Dug za PDV premašio pola milijarde maraka

ljubuski.info

Dug za porez na dodanu vrijednost (PDV) u Bosni i Hercegovini premašio je pola milijarde maraka. Kako je za precizirao Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, taj dug je sa pretposljednjim danom veljače iznosio 503.374.794,25 KM.

Dužnikov dužnik

Deset prvih na neslavnom spisku duguje državi više od 100 milijuna KM. Na čelu liste je sarajevski GRAS, a slijede "MB - Kekerović" iz Laktaša te "Đuša" Fojnica. Dugovanja veća od 25.000 KM ima čak 2.776 poduzeća, a od toga ih 218 duguje državi između pola milijuna i milijun maraka.

S obzirom na to da je lista dužnika iz godine u godinu ista, u UNO-u smo zatražili odgovor što čine da dug bude naplaćen. Tamo ističu da se primjenjuju zakonski mehanizmi, poput prinudne naplate, pljenidbe gotovine ili sredstava kod banaka i drugih financijskih institucija te blokade žiroračuna dužnika.

No, problem je što većina bh. dužnika nema imovinu pogodnu za pljenidbu ili im je ona višestruko opterećena založnim pravima drugih povjerilaca, ili su im blokirani računi, ili više ne obavljaju registriranu djelatnost, ili se odgovorne osobe ne nalaze u BiH i slično.

Zanimljivo je da UNO dug pokušava naplatiti i pljenidbom dužnikovih nenaplaćenih potraživanja.
Od dužnikovog dužnika tražimo izjašnjenje o dugu i, ukoliko je dug nenamiren, pristupamo pljenidbi potraživanja. U slučaju neizmirivanja obaveza od dužnikovog dužnika, UNO pokreće postupak solidarne odgovornosti dužnikovih dužnika. Ovaj institut se pokazao kao efikasan, kaže Kovačević.

Namještaj i odjeća

Inače, mogu se zaplijeniti i plaća, naknade, nadnice i penzije, i to 20 posto od neto iznosa, a izuzetno, primalac ima pravo da zadrži samo 250 KM mjesečno. Uprava može zaplijeniti i intelektualnu i industrijsku svojinu, nakit, umjetničke slike...

Od pljenidbe su izuzeti namještaj te ostalo pokućstvo i odjeća koji nisu velike vrijednosti i predstavljaju skromno domaćinstvo, kao i imovina čiji troškovi otuđenja prelaze vrijednost koja se može postići prodajom.

Za trošarine i carine nisu plaćena skoro 44 milijuna KM
Dug po osnovu neplaćenih carinskih dažbina iznosi skoro 26,7 milijuna maraka, a za neplaćene trošarine skoro 17,4 miliona KM. Među najvećim dužnicima za carine je Fabrika cijevi "Unis" iz Dervente s dugom od skoro 14,7 milijuna maraka, a za trošarine BOB-PRO iz Čitluka, čiji je dug skoro 10,5 milijuna KM.

Dio neslavne liste

  • 22,1 milijun KM duguje GRAS Sarajevo
  • 11,5 milijuna KM duguje "MB - Kekerović" iz Laktaša
  • 9 milijuna KM duguje "Đuša" Fojnica
  • 6,5 milijuna KM duguje Federalna direkcija robnih rezervi
  • 6,4 milijuna KM duguje MASS Bijeljina
  • 6,2 miliona KM duguje "Elipsa" iz Posušja
  • 5,8 milijuna duguje "Osmex" Sarajevo
  • 5,6 miliona maraka duguje "Janus" iz Brčkog
  • 5,4 milijuna KM duguje "Petrol" iz Ljubuškog

Prinudnim putem tijekom 2018. godine Uprava je naplatila 149 milijuna KM.

Glas naroda

Morete ko Tito ako nisi platija porez nisi moga dicu upisat u školu

Dug za PDV premašio pola milijarde maraka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari