U trećem mjesecu suša u Dalmaciji, a ni u Hercegovini nije puno bolje

ljubuski.info

Ne bi čovjek povjerovao da se u ovom razdoblju meteorološke godine, kad je proljeće na pragu, a veljača i ožujak obično su najvlažniji mjeseci u godini, Dalmacija našla na rubu proglašenja elementarne nepogode zbog - suše!

Statistike pokazuju kako je riječ o jednom od najbezvodnijih razdoblja otkad se prate mjerenja, a stara je pučka mudrost kako sušna veljača ne sluti na išta dobro.

Upozorili su ih na ovu činjenica posebno čitatelji s otoka, koji su nakon nedavne ekstremno snažne bure u maslinicima i vinogradima, pa čak i u vrtlima, zatekli ispucalu, suhu zemlju kao da je riječ o najžešćem ljetu.

Za sljedeće dane najavljuje se nešto malo kiše u Dalmaciji, no zadnjih nekoliko dana na otoke, priobalje i Zagoru obrušio se jedan od najneomiljenijih vjetrova stanovnika ovog podneblja - suho jugo koje su stari nazivali "palac". Grije poput fena pod vedrim nebom!

Nažalost, ni najave za sljedeće razdoblje nisu ništa povoljnije, a riječ je, pogađate, o još jedom od brojnih fenomena kojima svjedočimo posljednjih godina, klimatskim promjenama potaknutima utjecajem ljudi.

Podsjetimo, riječ je o izmjenama ekstremnih vremenskih prilika, bilo da je riječ o velikim padalinama koje izazivaju poplave, u slučaju snijega lavine, ili dugotrajnim vrelim i sušnim razdobljima, navali orkanskog vjetra ili morskih pijavica. Ekstremi su sve češći, a klimatolozi smatraju kako će ih biti još i bit će sve nepodnošljiviji.
Da, zemlja se strašno osušila, a to nije dobro posebno za povrtlarstvo. Što se tiče maslinarstva, ova suša podsjeća na 2006. godinu kad su također veljača i ožujak bili bez padalina, pa se dogodilo da su masline procvjetale već početkom travnja, ali ipak godina je što se tiče količine i kvalitete ulja bila dobra. Nedavna snažna bura osušila je zemlju i list, a povrću i stabljiku, ljudi su posadili krumpire i već je krajnji trenutak za kišu jer postaje upitno kako će izdržati vrtovi posebno ako su u polju, podalje od tekuće vode – kaže agronom mr. Stanislav Štambuk, viši stručni savjetnik iz Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe.

Meteorolog Marko Vučetić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, autor cijenjene knjige "Vrijeme na Jadranu", otkrio je poražavajući statističke podatke koji opravdavaju zabrinutost stanovnika vezanih uz malo škrte dalmatinske zemlje:
U Splitu je kroz veljaču bilo 9,7 milimetara padalina, a prosjek od 1961. godine je 68,5 milimetara. Što se tiče otoka, uzimo Hvar, ondje je ove godine izmjereno 14,1 milimetar kiše, dok je prosjek bio 64,4 milimetra. Znači, na prvi pogled riječ je o ekstremno sušnom razdoblju, gotovo katastrofalnom, to prije ako znamo da cijela zima nije bila osobito kišna, a nedavna snažna bura dobrano je osušila zemlju i list. Prema dugoročnim predviđanjima, ni ožujak neće obilovati padalinama, pa se možemo nadati kako će nas barem travanj izbaviti iz sušne nevolje. Nije problem samo u onoj kiši koju mi vidimo, koja zalijeva vrtove i polja, pravi problem će nastati s podzemnim akumulacijama vode koje se najbolje pune upravo u ovom razdoblju. Ako uskoro ne padnu obilne kiše, čeka nas vrlo problematično ljeto, posebno ako se prisjetimo kakve su suše i visoke temperature vladale u ljetnim mjesecima posljednjih godina - upozorava meteorolog Vučetić.

Slobodna Dalamcija

Glas naroda

Cmilje će slabiji busen imati, a gazdama puna šaka brade!

Nigdi cukra samo sol

Otkad je svita vrime se minja. Nijedna godina nije ista.
Suša je za nešto dobra, za nešto loša.
Ako pada, raste šenica, loza oboli. Ako ne pada, zalivaj pajdo, ali grožđe slatko.
Meteorolozi nemaju pojma. Čim su stari imali naziv za suho jugo, znači da ne puše prvi put.
Uvik plaše i straše.

U trećem mjesecu suša u Dalmaciji, a ni u Hercegovini nije puno bolje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari