Dječji dodatak 55, a naknada nezaposlenim majkama 274 KM

ljubuski.info

Obitelji u FBiH uskoro bi trebale imati jednaka prava neovisno o tome na području koje županije žive. Riječ je o pravima na rodiljsku naknadu za nezaposlene majke, kao i dječjem dodatku.

Trenutačno su ova prava uređena županijskim zakonima te tako roditelji u jednoj županiji ostvaruju značajno veća prava u odnosu na one iz susjedne županije. Kako bi se ta prava ujednačila, Vlada FBiH utvrdila je nacrt Zakona o podršci obitelji s djecom u FBiH, koji uređuje osnove materijalne podrške obiteljima s djecom, kao i postupak, uvjete i način za ostvarivanje prava, financiranje, nadzor i druga značajna pitanja iz ove oblasti. Podrška obiteljima s djecom, prema ovom Zakonu, podrazumijeva podršku kroz materijalna davanja, za pomoć u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, kao i u njihovu osposobljavanju za samostalan život i rad.

Namjera predlagača je da se svoj djeci osiguraju približno jednaki materijalni uvjeti za zdrav i pravilan psihofizički razvoj u obitelji.
Dječji dodatak i novčana pomoć nezaposlenim rodiljama osnovna su prava koja, prema ovom Zakonu, može ostvariti obitelj s djecom, pri čemu su definirani nositelji prava, kao i jedinstvena osnovica za njihov obračun. U cilju otklanjanja mogućnosti diskriminacije po teritorijalnom principu, federalno i resorna županijska ministarstva usuglasila su se da uvjeti za ostvarivanje ovog minimuma osnovnih prava budu regulirani federalnim propisom, navedeno je iz Vlade FBiH.

Ovakvo bi rješenje trebalo doprinijeti socijalno pravičnijem i fiskalno održivijem funkcioniranju sustava, ukidanju diskriminacije prema mjestu življenja te izjednačavanju prava djece u FBiH. Navedena prava financirala bi se iz proračuna FBiH i županijskih proračuna.
Uzimajući u obzir trenutačno stanje u pogledu ostvarivanja prava, utvrđenih postojećim zakonima u oblasti zaštite obitelji s djecom, te nejednakost u ostvarivanju prava, koje su posljedica nejednakih financijskih mogućnosti županija, novim je rješenjima predviđeno da dječji dodatak bude financiran iz proračuna FBiH, dok se pravo na novčanu pomoć nezaposlenoj rodilji financira iz županijskih proračuna, navedeno je iz Vlade FBiH.

Inače, prema ovom Zakonu, dječji dodatak primala bi djeca do navršene 18. godine života.
Visina dječjeg dodatka iznosi šest posto od prosječne isplaćene neto plaće u Federaciji za prethodnu godinu, prema podatku Federalnog zavoda za statistiku, navodi se u Zakonu. Ako uzmemo u obzir da je prosječna plaća u FBiH u prosincu bila 914 KM, dječji dodatak u ovoj godini iznosio bi oko 55 KM.

Prema istom Zakonu, novčana pomoć rodilji koja nije u radnom odnosu isplaćuje se u visini 30 posto od prosječne isplaćene neto plaće u FBiH za prethodnu godinu, prema podatku Federalnog zavoda za statistiku. Uzevši u obzir podatke o plaći iz prosinca, taj iznos mjesečno bi bio 274 KM. Nezaposlena majka pravo na ovu naknadu imala bi 12 mjeseci. Kako bi Zakon stupio na snagu, potrebno je da ga usvoje oba doma federalnog Parlamenta.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Živi bili pa vidili kune

Ovo je glupost,te su stvari u nadležnosti Županije i tako bi trebalo ostati bez obzira na navodnu "neravnopravnost". Ako Županije hoće da opstanu moraju se malo više boriti za svoje interese a ne olako prepuštati nadležnosti Federaciji. Ja nisam čuo ni riječi protiv ovakvog nacrta zakona.... a trebalo je do sada.

Dati nisi ispao iz miletova šinjela pa si protiv prenosa nadležnosti. Zupanije su leglo svakog zla i nisu sposobne riješiti niti jedno važno pitanje. Zbog toga narod odlazi,a županija će onda babama nerotkinjama davati poticaj. Kasno marko...

Nema problema onda, ukinimo ih i gotovo. Ali zar stvarno misliš da bi se situacija i za milimetar popravula?

Samo sto nije...

Obecanje ludom radovanje cekajte kad bude

A u Njemačkoj 187€,ili ako jedan od roditelja radi u Njemačkoj,a djeca prijavljena u Hrvatskoj,dobije nadoknadu tj.razliku do 187€sa zaostacima u nazad 5 mjeseci.zato tko ima više djece nek nađe bilo kakav posao u Njemačkoj za početak,poslije se i nemora radit dječiji doplatak ide i socijala.

Napravit odmah djecu [ * neprimjereno * ]ma i nek čitav zivot žive u Njemackoj od djecijeg i socijalne pomoći ... Pravi savjet, nema sta ...

Za iznad.zar misliš onda da su Turci i Arapi ludi? pa zašto bi uopće i radio, ako je socijalna pomoć za peteročlanu obitelj 13000€ plus dječiji doplatak i plus plaćen stan i zdravstveno osiguran, radiš na crno imaš auto prijavljen na drugoga i mirna bosna.i što je najbitnije nemoraš bit član HDZa.

Covjece pusti se Turaka i Arapa, ako ne znaš ja cu ti reci ... Možda žive od socijale ali ni zivot im nije nista bolji za razliku od drugih ... To je jednostavno tako ... Nemaju radne navike, zive u socijalnim stanovima, oznaceni su , uvijek su na nekom dnu ... Mozda su u svojim maticnim zemljama uspjesni gastrabajteri ali tu gdje zive su jednostavno dno ... Zive za tjedan dana da mogu otici doma - to mi je nesto poznato ... Pojesti i popiti imaju ali zar je to jedina želja ... I ne znam u kojoj je državi za petoclanu obitelj socijala 13000 € ... Rad je stvorio čovjeka ... Nema nigdje da se zagrabi a da se ne radi ... Sve je to obracunato, koliko dobiješ toliko će ti i biti ... Jer onda ne bi nitko u takvim državama radio, svi bi živjeli na račun države ... Samo idite i vidite kako je to živjeti od socijale ... Inače ako ne znate svaka država ima striktno uređena pravila za davanje socijale ... A ova teorija , otidjite u Njemačku, zaposlite se i završite na socijali ... Tko ne ode neće ni saznati ...

Dječji dodatak 55, a naknada nezaposlenim majkama 274 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari