Traže se keramičari, kuhari..., a učenici upisuju gimnazije

ljubuski.info

Koju školu izabrati? Trogodišnju ili četverogodišnju, zanat ili gimnaziju? Je li završetak fakulteta jamstvo za siguran posao u BiH? Hoće li moje dijete sebi moći osigurati budućnost završivši zanat... pitanja su koja trenutačno muče tisuće osnovnoškolaca i njihovih roditelja.

Naime, za samo tri mjeseca kreću upisi u srednje škole na području BiH gdje će učenicima biti ponuđena slobodna mjesta u gimnazijama, ekonomskim, medicinskim, građevinskim... školama. Tisuće mjesta bit će ponuđeno i u raznim zanatima poput konobara, kuhara, frizera, vodoinstalatera, CNC operatera... Na učenicima je odlučiri hoće li se školovati za tržište rada u BiH ili pak za ono u inozemstvu. Dosadašnja iskustva govore kako je puno više onih koji se odlučuju za četverogodišnje škole (gimnazije i ekonomske smjerove) iako je upravo tih kadrova najviše na čekanju na službama za zapošljavanje, dok se zbog manjka zanimanja u nekim školama zanatska zanimanja u potpunosti gase. Urari i obućari gotovo da više i ne postoje.

Na ovaj problem je početkom ove školske godine upozorila ministrica kulture, znanosti, obrazovanja i sporta ZHŽ-a Ružica Mikulić, kazavši kako je činjenica da nam nedostaje obrtnika te da se u isto vrijeme gase školski odjeli koji nude zanate.
Javi se ponekad poneki upit za zanimanja poput obućara, urara, zidara, keramičara, varioca..., ali mislim da roditelji više inzistiraju na četverogodišnjim školama kako bi im djeca u konačnici upisala fakultet i živjela bolje od njih. Međutim, svi trebamo poraditi na promijeni svijesti o tome. Danas dobar obrtnik može živjeti bolje od visokoobrazovane osobe, kazala je Mikulić.

Kako bi koliko toliko pomogli učenicima pri odabiru budućih zanimanja službe za zapošljavanje redovno izlaze s podatcima o deficitarnim zanimanjima na području BiH. Federalni zavod za zapošljavanje, u suradnji sa županijskim službama, krajem prošle godine proveo je istraživanje o potrebama tržišta rada. Rezultati istraživanja pokazali su da su u 2019. najtraženija zanimanja III. i IV. stupnja, a to su krojač i tekstilni radnik, obućar; prodavač-trgovac, zavarivač, vozač, bravar, stolar, konobar, kuhar, zidar.

Kada je pak riječ o najtraženijim zanimanjima visoke stručne spreme, to su strojarski inženjer, ekonomist, doktor medicine, stomatolog, el. inženjer - informatičar, građevinski inženjer i pravnik... Prema podacima Službe za zapošljavanje HNŽ-a, po natječajima koje su objavili poslodavci, najtraženija zanimanja su: kemijski inženjeri, programeri, razni smjerovi nastavnika, pravnici, ekonomisti. Analizirajući potražnju kadrova kod srednje stručne spreme, najtraženiji su: tesari, trgovci, vozači, komercijalisti. Povećana je potražnja za sezonskim djelatnicima za nadolazeću ljetnu sezonu, što kod nas što u inozemstvu. Najčešće se traže kuhari, konobari, pomoćni kuhari, sobarice, recepcionari, kazali su iz Službe HN županije. Iz Službe za zapošljavanje ZH županije kazali su kako je najtraženije zanimanje magistar farmacije te da je kod visokoobrazovanih poželjno aktivno poznavanje nekoga stranog jezika, najčešće engleskog jezika. Najviše nezaposlenih osoba je sa završenom srednjom stručnom spremom - 1328 osoba, kazali su iz Službe za zapošljavanje ZH županije.

Poslodavci već neko vrijeme ističu kako vape za CNC operaterima, građevinski radnici gotovo svih smjerova u posljednje vrijeme traže se svijećom, na usluge vodoinstalatera čeka se mjesecima...

Iz svega ovoga vidljivo je kako je došlo vrijeme da dobar zanat zlata vrijedi. Nermana Ajanović-Hajdarpašić, voditeljica Odjela projekata u tvrtki Kolektiv, izjavila je kako se u posljednje vrijeme općenito može govoriti o velikim pomicanjima na tržištu rada, gdje je nedostatak obučene radne snage, odnosno nedostatak vještina, sve veći te poslodavci sve teže dolaze do potrebnog kadra.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Imaš ti u Zavodu keramičarki, svoju pamet prosiplji po Grudam, tamo obrazuj i šalji savjetnike koji rade nezakonito.

Ovo je Svraka a ne Ministrica sta Ivan Sevo kaze ona tako svira i igra

Zašto su nsmjestili skolski odbore , nezakonito izabrano iz vijeca roditelja

Nikad nije kasno,postani keramičar

Čovjek završi fakultet da bi bio u nečemu pametniji a što će raditi ostatak života to je oko četrdeset godina ...

Sklonite ovog djavla iz očiju joj viri, komunjara Posušja. Ista crnostrik. Kako te nije sramota, ko te postavi za ministrice. Koliko si platila poreza za šilo, nemaš ni fiskalnu kasu, a zgrćeš lovu na crno. Nosite lipi snaga, od takvih djeca ne mogu da se zaposle koja su završila redovno samo vi svoje zapošljavati sa kupljenom diplomama.Omladino digni se i sve potjerati ove iz HDZ-a. Kome ćeš ti savjete davati šta će upisati, šerif ti svojoj reci?

Posti od zavisti…
Posti od površnosti…
Posti o kruhu i vodi…
Posti od neljubaznosti.
Budi susretljiv prema drugima i prema samom sebi.
Posti od srditosti
Posti od gunđanja i nezadovoljstva.
Otvori oči za sve dobro koje te okružuje
i raduj mu se.
Posti od gorčine.
I budi zahvalan za ono što imaš.
Posti od nestrpljenja i pretjeranih očekivanja.
Prihvati ljude kakvi jesu.
Posti od pustih i nepotrebnih briga.
I usudi se imati povjerenja u Boga.
Posti od ogovaranja.
I otkrij Isusa koji živi u ljudima.
Posti od sebičnosti.
I otvori se svojoj okolini.
Posti od osvetoljubivosti.
I pruži ruku pomirnicu.
Posti od nepotrebnih riječi.
Saslušaj druge.
Posti od želje za posjedovanjem
i raduj se postojanju.
Posti od oholosti.
I otkrij vrijednost ljudi koji te okružuju.
Posti od ponavljanja pobožnih riječi.
I uroni u molitvu.
Posti od škrtosti.
I otvori srce za potrebe onih koji imaju manje od tebe.
Posti od zavisti.
I veseli se tuđoj radosti.

Nikad nije kasno postat prvo snajder zatim ministar
Nikad nije kasno, ne nikad

chudi me,kako nema tokara..to je unosno...rektor postanech

Mislim da bi ministrica najprije trebala inzistirati da se formiraju školski odbori po školama i da na taj način pokaže dobru volju da škole same odluče i predlože zanimanja koja su potrebna tržištu rada. Ovo sada je priprema za još više iseljavanje mladih put Njemačke,Irske i ostali destinacija koje znaće trbuhom za kruhom.

Treba čoviću keramičar da mu postavlja pločice u vili na radobolji i vili na makarskoj rivijeri a ni stanovi nisu njegovi sve mu je to punac poklonio...

ako je istina šta ti sve nebroja
da naš vođa toliko nekretnina ima
onda njemu triba firma sa deset radnika
da mu sve to održava
rojsos je reka tko je jamija jamija
a dragančos je reka još se jamlja još ima
jel tak il ne tak pitajte plemenskoga vođe

jelović i čović su zajedno krali gluminu banku za to postoje dokumenti i iba su ista a sve to rojs znade a rojsa su sudili za plastične kašike od kave da šuti!

Ima li dotična djecu?jeli kojim slučajem jedno keramičar ili kuhar?

Ima li dotična djecu?jeli kojim slučajem jedno keramičar ili kuhar?

Gospođo Ružice kako se sad kreću dvice

Traže se keramičari, kuhari..., a učenici upisuju gimnazije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari