Milan Galić favorit Dragana Čovića za ravnatelja Federalne uprave policije?

ljubuski.info

Od utemeljenja federalne policije najjače hrvatska stranka, HDZ BiH, nikada nije uspijevala ili nije pokazivala posebno zanimanje za čelnu poziciju u Upravi policije FBiH.

Stožerna je stranka u dva navrata imala zamjenika ministra unutarnjih poslova, pokojnog Jozu Leutara i na kratko njegovog nasljednika Ivana Baćka. Ravnatelj Uprave federalne pozicije je uistinu bio poslovično hrvatske nacionalnosti, ali redovito iz neke od sarajevskih stranaka koje su prethodno imenovale i ministra unutarnjih poslova FBiH iz reda bošnjačkog naroda tako da se može slobodno ustvrditi kako je kompletnim federalnim policijskim orkestrom uglavnom dirigirala SDA ili je tek povremeno uskakala neka druga sarajevska stranka koja je "podebljavala" taj bošnjački blok u izvršnoj vlasti u većem entitetu.

Neovisni odbor odlučuje 14. ožujka

Uostalom i donedavnog ravnatelja Uprave federalne policije, umirovljenog Dragana Lukača, je ustoličila svojim utjecajem SDA. Doima se kako je HDZ BiH definitivno odlučio dokrajčiti tu praksu i za "prvog pendreka" Federacije BiH pokušati progurati svog čovjeka. Pokazuje to zorno činjenica da se na natječaj za novog ravnatelja Uprave federalne policije prijavilo čak 6 "autohtonih" iskusnih policijskih službenika hrvatske nacionalnosti koji se ničim ne mogu dovesti u vezu s nekom od sarajevskih stranaka, odnosno koji su, po općem mišljenju, jako bliski strukturama HDZ-a BiH, a neki izravno i Draganu Čoviću.

Neposredno pred finiširanje postupka izbora Đuro Knežević, zamjenik direktora SIPA-e, također na linku sa Čovićem, je povukao svoju prijavu. Kako se dinamizirala procedura izbora novog ravnatelja Uprave federalne policije unutar Neovisnog odbora za imenovanja i smjene visokih policijskih dužnosnika, tako su se svakodnevno javljala razna naklapanja oko imena budućeg prvog čovjeka Uprave policije FBiH.

Zanimljivo je kako su, onako na prvu, prelistavajući životopise, ali i policijsku genezu i "zasluge", mnogi analitičari u prvi plan isturali Zorana Galića, aktualnog šefa Granične policije BiH i Roberta Perića, načelnika terenskog ureda Granične policije u Čapljini.

Nije tajna, u Hercegovini se godinama zna da je Zoran Galić blizak šefu HDZ-a BiH Draganu Čovića, da mu je odan i da je stožernika zadužio mnogim potezima.

No, aktualni šef Granične policije BiH Zoran Galić izgleda ipak nije posebno zainteresiran za stresnu pooziciju prvog federalnog policijskog operativca. On se, kako doznaje Dnevni list iz izvora iz vrha HDZ-a BiH, samo fromalno javio na natječaj za ravnatelja Uprave Federalne policije kako bi podebljao demokrarski kapacitet procedure i malo ušminkao konkurentnost.

Iz istih motiva i naputka iz stranačke centrale svoju je prijavu na natječaj poslao u Sarajevo i Robert Perić, šef terenskog ureda Granične policije u Čapljini. Logično je promišljanje o Perićevome formalizmu, jer zašto bi se on javljao i bio konkurencija svome šefu Zoranu Galiću. To bi već bilo pomalo neukusno.

U nekim krugovima se potencirala rodbinska veza između Roberta Perića, odnosno njegovog brata Dragana i vođe HDZ-a BiH Dragana Čovića koji su oženili dvije sestre.

Izvor Dnevnoga lista iz stožernikovog okruženja je otkrio da je glavna Čovićeva uzdanica za ravnatelja Uprave federalne policije zapravo Milan Galić, sadašnji ravnatelj županijske policije u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Galić je rodom iz Posušja, dugogodišnji je policijski službenik i u rodbinskim vezama je sa Zoranom Galićem, direktorom Granične policije. Iako su stvoreni svi zakonski i proceduralni preduvjeti za imenovanje, najvjerojatnije, Milana Galića za ravnatelja federalne uprave policije, nije realno da će se to dogoditi dok se ne "paketira" cijeli novi saziv Vlade FBiH i imenuje novi ministar unutarnjih poslova.

Formalno, Čović bi uz suport Radončićevih ministara mogao u sadašnjoj federalnoj Vladi izglasati novog ravnatelja Uprave policije FBiH, čak i uz protivljenje SDA, međutim moguća nepremostiva prepreka su ministar Aljoša Čampara koji dostavlja prijedlog Neovisnog odbora prema federalnoj Vladi, a onda na koncu i premijer Fadil Novalić koji kroji dnevni red i može vrlo lako taj eventualni prijedlog dugo ostaviti da se "kiseli" u ladici.

Osam prijava

Neovisni odbor Parlamenta FBiH, čija je iduća sjednica zakazana za 14. ožujka, ranije je potvrdio da su na javni konkurs za poziciju ravnatelja FUP-a zaprimljene potpune prijave osam kandidata: Zorana Čegara, Ivice Bošnjaka, Ensada Kormana, Zorana Galića, Mustafe Hujdurovića, Milana Galića, Ljubana Frljića i Roberta Perića.

Prema Zakonu o unutarnjim poslovima FBiH, ravnatelj Federalne uprave policije ne može biti iste nacionalnosti kao i federalni ministar unutarnjih poslova. S obzirom da je aktuelni ministar Bošnjak, a vjerojatno će i u novoj Vladi to biti netko iz SDA, to praktično znači da bi se od osam navedenih kandidata ravnatelj Uprave trebao birati iz reda Hrvata. Iako je natječaj završen još 31. prosinca prošle godine, Neovisnom odboru se očito ne žuri previše da imenuju prvog policajca u FBiH. Kandidat za ravnatelja Uprave federalne policije Milan Galić trenutno obnaša dužnost policijskog komesara MUP-a ZHŽ-a. Ranije je bio šef regionalnog ureda FUP-a u Mostaru, gdje je došao s pozicije u zapadnohercegovačkoj policiji.

Iz njegove biografije nema mnogo pojedinosti dostupnih javnosti. Galić je navodno krajem 1990-ih bio u sukobu s međunarodnom policijom u BiH, odnosno IPTF-om, koji ga je zbog nesuradnje i sankcionirao. Podsjećamo početkom veljače Federalna vlada je imenovala je Ensada Kormana za zamjenika ravnatelja FUP-a. Korman je i ranije obnašao dužnost zamjenika ravnatelja, a mandat mu je istekao u srpnju 2018. godine. Od ostalih kandidata za ravnatelja Uprave policije FBiH, Zoran Čegar je načelnik Sektora uniformirane policije FUP-a, Ivica Bošnjak zamjenik je ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Mustafa Hujdurović inspektor FUP-a, a Ljuban Frljić načelnik Operativnog centra MUP-a Srednjobosanske županije u Travniku. Vlada FBiH razriješila je dužnosti ravnatelja Federalne uprave policije Dragana Lukača 28. siječnja, nakon što je Lukač podnio ostavku na tu poziciju.

Dnevni list

Glas naroda

Galić je bio predmet ismijavanju u posuskoj policiji covjek nije zdrav

Pa ima još ljudi bez redovno završene škole, ali oni ne mogu doć u razmatranje.Šta nas snađe.

Pa taki njima i tribaju

To vam je ko da mene Kusturica predlozi da glumim u OCEANOVIH 14 .

Na to odgovorno misto treba je doci BIZON on je naj kvalitetnija osoba u Hrvatskom narodu

Svaki Hrvat se treba stiditi tko se sve u njegovo ime predstavlja i zastupa njegove tzv. interese.

Štaje reć čović bi uvjek prije do sada predlagao za poziciju FINANCIJA a više ne to vam znači ovako pun je para ko Brod. Sada je potrebno tražit mjesto prvog policajca da to sve pokradeno štiti od progona i zatvora čoviću čoviću proziran si tugo moja.

Tuziteljstvo preuzeto sad FUP i dobrocinitelj bi mirno spavao

Sve prepisano od Sanadera! Čisti plagijat!

biće imenovan Zoran, koji je za sve ove legenda i častan čovik. a kad on bude imenovan puno će ih tribat šećera i vode.

sad će i u drugim županijama biti radara svako tri kilometra i iskakaća kamikaza svaki kilometar

Zoran je miš plašljivi koji okrivljuje sve osim sebe kada je gusto nema tu čovjeka a kad ga uzmu u fupu specijalci biće on najveći bošnjak vidjećete

Otkud sad Milan čovin favorit, kad se Zoran hvali gdje god stigne, da Čović hoće na to mjesto samo njega , kumi i moli ga, da je on taj kadar koji to može sve odraditi i niko više. Što se tiče pameti oba Galića su ista. Oba sa kupljenim diplomama. Oba u kriminalu do grla, eksperti za prikrivanje. Pune ladice u tužiteljstvu iz svake vire Galići.TRI MUŠKETIRA.

Slika govori sve, Milane nisi ti dorastao jadan ti bio..Od kada si u policiji šta si uradio ? Šta je sa pljačkom na Višnjici , slučaj Soldo , šta je sa činovima, pištoljima koji su dodijeljeni kriminalcima, paljenje auta, ni pokojnima nedaš mira, krivotvorenje potpisa itd ? Da ne nabrajamo više, sve si radio protuzakonito, prikrivanje , jado .

Milan Galic je olicenje postenja u policiji i kao covjek.Zato vi zlobni nemojte pisati nesto sto neznate i jos blatite covjeka.Jedan posteni policajac,uzoran covjek i visoko obrazovan znanjem zavrsio fakultet ,a koliko znam nije u rodbini sa Zoranom kako se navodi.Milane samo naprijed

Za jo, kad ga tako hvališ tebi je dao čin pa si napredovao. Kad znaš da je fakultetski obrazovan kaži mi kad je završio taj fakultet ? Kad je upisao i kad je i na koji završio taj famozni fakultet?? On se boji svoje sjene. Čovjek koji gleda samo sebe i sve će uraditi samo da se dočepa fotelje i ako je svjestan da to ne može ni u ludilu da obnaša. Eto koliko je pametan, sjeti se ,, čipa ,, i iskaza njegovog. Dječija mašta ???

ko i brat mu koji je štitio matijevića surlu u splitu prije rata, koji je dilao heroin i bio glavni za drogu u dalmaciji. daj ne rise. čegar preuzima fup a onda će biti dernečenja i čerečenja.

Policija u Ljubuško svaku večer na cesti prose pare.nigdje ih nema ko u Ljubuškom

Milan Galić favorit Dragana Čovića za ravnatelja Federalne uprave policije?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari