Aktivirana migrantska ruta preko Ljubuškog i Posušja

ljubuski.info

Hladnoća i velike količine snijega promijenile su migrantsku rutu tijekom posljednja tri mjeseca u Bosni i Hercegovini.

Naime, u navedenom razdoblju zabilježeno je smanjenje broja migranata na području Unsko-sanske županije, dok je znatno povećan broj istih na području Zapadnohercegovačke županije, odnosno jugu Hercegovine.

Prema podacima Granične policije BiH, u posljednja tri mjeseca zabilježeno je više od 150 migranata koji su ilegalno pokušali prijeći granicu na području ZH županije.

Kratkoročna ruta

Najveći broj zabilježen je u prosincu, i to 81 migrant, dok je u siječnju i veljači Granična policija zabilježila 70 migranata na području ove županije. Isti podaci govore i kako je od početka ove godine u Bosnu i Hercegovinu nezakonito pokušalo ući 1.635 migranata.

Ravnatelj Granične policije Zoran Galić kaže kako su analize ove policijske agencije pokazale, a i on je osobno tog mišljenja, da već dolaskom proljeća tzv. južna ruta migrantima neće biti zanimljiva.
Mišljenja sam da se migranti u posljednjem razdoblju koriste ovim pravcem kroz Čapljinu, Ljubuški, Posušje... samo zbog vremenskih uvjeta koji su im u ovom dijelu Bosne i Hercegovine trenutačno povoljniji, kaže Galić.

Svoje tvrdnje potkrepljuje konkretnim podacima, odnosno činjenicom da južnom rutom migranti puno teže mogu doći do krajnjeg cilja, odnosno ulaska u zemlje Europske unije.
Ulaskom u Unsko-sansku županiju migranti dolaze na vrata Europske unije, dok, primjerice, ulaskom u BiH na jugu u Ljubuškom, Posušju... taj cilj postaje puno dalji. Samo od Imotskog do Zagreba autocestom imaju 400 kilometara. Uz daljinu, na ovoj ruti puno su uočljiviji, što im dodatno predstavlja problem, smatra Galić ističući kako u ovom razdoblju aktiviranja tzv. južne rute imaju odličnu suradnju sa županijskim MUP-ovima, a prije svega s MUP-om Zapadnohercegovačke županije, čijem je vodstvu i djelatnicima ovom prilikom posebno zahvalio.

Pojačane kontrole u ZHŽ

Iz MUP-a Zapadnohercegovačke županije potvrdili su kako posljednjih dana bilježe veći broj migranata koji se Hrvatske, odnosno Europske unije, pokušavaju dokopati preko Ljubuškog i Posušja. Iako je već neko vrijeme aktivna tzv. južna ruta prema Hrvatskoj, jedan od najčešćih puteva koje migranti iz Mostara koriste onaj je do Šipovače u Ljubuškom, odakle se dalje nastavljaju kretati prema selima u okolici Vrgorca.

Ove informacije je potvrdio glasnogovornik MUP-a Zapadnohercegovačke županije Dražan Bošnjak naglasivši kako su zbog cijele ove situacije kontinuirano pojačane policijske patrole na ulazu u tu županiju u zapadnom dijelu općine Ljubuški te na području Posušja prema granici s Hrvatskom.

Samo u posljednjih pet dana djelatnici MUP-a Zapadnohercegovačke županije zatekli su više od 30 migranata koji su namjeravali ilegalno prijeći granicu s Hrvatskom.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Moze Se u medjusmenu na mijacima,

nitko se ne pita kuda ulaze i zašto se na ulazu ne zatvore, na drini prirodnoj granici uhvaćeno nula migranata

Sve se biljezi, ko kako i s Kim a zna se, vrgorac mup compani brava, pandurevic i co

čuli aktivirana ,ima neki kod štali

Sad ce Cepo da kupi jos jedan stan !!! Samo ga stavi na Kresu da nebude uocljivo !!!

Ovaj Galić da ima imalo mozga šutio bi otkud migranata u BiH kad je on direktor Granične policije ili ih zaustavite ili pustite da prođu BiH ne zanima ni one koji su u njoj rođeni

Osmisljen posa, brava a posa cvjeta, medju smjenama brajo drzi strazu ovaj kirija, i [ * neprimjereno * ]i su se okanili zeljeza, nema tu kruva, Tako da je posa razradjen

Lako je kupit, kada prima mu ona pomoc od sehidskih porodica

Zar je to novost pa to mi znamo odavno, zato ona I nenosi njegovo prezime

E ljudi svasta, a oltar mu u dusi

Neki Dan je snimljen u bobana sa zanimljivim drustvom, sreca sluzbe rade svoj posa

Odcvika je covik sve iz vrgorca,

Cili orebic bruji, nemogu da vjerujem a na ranu bi ga covik privija, ma stidi se, sta radis

O kome se radi

Aj koda neznas sta pitas gluposti

Vrati ti moje pare sicas li se lipo je bilo Kad je baba dala Kad si isa na more, sad bi red bio da vratis

Moze covik sta hoce mi ga stojimo, dok on daje dobro svima

Sad ce svakako prijava uskoku, dosta je vise bilo

Aktivirana migrantska ruta preko Ljubuškog i Posušja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari