Ombudsmani BiH u srijedu na raspolaganju građanima Ljubuškog

ljubuski.info

U okviru aktivnosti "Ombudsman u vašem gradu", Ombudsmani Bosne i Hercegovine, službeno će, dana 13. ožujka 2019. godine, posjetiti općinu Ljubuški.

Kako bi građanima omogućili lakši pristup instituciji Ombudsmana kao mehanizmu za zaštitu njihovih prava, navedenog dana u vremenu od 12 do 14 sati u zgradi općine Ljubuški Ombudsmani i njihovi suradnici će biti na raspolaganju građanima Ljubuškog koji se žele obratiti ovoj instituciji radi pružanja pomoći u zaštiti njihovih prava i sloboda.

Navedena aktivnost "Ombudsman u vašem gradu", realizira se u suradnji s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a ima za cilj sagledati stanje ljudskih prava na terenu i omogućiti građanima obraćanje instituciji Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Uloga i funkcija

Institucija ombudsmana za ljudska prava je neovisna institucija koja se bavi zaštitom prava fizičkih i pravnih osoba, a sukladno Ustavu BiH i međunarodnim sporazumima koji se nalaze u dodatku Ustava.

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH razmatra predmete koji se odnose na slabo funkcioniranje ili na povredu ljudskih prava počinjenu od strane bilo kojeg tijela Bosne i Hercegovine, njenih Entiteta i Brčko Distrikta. Predmeti se formiraju na osnovu pojedinačnih žalbi pravnih ili fizičkih osoba ili ex officio.

Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH može se obratiti svako fizička i pravna osoba koje ima legitiman interes, bez obzira na državljanstvo, rasu, spol, vjersku i nacionalnu pripadnost. Žalba upućena Instituciji neće prouzročiti nikakve kaznene, stegovne ili bilo kakve druge sankcije po njenog podnositelja. Žalba se izjavljuje pismeno, putem pošte, fax-a, e-mail-a ili osobnim dostavljanjem. U žalbi treba iznijeti kraći opis događaja, činjenica ili odluka koji su doveli do podnošenja žalbe. Žalba mora biti potpisana od osobe koja žalbu izjavljuje, ili ovlaštenog opunomoćenika. Uz žalbu je poželjno priložiti preslike dokumentacije koja je relevantna, ukoliko ista postoji. Institucija može odbiti razmatrati anonimne žalbe koje smatra zlonamjernim, neosnovanim, u kojima nema žalbe, koje nanose štetu trećim licima ili koje su Instituciji predočena izvan roka od 12 mjeseci nakon pojave događaja, činjenica ili odluka na koje se osoba žali.

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH, ukoliko utvrdi povredu prava, izdaje preporuke nadležnim tijelima da poduzmu mjere kako bi se ispravile povrede ljudskih prava ili slabo funkcioniranje uprave. Također, Institucija savjetuje građane kako iskoristiti najpogodnija pravna sredstva ili ih upućuje na odgovarajuće institucije.

Mi ne mijenjamo odluke javnih tijela vlasti, niti preuzimamo ulogu tijela koji postupaju po žalbi. Institucija se ne može miješati u proces odlučivanja sudova. Također, mi ne zastupamo podnositelje žalbi pred javnim tijelima, niti pišemo podneske ili žalbe u njihovo ime. Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH ne može dodijeliti nadoknadu za utvrđene povrede ljudskih prava.

Glas naroda

obzirom da je ovaj jedan iz ombd. dobar sa jozom barisicem a svi znamo ko je i sta je taj zmijićak iz studenaca,nema velike vajde od ovih

od 12 do 14 u zgradi općine? Znači samo se došli nažderat

Režim uporno krši prava UZB-a !Šta taj čova ima reći o tome !Zabrana prosvjeda , zabrana prelaska pješačkog prijelaza , specijalce na branitelje , tužbe,suđenja te kažnjavanje novčano,ionako osiromašenih ljudi! I čemu strana riječ Ombudsman,zar nema neka domaća ,prikladnija !

Pročitajte ponovo. Ništa oni ne mogu,taj.nemaju ovlasti. Bitno je da im ide plaća.
Domsća riječ Ombudsman ne postoji...možda bi mogla biti M l a t i m u d a n. :-)

Neka pogledaju u opcoj upravi zasto se premeti trpaju u ladice i ne jesavaju se po deset i vise godina,osim onih zakoje su zainteresirani hadzeovci,a unaprijed se zna kako se oni rjesavaju. Rad cija je posebna prica, nemaju pet dana terena,samo guglaju. Bitno je da se godisnja izvjesca o radu h organa bez problema usvajaju. E,moj narode tako ti i treba kad si takav kakav jesi.

Neka podu malo u sela pogledati sto se sve ispusta u vodonatapne kanale i
prenesu drzavnim inspktorima

Lipo,lipo biće pravde za sve,ha ha.Općina je godinama leglo korupcije pogodovanja ljudima koji preko pojedinih "opštinskih ćata"dobivaju popriko građevinske dozvole ko Mucić

Ljepo tamo i prijaviti vlast sta radi znam dobro od koga su poslani sada vam eto prilike sta mislite da su oni slučajno tu?

Je li bolje biti keramičar ili ombudsman ?

Ombudsmani BiH u srijedu na raspolaganju građanima Ljubuškog
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari