Je li nam bijeg jedina preostala borba?

ljubuski.info

Vi više volite red nego slobodu…, poručio je Thomas Mann njemačkom društvu u svojoj čarobnoj "Čarobnoj gori". I mi posljednjih godina, gledajući kolone nezadovoljnika kako odlaze put obećanje zemlje i tuđeg neba s kojeg ipak grije, svjedočimo potragama za redom.

S druge strane, kroz prizmu Mannove rečenice iz jednog dijaloga, reklo bi se kako u pomanjkanju reda, konstantnom neredu zvanom bosanskohercegovačka ustajala zbilja, uživamo u slobodi. No, kad malo razgolimo tu stvarnost, shvatimo da smo u okovima, jednako neslobodni kao i neredni.

Svjedoci smo kako iz dana u dan, izmoreni ofucanim strategijama lidera stranaka, odnosno podružnica privatnih biznisa uokvirenih u politiku, ljudi odlaze bez mahanja.

Bosna i Hercegovina, postala je rasadnik nezadovoljnika koji, kakvog li paradoksa, s gađenjem gledaju one što u svojim bježanjima od neizvjesnosti i nezadovoljstva zaglave u granicama ovog trokutastog kaosa.

Traže bjegunci, umorni od našeg nereda, pod nekim tuđim suncem i red i slobodu. Ma koliko mi, naviknuti na neodgovornost, u svim uređenjima vidjeli okove, u ovoj državi u kojoj ne postoji odgovornost za bilo što, uviđamo kako smo ustvari okovani u izvikanu slobodu u kojoj krila imaju samo oni što podgrijavaju kaos i zatvaraju oči pred svojom krivnjom za odlaske i za nered.

One koji odlaze negdje tamo, čeka red koji se plaća brojim ograničenjima. Možda to i znači odricanje od slobode i svih sloboda koje su nam naši kaosi učinili normalnima. No, jasno je svima, a posebno onima koji bez fejzbukovske nostalgije za neredom grabe naprijed, da u redu ima više slobode nego u slobodnom neredu u kojem smo izdresirani da bismo u moru neodgovornosti zatupili oštrice odgovornosti prema svojim životima.

Čudno je samo kako nam treba dalek put da bismo otkrili red i shvatili da smo lažno slobodni odbijajući uprijeti prstom remeteći sve ispisane definicije o borbama. Jer, nama je bijeg jedina preostala borba.

Junak Mannovog romana, priprema se za novi posao odlazeći u posjetu rođaku koji, bolestan, boravi u sanatoriju. Misleći tu provesti samo nekoliko dana prije novoga posla, umisli sebi da je bolestan i ostaje u sanatoriju kako bi izliječio svoju umišljenu bolest. Nakon sedam godina, izliječen, s novim pogledom na život, odlazi u rov.

Sve se čini baš kao jedan naš začarani krug u kojem, tek izliječeni, žedni i reda i slobode, ponovno klonemo na dno i pružimo ruke na novo vezanje, a noge u novo tapkanje u neredu da u njemu opet kasno shvatimo da su nered i izvitoperena sloboda jedino dobri za podružnice privatnih biznisa uokvirenih u politiku.

Berislav Jurič | bljesak.info

Glas naroda

U njemačkoj te niko ne maltretira nego te cjeni ako znaš radit redovna plaća kad iđeš dokturu ili u bolnicu netriba kuverta štabi više

Bježaće i ovi što su doveli do beznađa ali oni neće imati gdje

Ja sam bio brži od Bolta devedeset prve zato danas imam

jedina nada nam je da se ovi što su otišli vrate s tenkovima

Je li nam bijeg jedina preostala borba?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari