Vlasti nemaju pojma koliko se migranata trenutačno nalazi u BiH i tko traži azil

ljubuski.info

Institucije ombudsmana došli su do saznanja da gotovo 99 posto migranata u BiH nema reguliran status, odnosno da Ministarstvo sigurnosti, Sektor za azil ni Služba za poslove sa strancima nisu izvršili njihovo registriranje, piše Večernji list BiH. Zbog nedostatka kadrovskih kapaciteta i stručnog osoblja, velik broj migranata koji dolazi u BiH prepušten je na nemilost ulici.

Također, uopće nisu upoznati s procedurom ni postupkom stjecanja prava na azil u BiH, kao ni pravima koja im pripadaju po osnovi Zakona o strancima i Zakona o azilu BiH.

Mora se obaviti razgovor

Rezultat toga je, kako ističe ova organizacija za zaštitu ljudskih prava, što se bez obavljenog intervjua s migrantom ne može donijeti odluka o azilu, čime se onemogućava i pristup sudu, te se produljava razdoblje nesigurnosti i neizvjesnosti tražitelja azila, a državi stvaraju troškovi, posebice u slučaju ako se u postupku utvrdi da zahtjev za azil nije utemeljen. U vrijeme kad se priča da će BiH ovog proljeća pogoditi novi migracijski val s istoka, Ured ombudsmana za zaštitu ljudskih prava u izvješću upozorava mjerodavne institucije vlasti u BiH "da sporost postupaka ostavlja prostor da migranti, koji se nalaze u različitim fazama postupka za ostvarivanje azila, najčešće nisu primjereno zbrinuti te se nalaze na ulicama gradova zbog čega su intervenirale međunarodne organizacije (UNHCR, IOM) te neke nevladine organizacije, neformalne skupine i pojedinci, posebno u cilju zbrinjavanja posebno ugroženih kategorija, smještajući ove osobe u hostele i privatne smještaje". U BiH ne postoji evidencija nadležnih službi o broju tražitelja azila koji su smješteni u hostele i privatne smještaje, iako je Zakonom o azilu propisano da "stranac koji je iskazao namjeru podnošenja zahtjeva za azil, a smješten je na privatnoj adresi, dužan je izvršiti prijavu boravka nadležnoj organizacijskoj jedinici Službe ili policijskoj upravi u roku od tri dana od dana iskazane namjere, a prije podnošenja zahtjeva za azil". Ombudsmani BiH utvrđuju da institucionalni mehanizmi, mjerodavni za pitanje migracija u BiH, nisu u potpunosti i na primjeren način te sukladno svim odredbama Zakona organizirali i poduzeli nužne aktivnosti u cilju donošenja odgovarajućih odluka, a posebno na način i u rokovima kako je to propisano Zakonom.

Stoji plan žurnih mjera?

Vlasti za ovakvo kaotično stanje pravdaju nedostatkom ljudskih i materijalno-tehničkih resursa, što su prezentirali i ombudsmanima. Zanimljivo je da su u planu žurnih mjera, koje su donesene još u rujnu 2015., predvidjeli i premještaj kompetentnog osoblja iz pojedinih ministarstava, agencija, direkcija na poslove koji se tiču zbrinjavanja migranata i koordinacije u radu s migrantima. Dok se predstavnici vlasti međusobno optužuju tko je kriv za krizu, spomenimo da je Koordinacijsko tijelo za pitanja migracija u BiH tada napravilo informaciju o procjenama i mogućnostima BiH, po pitanju izbjegličke krize u regiji i EU s planom žurnih mjera za osiguranje dodatnih kapaciteta, kontrolu i upravljanje priljevom masovnog broja migranata u BiH koju je Vijeće ministara usvojilo 8. rujna 2015.

Zdenko Jurilj | Večernji list

Glas naroda

Postovani omdusmene za ljudska prava ako su migranti ovdje prepusteni ulici vodi ih u svoju zemlju nek im tamo bude divno od srca zelim

svi smo mi migranti , pa otišlo vam je stotine tisuća građana u inozemstvo , što su oni , samo što su naši kulturni pa autobusom a ne pješke

Zašto se stari Hotel Bigeste nebi mogao renovirat za Azilante Emigrante. To bi moglo značajno poboljšat budžet Grada od uplata Medjunarodnih institucija. To bih privuklo zasigurno i neka veća ulaganja Arapskog Svijeta u našu općinu zašto ne i smanjilo enormno iseljavanje domaćeg stanovništva svaki novac je dobro došao.

.... i bolje bi nam bilo udarnje jer bez crne belegije nema ništa.

briga njih za imigrante ,od njih ne mogu naplatit kaznu nego udri po narodu

To su titini učenici kako im propadoše države il je učitelj bio loš

Vlasti u BiH nemaju pojma o nicemu a kamoli koliko migranata ima u drzavi.Sutra ce migranata biti jos vise jer stize proljece.Mi neznamo koliko imamo stanovnika a ne nesto drugo .Sto dalje ?

Mene. i moju Obitelj u Dijasporu su potrali. Ministar i Načelnik. S namještenim natječajima a posebno. Je se Ministar Bizon pobrinuo za to njegova su djeca gladna a ja svojoj nisam imao šta. Dati jesti prodao sam auto. Eto snašli. Smo se samo ću se Vratiti dole da prodam. Kuću i zemlju Sirijcima ili Arapima.

Šta će znat. Njih to niti ne zanima. Bitno je da im ovi međunarodni apaši šalju pare i to je to. IOM organizacija je veliko zlo i treba ga protjerat zajedno s ovim čađavcima.

Vlasti nemaju pojma koliko se migranata trenutačno nalazi u BiH i tko traži azil
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari