Aluminij struju EP BiH plaćao 41 euro, a EP HZHB 85 eura!

ljubuski.info

Neovisni pregled poslovanja mostarskog Aluminija urađen krajem prošle godine obuhvatio je i pitanje cijene električne energije, što je prema riječima stručnjaka jedan od ključnih problema nekadašnjeg giganta.

Ipak, jedna stvar u toj analizi upada u oči. A ta je da je Aluminij u prvih šest mjeseci 2017. godine imao potpisan ugovor s Elektroprivredom BiH po kojem je električnu energiju kupovao po prosječnoj cijeni od 36 EUR/MWh uvećano za naknade u iznosu od 7,1 EUR/MWh, dakle ukupno 43,1 EUR / MWh. Ugovor je potpisan na jednu godinu s fiksnom cijenom struje u prvih pola godine.

No u travnju iste godine tadašnji direktor Mario Gadžić, koji je naknadno smijenjen, donio je odluku o raskidu suradnje s EP BiH s 30. 6. 2017. Odluka je donesena nakon pregovora s EP BiH o cijeni struje za drugu polovinu 2017. Navodno, EP BiH je tada nudila cijenu oko 40 eura plus naknade. Procjena tadašnjeg direktora Gadžića je bila kako na tržištu može pronaći povoljniji dogovor. No, slijed aktivnosti demantirao ga je ubrzo nakon toga što je dovelo do situacije da Aluminij kupuje struju od Elektroprivrede HZHB po puno višim cijenama koje su se kretale čak i do 85 eura po megavat satu, dakle duplo skuplje nego što je plaćao početkom 2017., razdoblju u kojem je tvrtka ubilježila i neke pozitivne pomake u poslovanju.

Ponašanje Aluminija na tržištu

Ponašanje mostarske tvrtke na tržištu električne energije detaljno je opisano u Neovisnom pregledu poslovanja koje prenosimo…

Društvo je u 2016. godini, nastavno na odluku DERK-a prema kojoj Aluminij d.d. Mostar može nabavljati električnu energiju od samo jednog opskrbljivača, istu nabavljalo isključivo od EPHZB. Ugovori o opskrbi el. energije sklapani su na tjednoj bazi, a cijena se određivala na temelju tjednog HUPX indeksa uvećanog za maržu od prosječno 2,7 EUR/MWhte naknade (elektro-prijenos i ostalo) u ukupnom iznosu od 7,4 EUR/MWh.

Temeljem javnog natječaja za opskrbu električnom energijom Društvo je potpisalo ugovor o opskrbi za prvih šest mjeseci 2017. godine s EPBiH po prosječnoj cijeni od 36 EUR/MWh uvećano za naknade u iznosu od 7,1 EUR/MWh (ukupno 43,1 EUR / MWh).

Uz ovu cijenu Društvo je ostvarilo pozitivnu EBITDA-u u prvoj polovici 2017. godine. Nastavno, u svibnju 2017. godine Društvo je objavilo javni natječaj za dugoročnu opskrbu električnom energijom, koji je imao slab odaziv te je natječaj dobio Holding Slovenske Elektrane koji je el. energiju bio u mogućnosti dostaviti samo do granice s BiH, a kako Društvo nije uspjelo osigurati prijenos unutar BiH taj je ugovor raskinut.

Posljedično, ugovor o opskrbi električnom energijom za drugu polovicu 2017. godine potpisan je s regionalnim distributerom el. energije, međutim po većim cijenama (prosječno oko 59 EUR/MWh uključujući sve naknade), a Društvo je moralo plaćati električnu energiju tjedan dana unaprijed.

Struja i stečaj

U pregledu se navodi i sljedeće:

Kao odgovor na nemogućnosti sklapanja dugoročnog ugovora o opskrbi el. energijom po konkurentnim cijenama, osnovan je AL Trade, društvo za trgovanje električnom energijom, s namjerom da aktivno sudjeluje na regionalnom tržištu električne energije i osigura Društvu dugoročno konkurentnu opskrbu električnom energijom. U prvih devet mjeseci 2018. godine društvo je nabavljalo el. energiju preko AL trade-a dok je krajnji opskrbljivač bio EPHZHB. Cijena el. energije ugovarala se na tjednoj razini temeljem tržišne cijene prema HUPX te se plaćala tjedan dana unaprijed.

Uzevši u obzir ograničenja kojima je Društvo izloženo, AL trade do sada nije ispunio svoju svrhu –osiguranje dugoročne opskrbe el. energijom po konkurentnim cijenama.

U listopadu 2018. godine, uslijed blokade računa od strane Elektroprijenosa koji je aktivirao mjenice kako bi naplatio otprilike 3 milijuna maraka dospjelih obveza generiranih indirektno od strane AL trade tijekom 2018. godine, EPHZHB je zahtijevao plaćanje el. energije dnevno, unaprijed za naredni dan, a po cijenama koje su se formirale temeljem HUPX indeksa. Uslijed nedostatka financijskih sredstava za takvu dinamiku plaćanja, Društvo je trošak struje financiralo kroz avanse primljene od kupaca. U ovakvim uvjetima, uslijed porasta cijene el. energije na burzi (HUPX), trošak električne energije kretao se i do 85 EUR/MWh (uključujući naknade).

Neizvjesnost opskrbe električnom energijom nastavila se do početka prosinca kada je Društvo, prema navodima rukovodstva, postiglo privremeni dogovor s EPHZHB te se el. energija počela isporučivati i plaćati na tjednoj bazi što je barem na kratko osiguralo stabilnost proizvodnje. Također, prema navodima rukovodstva, Društvo je početkom prosinca 2018. uspjelo postići dogovor s EPHZHB o opskrbi električnom energijom za cijelu 2019. godinu, plativo mjesečno uz odgodu od 120 dana po cijeni utemeljenoj na prosječnoj očekivanoj cijeni el. energije za cijelu 2019. godinu objavljenoj na HUDEX-u (na dan 7.12. 2018, 59,3 EUR/MWh), uvećanoj za naknade u ukupnom iznosu od 6,9 EUR/MWh.

Na kraju se zaključuje da je navedenim sporazumima Aluminij osigurao kratkoročni nastavak poslovanja u narednom periodu. Međutim, navodi se kako bez značajnog smanjenja troška i dugoročnog ugovora o isporuci električne energije po konkurentnim cijenama, nije izgledno da će Društvo izbjeći stečaj.

Dnevni list

Glas naroda

Zna se, krade se, demokratski dobročiniteljski kradezeovski...

To se zove majorizacija!

Posteni Mijo Brajkovic voli hrvate ili novce?

Okanite se Mije Aluminij vode HDZ BiH kadrovi od Klepica Gadzica... a iza svega stoji on koji ima bogatog punca

Koja peracina para. I sad kukaju da ih treba spasiti. Zao mi obicnih radnika, jedino to

Nesta struje stade dreka muje

Zato narod plaća skuplju struju i to po zimi što nigdje na svijetu nema.Ovo ni Staljin nebi svom narodu uradio šta nam ovi rade.kakva zimska tarifa,ovo se zove l.opovska tarifa i izgladnjivanje naroda

A kako bi drugačije izvukli dobit i EPHZHB i potopili Aluminijum kroz firme kao što su Al trede.

e to su ti hrvatine udri po narodu di su istražni organi ili su i oni u ovome medu ima li ikakva zakona u ovoj vukoj--ini

Stotine neki kriminalni djela ovi portal objavi .Zna li ko rec jel ko u zatvoru završi

Za iznad pobiše Kraljevića i pratnju tko je odgovarao eto ne treba pisati ali ostaće zapamćeni po nedjelima

Iz Elektroprivrede dobijes struju dzabe a svi njihovi sefovi prave vile od pola miliona KM. Znaci iz Aluminija krade a ostajes duzan EP. Kako prozirno i jadno. A sve na racun malih ljudi. Trebalo bi dobro istraziti porijeklo imovine svih ljudi iz Aluminija i svih firmi sto su radili sa Aluminijem

To što su prija radili partizani u aluminiju sad rade naši hdzovci

Znači, može se poslovat sa gubitkom, zaduživati a narod to mora financirati. To ima samo u Eroziji.

Aluminij struju EP BiH plaćao 41 euro, a EP HZHB 85 eura!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari