Duhan će dobiti novu ulogu

ljubuski.info

Smatra se da su se ljudi prvi puta susreli s duhanom 16.000 godina prije Krista, međutim, do prve kultivacije duhana dolazi mnogo kasnije, između 5. 000. i 3.000. godine prije Krista od strane plemena koja su živjela na području današnjeg Perua i Ekvadora.

Duhan kakav se danas uzgaja i koristi samo je jedna od vrsta biljke Nicotiana. Nicotiana pripada obitelji Solanaceae (pomoćnice) koje su porijeklom iz Srednje i Južne Amerike.

Duhan pripada istoj obitelji kao i rajčica i patlidžan, ali raste znatno brže, te se i bere više puta godišnje. Ono što je zajedničko većini biljaka iz obitelji Solanaceae jest to da sadrže veliki broj alkaloida što nas i dovodi do Nicotiane, jedne od najobožavanijih, a opet najkontroverznijih biljaka današnjice.

Rod Nicotiana sastoji se od šezdesetak vrsti od kojih su dvije vrste uzgajali i koristili Indijanci. To su Nicotiana tabacum koja je uzgajana uglavnom u tropskim područjima, te Nicotiana rustica koja je bila raširenija i uzgajana diljem Srednje i Južne Amerike pa čak i u Kanadi.

Iako se obje biljke razlikuju po izgledu, ono što im je zajedničko jest alkaloid nikotin koji ima psihoaktivan i stimulirajući utjecaj na ljudsko tijelo. Nekada obožavana i smatrana "svetom biljkom", danas duhan, zbog pojačane svijesti o štetnosti pušenja duhana doživljava dramatičan pad u uzgoju i prodaji.

Znanost i njen razvoj posljednjih godina čini se pronalaze načine produženja života duhanu. Upravo su u tijeku istraživanja koja su fokusirana na korištenje duhana kao biogoriva koje je u stanju pokretati motore na mlazni pogon. Duhan može dati i do tri puta više etanola po hektaru nego kukuruz, te tri puta više ulja po hektaru nego soja, i je sve izvjesnije da će se njegova upotreba i korištenje u sljedećim godinama temeljiti na ulogama koje na ovu biljku bacaju potpuno novo svjetlo.
Tijekom proteklih 10 godina, istraživanja vršena na biljkama duhana su dovela do značajnih napredaka u znanosti biljaka i biotehnologiji, pa tako imamo čitavu granu istraživanja koja koristi biljke kao inkubatore za proizvodnju proteina za farmaceutsku ili industrijsku primjenu, od kojih se neki koriste za terapije u liječenju dijabetesa, Alzheimerove bolesti, cistične fibrose, raka, itd, kaže prof. dr Nermina Đulančić, izvanredni profesor na Poljoprivredno prehrambenom fakultetu u Sarajevu.

Duhan ima potencijal biti korisna biljka, ali ako se konzumira u njegovom najčešćem obliku, kao osnovni dio cigareta, on je štetan ne samo za pušače, nego i za njegovu okolinu.
Ja bih rekla da, kao i sve u prirodi, duhan može i biti koristan i štetan, sve ovisi o izboru koji napravite, kaže profesorica Đulančić.

Glas naroda

Duhan je zlo veliko.Droga koja polako (ali sigurno) zaposjeda i preuzima kontrolu nad ljudskim tijelom ,umom i svime što je čovjek dobio kao dar od Boga da bude neovisan.

Duvan je isto kao HDZ obična PUŠIJONA pogubna za zdravlje Čovjeka.

Ovdje svi hodaju s zavijutkombu ustima od cega su obavijeni dimom

Sadite duvan da vam SIPA upadne u kuce

Di se more izvaditi dozvola da mogu duvan križat i ptodavat

U Ministra Agronoma Zdravke Borasa zvanog [ * neprimjereno * ]a uclani se u HDZ oni Mogu sav Kriminal i eto ti dozvole. Kada može namještiti natječaje zaposliliti Kumove i Prijatelje Može i to.

Zapali jedan zavijutak malo se oladi danas je Dan nepusenja malo si se zanio pa rigas energiju umjesto da nesto radis korisno

Ajde se ti vrati u školu i uči djecu a nemoj bacati na satu floskule dici !!!

more on dobit i oscara al u moju zemlju nece.i schlus.

Duhan će dobiti novu ulogu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari