Izvoz eteričnog ulja od smilja smanjen za dva milijuna maraka

ljubuski.info

Prema analizama Vanjskotrgovinske komore BiH i USAID/Sweden FARMA II projekta, izvoz u sektoru ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda bilježi porast od 8 posto u odnosu na 2017. godinu (+2,8 milijuna KM), uz napomenu da istovremeno raste i uvoz.

Ukupno je u 2018. godini u ovom sektoru izvezeno proizvoda u vrijednosti od 39 milijuna KM, dok je uvoz iznosio 17 milijuna KM i za 55% (+5,9 milijuna KM) je veći nego prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom i dalje iznosi visokih 235 posto (na 1 KM uvoza izvezemo 2,35 KM).

Gljive

U strukturi razmjene na obje strane dominiraju samonikle gljive, kojih smo u prošloj godini izvezli u vrijednosti od 20,5 milijuna maraka (52 posto ukupnog izvoza u sektoru). Najviše izvozimo suhe gljive (11,3 mil. KM), zatim svježe (6 mil. KM) i smrznute (3 mil. KM), a ključna tržišta su nam zemlje Europske Unije (dominiraju Švicarska, Italija i Njemačka). Zabrinjava rast uvoza gljiva, koji je u prošloj godini skočio sa 2,1 na 7,7 milijuna KM, što se negativno odrazilo na cijeli sektor.

Eterična ulja

Druga najznačajnija kategorija u izvozu su eterična ulja, kojih smo u 2018. godini izvezli u vrijednosti od 7,2 milijuna KM, što je za 26 posto manje u odnosu na 2017. godinu. Pad izvoza može se pripisati smanjenju cijene ulja od smilja, koje je najznačajniji izvozni artikal u ovoj kategoriji. Ipak, izvoznici eteričnih ulja mogu se pohvaliti da su vlastitom upornošću i izlaganjem na vodećim međunarodnim sajmovima uspjeli plasirati svoje proizvode na čak 35 tržišta širom svijeta. Na najprestižnijim sajmovima, u organizaciji VTK BiH sa partnerima (npr. USAID/Sweden FARMA II Projekta), izvoznici su imali priliku predstaviti svoju ponudu. U pet vodećih tržišta spadaju tržišta: Hrvatske, Francuske, Belgije, SAD i Slovenije, ali su eterična ulja iz Bosne i Hercegovine po prvi put stigla i do dalekog Novog Zelanda, Meksika, Vijetnama, Kenije, Nikaragve i Južnoafričke Republike.

Ipak, pad izvoza za oko dva milijuna maraka govori koliki je pad u proizvodnji smilja u Hercegovini, te koliko je ova priča krahirala zadnje dvije godine.

Na vodećem svjetskom sajmu BioFach u Njemačkoj prije mjesec dana predstavljen je katalog 39 izvoznika iz ovog sektora, koji je Vanjskotrgovinska komora BiH pripremila uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta. Isti katalog biti će prezentiran i na sajmu BioFach America, koji će se održati u listopadu ove godine i na kojem će se na zajedničkom bh. štandu predstaviti osam vodećih izvoznika iz ovog sektora.

Glas naroda

bit će i gore

Nevenko rece da su to lijepe investicije

čuli to

Neka gosp. Ivankovic i ostali poljoprivredni strucnjaci proba izvesti pricu o uzgoju smilja mozda bude izvozni brend.
Sve ima spremno isprica isto kao sto je pricao nasim smiljarima, mozda o oni nasjednu.
Mislim probat, mozda upali.

Ja san smilje zaora sad ću udarit u raštiku i kuke

Gdje i po kojoj cijeni se moze kupit jedan litar tog ulja jer vjerujem da se to ulje treba razgrabit kod nas da bi kasnije islo u izvoz i stalno

Koje gluposti skuplji litar zejtana

jedina nada nam se naist gljiva ali i to će diktatura zabranit

I tu vas je Barbaric Povalio seljoberi ljubuškog

Izvoz eteričnog ulja od smilja smanjen za dva milijuna maraka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari