije sam i sam bio sudijonik. Smisao osnivanja HDZa kao pokreta je bio odupiranje dugogodišnjoj VELIKO SRPSKOJ POLITICI koja je takodje i danas ista u neku ruku i gora. A šta postaje današnji HDZ pokrovitelj i podupirač tih politika VELIKO SRPSKE IDEJE u svakom smislu. Zašto je najčasniji dio istupijo iz HDZ Upravo radi toga. Jedan dijo postaje samo svrha samo sebi o kriminalnim radnjama da negovorimo što su se dešavale unutar HDZa tu HDZ gubi primat nečeg Narodnog on se pretvara u klijentističku elitu bez osjećaja za bilo koga. Uvidjevši to časni ljudi napuštaju HDZ a ostaje klika koja i dan danas provodi planove svog Bogaćenja na grbači svog vlastitog Naroda. Pa dali je moguće podržavati Četnike iz Višegrada dali je to dno dna ne radi nas živi nego POGINULI BRANITELJA hvala ti moja POKOJNA STRANKO HDZ.

istina a svi koji su se suprostavili ratnim profiterima i trgovinom sa četnicima ili su pod zemljom ili su protjerani

Zastupnici HDZ BiH glasovali protiv osude četničkog okupljanja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari