Vlasti nema, ali su udarne stranačke postave zbrinute

ljubuski.info

Propao je pokušaj medijacije Dragana Čovića, šefovi SDA i SNSD Bakir Izetbegović i Milorad Dodik ostali su zakovani oko Zorana Tegeltije i godišnjeg nacionalnog plana. Unatoč nesnošljivoj blokadi državnog izvršnog sustava nitko nije posebno ganut, jer su najmanje po dvije udarne garniture stranačkih perjanica već udomljene u parlamentima ili održavaju vlade na infuziji.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, domaćin "magične" trilaterale s navodnim budućim partnerima u državnoj vlasti Miloradom Dodikom, šefom SNSD-a i hrvatskim stožernikom, akademikom Draganom Čovićem, poručio je u srijedu, nakon očigledno izgubljenog vremena, da se konačni dogovor oko formiranja Vijeća ministara mora postići do kraja ožujka ove godine, "ako smo uopće sposobni postići taj dogovor".

Nesumnjivo je propao pokušaj medijacije lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, njegovi kruti sugovornici za stolom u Parlamentu BiH, Izetbegović i Dodik ostali su nepomirljivo zakovani oko imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara i usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana, glavnog uvjeta za aktiviranje MAP programa za BiH.

Nema vlasti

Iskrena poruka Bakira Izetbegovića je možebitna objava ulaska državnog i federalnog izvršnog sustava u neizvjesni tehnički mandat. Koliko bi to onda moglo potrajati ne znaju niti sveznajuće gatare, ali od tehničkog mandata sve normalne ljude uhvati jeza jer je, podsjećamo, prije nekoliko godina zbog banalnog osobnog razloga, tadašnji vođa SDP-a Zlatko Lagumdžija držao Vijeće ministara za taoca punih 14 mjeseci. Danas svjedočimo strateškim političko-zakonskim preprekama i prkošenju, oko kojih se lome krucijalni procesi u BiH pa je moguće da Denis Zvizdić na čelu Vijeća ministara dočeka čak i sljedeće parlamentarne izbore.

Međutim, unatoč uistinu nesnošljivoj blokadi i neupitno bolnim posljedicama po ukupni društveni život u zemlji, nitko nije posebno ganut što možda dugo nećemo imati državnu izvršnu vlast, ali niti Vladu FBiH. Ogoljen je car, stranačkim nedoraslim despotima je bitno bilo zaokružiti zakonodavnu vlast kako bi usvojili proračune i udomili sebe i svoje uzdanice. Kada se sve sumira jedino je izvisio Zoran Tegeltija, nesuđeni predsjedatelj Vijeća ministara i naslijednik Denisa Zvizdića. Letimični pogled na entitetske i državni parlament, na Vladu RS-a, na još uvijek živuću Vladu FBiH i staro Vijeće ministara odmah se ugleda slika o perfidnom zbrinjavanju najmanje pod dvije udarne postave stranačkih uzdanica na razne proračunske jasle.

Stranački prvaci posloženi

Prvaci SNSD-a i DF-a Milorad Dodik i Željko Komšić su članovi državnog Predsjedništva, a društvo u istoj zgradi im pravi i najbliži suradnik lidera SDA Bakira Izetbegovića, bivši dugogodišnji parlamentarac Šefik Džaferović.

Čelnici SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović su na čelu državnog Doma naroda, a jednu fotelju u gornjem Domu je prigrabio i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. Da dokažu da nisu sebični i da su solidarni Dodik, Izetbegović, Čović, Komšić i Radončić su se potrudili svojski da udome i plejadu najbližih i najodanijih suradnika.

Tako su u parlamentarnu skupštinu iz SNSD-a ustoličeni narodni tribuni: Nikola Špirić, Nebojša Radmanović, Sredoje Nović, Dušanka Majkić, Lazar Prodanović i Staša Košarac. Najbliža Dodikova suradnica Željka Cvijanović je predsjednica RS-a, a cijela lista visokih i manje važnih dužnosnika SNSD-a je zbrinuta u strukturama manjega entiteta.

Osim Bakira Izetbegovića i Šefika Džaferovića svoje mjesto pod suncem su ugledali i Adil Osmanović, Asim Sarajlić, Halid Genjac, Safet Softić, Sebija Izetbegović, Denis Zvizdić, Aljoša Čampara. Sve do izbora nove federalne Vlade nema razloga za paniku kod Fadila Novalića i ministara iz SDA. Hrvatski stožernik Dragan Čović se pobrinuo da bez stresa i groznice državno Vijeće ministara i novu Vladu FBiH čekaju: Borjana Krišto, Bariša Čolak, Marina Pendeš, Lidija Bradara, Tomislav Martinović, Zora Dujmović.

Na čelu FBiH je još uvijek stranački potpredsjednik Marinko Čavara dok su u Vijeću ministara i Vladi FBiH: Vjekoslav Bevanda, Josip Grubeša, Jelka Miličević, Mato Jozić, Denis Lasić.

Pored Željka Komšića formiranje Vijeća ministara mogu godinama opušteno čekati iz parlamentarnih klupa i Zlatko Miletić, Džanan Đonlagić. I šef SBB Fahrudin Radončić ne mora piti tablete za smirenje. Ima nekoliko zastupnika u državnom i entitetskom parlamentu kao i respektabilan broj ministara u Federalnoj i županijskim vladama. Njega mogući tehnički mandati neće posebno smarati, a silno puca i na nove Vlade.

Nisu nešto dramatično ugrožene niti druge stranke. Tako i SDP ima prvu udarnu garnituru utopljenu u državni i Federalni parlament, ali i nekoliko ministara u sarajevskoj županijskoj Vladi. I SDS, iako službeno oporbena stranka, još uvijek ima dva ministra u Vijeću ministara, Mirka Šarovića i Dragana Mektića, a PDP Igora Crnatka. Obje stranke imaju i svoje državne parlamentarce. Kako god se zavrti film samo je „jadni“ Zoran Tegeltija ostavljen na ulici. Valjda će se stranački tirani smilovati i nad njegovom sudbinom i političkom karijerom. Ne dođe li do kraja ožujka do kompromisa oko Vijeća ministara, država ostaje bez međunarodnih kreditnih poticaja i velikih investicija. Ali, pobrojani politički uljezi ne pokazuju mrvicu zabrinutosti iako ih na to već upozoravaju emisari MMF i drugih kreditora.

Dapače, oni buncaju o kandidatskome statusu i to, zamislite bedastoću, s mogućim starim vladama i tehničkim mandatima.

I. Marić | Dnevni list

Glas naroda

Njih narod nimalo ne zanima glasujte za Covica koji raseli i unisti svoj narod

Njihova država spašavaj se tko može

plemenske vođe bosne i hercegovine
prije izbora ratne sikire otkopavaju
poslije izbora ratne sikire zakopavaju
da tako nerade nebi bili plemenske vođe
jel tak ne tak velike pogkavice

Oni zakopavaju pare svi su milijarderi zbog svojih lud.h naroda

Dajte vi meni pare za odvojeni zivot a vas ko grebe kaze Cova Jugoslovenski

Koliko god je drpio duplo mu vise trebalo za medicine

Traži cova otkaz ko je otkuca da je prvi tražija putne troskove i naknadu za odvojen život odta ce covik bez posla

Znaš na što liči ovaj trojac DODIK IZETBEGOVIĆ i čović na dugotrajnu svadju Muža i Žene. Oni bi se odmah rastali više ništa nebi htjeli da imadu zajedničko ali nemogu radi Dijece. Tako isto govori ovaj bezobrazni trojac odmah bi se mi razišli i nebi ništa htjeli da imamo zajedničko ali nemožemo zbog naši siroti NARODA i njhove budućnosti zato smo voljni istrpjet i žrtvovat se do krajnji granica izdržljivosti.

Vlasti nema, ali su udarne stranačke postave zbrinute
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari