Jeste spremni za sezonu čuvarica zdravlja?

ljubuski.info

Hercegovina kao i svaka regija živne za lijepog vremena. Puno je šetača, ali velik dio onih koji šetaju prirodom u proljeće imaju isti cilj - ubrati što više kuka.

Kuka (bljušt, Tamus communis, lat.) je ona koja najavljuje proljeće.

Kuke se beru od sredine ožujka do sredine travnja, ali zapravo o vremenu ovisi hoće li se nekad javiti kasnije ili ranije. Kuke su prirodne i čiste jer ih ne uzgaja čovjek, pa ih i ne kvari ničim. Ime najvjerojatnije mogu zahvaliti svom kukastom izgledu.

Najčešće se nalaze u krajevima livada (ne u blatu), uz suhozid i draču. To je biljka penjačica i izdanci rastu ovijajući se i penjući se uz draču. Pojedini izdanci narastu u visinu do 1-2 m, a neke su "prizemnice" visine do 50-ak cm. Debljina je do 10 mm. Jestivi dio je onaj mekši dio koji se nalazi pri vrhu (20-ak cm) koji se ujedno i bere.

Hercegovci znaju da su kuke zdrave

Svi u Hercegovini znaju da su kuke zdrave. Kuke ili divlje šparoge su kalorijski siromašna, ali nutritivno bogata namirnica jer u 100 g imaju oko 20 kalorija, dok su pune ljekovitih i djelotvornih tvari poput aspargina, arginina, jantarne kiseline, tirozina, imaju tragove holina, bogate su vitaminima A, B, C i folnom kiselinom kao i mineralima: kalijem, kalcijem, magnezijem, fosforom, željezom, cinkom i bakrom, piše Agroklub.ba.

Važno je istaći kako kuke ne sadrže masnoće i kolesterol, ali sadrže glutation, jedan od najjačih antioksidansa koji ima antikancerogena svojstva. Glutation je važan za imunološki sustav te je najjači saveznik u čišćenju organizma. Također jača stjenke krvnih žila i kapilara te ih štiti od oštećenja.

Jako tražene zbog zdravlja

Kuke su prepoznate kao diuretik, pospješuju rad jetre i bubrega, preporučaju se onima koji boluju od gihta i reume, imaju lagana purgurativna svojstva, pomažu u borbi protiv anemije, zbog manjeg udjela ugljikohidrata preporučaju se u prehrani dijabetičara pa su zbog svega toga jako tražene.

Na čapljinskoj veletržnici kuke već dvadeset godina prodaje Marijo Đogatović koji nam je i rekao sve informacije o sezoni kuka, a na upit o cijeni odgovorio je:
Kad tek počne sezona, cijena kuka je 2,5 KM po vezici u kojoj bude oko 250 g, ali poslije cijena padne na 1 KM. Velika je potražnja za kukama i nikad nisam imao problema prodati ih. Kod nas je takva situacija, iako se u Metkoviću kuke ipak prodaju po boljim cijenama.

U Hrvatskoj, poglavito u Istri i Dubrovniku, velik značaj u turističkoj i gastronomskoj ponudi predsezone, ima divlja šparoga ili po našem kuka.

I Hercegovci su pošli tim putem pa sve više nude tradicionalna, jednostavna i zdrava jela od kuka. Kuke se jedu kuhane ili svježe.

Imaju poseban gorkasti okus pa ih neki zbog tog ne vole, ali ima i onih koji cijele godine jedva čekaju da sezona kuka počne pa da ih beru ili, ako se previše boje zmija koje se u proljeće bude, jedva čekaju da ih kupe, navodi Agroklub.

Ako niste ljubitelj kuka, dobro razmislite još jednom jer sezona samo što nije počela.

jabuka.tv

Glas naroda

Sad ce biseri iz HDZ BiH savjetovati narod da sadi kuke

Neće oni savjetovat dase sade već za svaku ubranu moraćeš platit 30 pfe

Kuke su sigurno budućnost ali prve iz PLASTENIKA.

Čuvajte se narode poskoka imade ih već polizali zmijurine po grmlju i busenima tamo di su kuke pa okoja reskirati život kad nemade jadni ljubuški dom zdravlja seruma protiv poskoka dok dođe hitna i dok te doćera do mostara pacijent premino...

Jeste spremni za sezonu čuvarica zdravlja?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari