Snobizam i banalnost naših dana

ljubuski.info

U Lištici sam, sredinom osamdesetih, završila osnovnu školu. Po dobu starosti, ne prema opredjeljenju, tad smo pripadali omladincima. Povremeno smo imali neke sastanke. Bila su to lijepa vremena za mnoge, naravno za mnoge nisu, jer uvijek je to tako nekako, nekome bolje, nekome gore. Međutim, ne želim banalizirati ni vremena ni ljude. Probam nekada povući usporedbu sa sadašnjim vremenom. Teško. Vremena su bitno drugačija. A ljudi? Ljudi su mnogi isti i danas u tom okruženju, ali možda malo drugačiji, makar stariji.

U to vrijeme, imali smo jednom neko više druženje nego "službeni" sastanak predstavnika svojih razrednih odjeljenja i sjećam se kako nam je tada jedan stariji kolega objašnjavao neke nama manje poznate pojmove. Ne smijem reći koji, ne bi mi ni sudili.

Eto ja se, kao po belaju, sjećam njegovog objašnjavanja pojma 'snobizam'. Možda jer je meni stvarno bio stran, pa sam ga pokušala shvatiti, usvojiti značenje. Teško je mladima sada objasniti kako su tada mnoge stvari koje njih već nad krevetićem čekaju, nama bile teško dostupne. Naš fond riječi bio je bitno ograničeniji, mislim nego danas. Mi smo čitali možda i više knjiga, ali ozbiljne i poučne tematike. U tim knjigama, mislim uglavnom na školsku lektiru, nije bilo riječi kao kompromis, diskusija, polemika, eksplicitno, profitabilno, kleptoman, fiktivno, homoseksualizam, kompetencija,... eto pomenuti snobizam i sl. To smo saznavali i učili kroz život, iz životne lektire.

Pitam se kako smo objašnjavali neke situacije bez tih riječi ili ih nije trebalo ni objašnjavati?! Uglavnom pojam snobizam spomenuti kolega nama je objasnio ovako:" To vam je kao npr. ovo: Ja pijem kavu u R..e, a svi znamo da je bolja u K..e."

Napisala bih puna imena kafića ali nisam sigurna je li rekao tako ili obrnuto. Do tada nisam ni u jednom od tih kafića popila kavu, pa nisam možda ni pamtila gdje je bolja. Kasnije kad jesam pila kavu u oba nisam mogla reći koja je bolja, pa opet ništa od tog "pamfleta".

Zašto sam se sada sjetila ovoga? Ma sjetim se često, kad god vidim njegovo ime ispod nekog novinskog članka ili ga spominju i pitam se je li još uvijek snob, nego sad mi došla usporedba s nečim u glavu. Čitam često komentare ispod članaka i svojih, naravno. Nisu oni mjerilo kao ni one ankete slučajnih prolaznika, ali moj um koji voli čuti druge rado razmišlja o tome šta oni misle, možda bolje reći voli malo kopati po psihologiji naroda kome pripada. Može se tu svašta "iščitati".

Počesto se susretne tu banaliziranje teme ili problema. Tako evo i ovih dana, te stoga ovo moje pametovanje. Pokušat ću, u stilu omladinca s početka priče, pojasniti pojam banalnost, banalizirati.

To može biti opak pojam ako se zlorabi. Dakle, ja sada objašnjavam pojam banaliziranje:
To vam je kao da ja kažem pa šta sad što je susjedu jučer krepala krava zbog pogreške veterinara, pa nedavno je u B....u izgorio objekat, štala, na jednoj farmi i u njoj 22 krave. I onda komentar još u stilu: nek se ne osvrće na tu jednu kravu, nek ide dalje, nek oprosti krivcu što je krava krepala, pa krave krepaju u još većim mukama diljem svijeta svaki dan. I da, da ne zaboravim, neka nastavi živjeti i širi ljubav.

Trebam li više objašnjavati?!

Ja, koja ne znam kako je taj susjed uzeo kredit možda da napravi štalu i kupi kravu, banaliziram njegov gubitak. Ja, koja ne znam kako je mislio, želio, tako prodajom mlijeka poboljšati kućni proračun i uzgojiti još jednu kravu dok mu jedno dijete završi srednju školu, pa onda prodavati još mlijeka kako bi mu mogao pomoći da se školuje i jednoga dana bude npr. dobar veterinar. Čovjek koji je na svom imanju izgradio kuću, stvorio obitelj i ima dovoljno sijena sa svojih livada. Čovjek koji će u svojoj boli često spominjati svoju nesretnu kravicu, kao izgubljeno blago... mi snobovi pitat ćemo se kako ne može zaboraviti tu kravu?!

E, a ove 22 krave? To je možda jedna u nizu štala koje je od nekakvog milijunskog poticaja podigao jedan lokalni jbivjetar* na zemljištu koje je uzeo pod koncesiju, kako bi i on bio gazda i jbao vjetar okolo, dok mu drugi rade na farmi i on im "daje" plaću, samo da ne ide u Njemačku, jer njegovi nisu nikad morali ići, oni su uvijek bili poslušni sustavu u kome žive i živjeli solidno. Tako i sada on ima ugovoren otkup mlijeka u jednu državnu ustanovu, tako da misli on kako ne može propasti. Dakle, ta, čak možda fiktivna štala, je izgorila, možda kako bi on naplatio osiguranje, a pepeo od nje i krava koje su tako izgorile baš u zoru one orkanske bure neki dan je otišao s vjetrom, eto nema ni traga od spomenutih 22 krave i objekta. Fiktivna, jer on je tako brzo napravio taj objekat, da nema svjedoka. A krave, pa one se na tim farmama preko noći otele i narastu, to su moderne farme. Kao u onim video igrama. Ostao samo trag vatre, (kao) nakon roštiljanja.

Banaliziranje je usporediti ova dva gubitka, a snobizam je još reći im neka oproste krivcima i šire ljubav. Naravno prvi će to i učiniti. Pa taj će mu veterinar vjerovatno opet trebati. Možda mu bude zet jednog dana, misli čovjek,Bog zna?! Neće ga mrziti.

A drugi? Drugi će vjerovatno jbat mater i vjetru i orkanskoj buri i državi... On će ostati jbivjetar, jer njemu ne ovisi budućnost obitelji i ostanka doma od 22 fiktivne ili prave izgorene krave. Njemu možda čak korist od gubitka.
On će širiti ljubav! Kako? Pa to je vidno iz objašnjenja pojmova ispod teksta.

  • *jbivjetar: čovjek koji u slobodno vrijeme juri vjetar i vodi ljubav s njim uz glasne komentare koje drugi jbivjetri banalno opravdavaju te tako postaju snobovi*;
  • *snob: usvojeno dijete jbivjetra i vjetra, jer Bog i priroda ne dopuštaju da iz te ljubavi nastane plod, član stranke ili organizacije na čijem je čelu jbivjetar;
  • *banalnost: način gledanja i usporedbe problema u neuređenim društvima najčešće od strane plaćenih snobova.
Ružica Zeljko

Glas naroda

dosadna si

Made in na pocinak,nek ti je slava vijecna

Ne moze svatko pisati pokoj ti dusi Zara

A gužve ovde.

Dobar tekst i svaka čast Ružice

Dokaz da je županijska politika tada radila na tome da učenici ne polože razred je činjenica da je ravnatelj gimnazije fra Dominika Mandića Miroslav Bošnjak ukinuo zakonsko pravo učenika da polažu ispit pred povjerenstvom.

Bez stila i smisla i stalno ponavljanje sitog.

Sve ima svoj smisao,samo nije uvijek odmah vidljiv. :-)

Pojma nemam o čemu je riječ. Ali ako se presuda izgubi, bez obzira što si nezadovoljan, moraš je prihvatiti i ne smiješ stranu koja je spor dobila optuživati. jer opet može biti problema ali za onoga koje spor izgubio.

ma bezveze kao nekad dramski program u bivšoj YU besmislena priča i radnja prrrrrrrrrrr , samo onda su bila 2 kanala a sad možeš prebaciti gdje hoćeš tako da bezveze,bezveze,bezveze, dosadno,dosadno, dosadno, zanimljivija je ona baba iz Grabovnika

Ne tari. Privrći babe i okani se pisanije jer za to nemaš smisla.

Hihi,boli,boli...nije svako štivo za svakoga...nije žvakanje za "seljaka"... privrćanje baba je pošten posao u odnosu na pisanje [ * neprimjereno * ]vih komentara. :-)

MAGLA

Magla svuda , magla oko nas , .... lezi lebe da te jedem , što li drugo reći na komentare GOSTIJU - lezilebovića iliti uhljeba . Ista politika isti duh koji eto može gledati ovih dana što čine Zaboravljeni - Razvojačeni Branitelji HVO i koji ne vide pune kolodvore mladih obitelji što odlaze pa će svojim snobizmima ubadati dok se može , ...lezilebariti .

nosteđava

Privrći babe i ne truj

Snobizam i banalnost naših dana
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari