Crkva više neće štititi zločince!

ljubuski.info

Monstruozno bi bilo i da je zabilježen samo jedan slučaj zlostavljanja maloljetnika u Crkvi, poručio je papa Franjo, najavivši da će se Crkva s ovim problemom suočiti s najvećom ozbiljnosti.

Dio je to nedjeljnog obraćanja pape Franje sudionicima sastanka predsjednika biskupskih konferencija iz cijelog svijeta. Biskupi su tijekom četiri dana raspravljali o zaštiti maloljetnika u Crkvi, te su zatražili oprost za sve zlo učinjeno mladima.
Kucnuo je čas za odlučno suočavanje s fenomenom kako unutar tako i izvan Crkve, papin je poziv za "brisanje tih odvratnih zločina s lica zemlje".

Zlostavljanja se ne prijavljuju

Ljutnja ljudi je opravdana jer su njihovo povjerenje iznevjerili nepošteni svećenici. Odzvanja jeka tihog krika malenih koja potresa srca. Mi moramo pažljivo slušati taj krik - kazao je Franjo, dodavši da je seksualno zlostavljanje maloljetnika fenomen koji je tijekom povijesti, nažalost, bio proširen u svim kulturama i društvima, ali zahvaljujući javnom mnijenju sada se s problemom koji se smatrao tabuom počelo i suočavati.

Ni danas nije poznato koliko je on proširen jer, kako pokazuju i međunarodne organizacije poput Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, Interpola, Europola, mnogi slučajevi seksualnog zlostavljanja maloljetnika nisu prijavljeni. Papa je kazao kako najviše zlostavljanja ima unutar obitelji.

Prema podacima UNICEF-a iz 2017. u 28 zemalja od deset djevojčica koje su doživjele seksualno zlostavljanje njih devet su bile žrtve osobe koju su poznavale ili koja je bila obiteljski prijatelj. Prema službenim podacima američke vlade, u SAD-u svake godine 700.000 djece doživi nasilja i maltretiranja. Nasilje se ne događa samo u obiteljskom domu, već i u školama, sportskim ustanovama, "pa nažalost i u crkvenim institucijama", iznio je Franjo. Papa je otvorio pitanje organiziranog zlostavljanja djece pa je napomenuo da svake godine tri milijuna osoba odlazi na putovanja čiji su cilj seksualni odnosi s maloljetnicima.
Taj svjetski fenomen ne umanjuje monstruoznost djela. Fenomen neljudskosti na svjetskoj razini postaje još gori i skandalozniji kada se događa u Crkvi. Svećenik koji bi trebao voditi duše prema spasenju, a pokorava se svojoj ljudskoj slabosti ili bolesti instrument je sotone. U zlostavljanjima mi vidimo ruku zla koja ne štedi ni nevinost djece. Zato ne postoje opravdanja za zlostavljanja djece - kazao je Franjo.

Istaknuo je da zlostavljač u svom činu pronalazi osjećaj snage i vlasti nad inferiornom nezaštićenom žrtvom koja je manipulirana. Crkva stoga, kaže Papa, treba slušati, štititi i liječiti žrtve, a da bi to učinila mora biti iznad ideoloških polemika i novinarskih politika koje često instrumentaliziraju dramu koju su proživjeli maleni. Papa drži kako je potrebno poduzeti mjere kako na međunarodnoj tako i na crkvenoj razini kako bi se iskorijenila ta brutalnost iz tijela čovječanstva.

Naučiti optuživati sami sebe

Crkva će i kroz svoje zakonodavstvo provesti ciljne mjere, a koncentrirane su u osam točaka koje je Papa obrazložio i naložio biskupskim konferencijama da ih provedu. Kao prvu mjeru papa Franjo iznosi zaštitu djece, kako bi se spriječilo da postanu žrtve psihološkog i fizičkog nasilja. Pritom ističe da obrambeni stav crkvenih krugova nije rješenje, već da treba mijenjati mentalitet. Iz toga proizlazi druga mjera, ozbiljnost, a to znači da će Crkva provoditi sve potrebno kako bi se svaki počinitelj zločina predao vlastima. Crkva, kaže papa Franjo, nikada neće zatražiti da se prikrije ili zanemari ijedan slučaj. Treća mjera je pročišćavanje, odnosno želja za ispravljanjem vlastitih nedostataka, umjesto traženja alibija i optuživanja drugih.
Moramo naučiti optuživati sami sebe - kazao je Franjo i kao četvrtu mjeru naznačio obrazovanje. Od izbora do obrazovanja kandidata za svećeništvo potrebni su jasni kriteriji, pa je Franjo citirao encikliku Sacerdotalis caelibatus Pavla VI.

U petoj mjeri papa Franjo je naznačio što trebaju činiti biskupske konferencije. Nijedan slučaj zlostavljanja ne smije biti prikriven i podcijenjen, jer skrivanje zločina favorizira širenje zla i dolazi do još većeg skandala. Kao šestu mjeru Franjo spominje potporu koju Crkva mora ponuditi žrtvama seksualnog zlostavljanja. Kao sedmu mjeru papa Franjo je pozvao na zaštitu maloljetnika u digitalnom svijetu, pozvao je vlasti na donošenje mjera za limitiranje internetskih stranica koje prijete dostojanstvu muškaraca, žena, a osobito djece. Osmom mjerom želi se zaustaviti industrija zlostavljanja pa papa poziva međunarodne organizacije da pripreme zakonski okvir kojim bi se zaštitilo maloljetnike od seksualnog zlostavljanja u turizmu, a zločince bi se progonilo.

'Ti užasni zločini moraju nestati s lica zemlje'

Papa Franjo usporedio je svećeničko spolno zlostavljanje maloljetnika s ritualima poganskog prinošenja ljudskih žrtava i pozvao sve da "više nikada ne prikrivaju" takve zločine.
Nijedno zlostavljanje ne smije se više nikada prikrivati (kao što se činilo u prošlosti) niti podcjenjivati, izjavio je papa Franjo zatvarajući u Vatikanu četverodnevni skup, prvi koji se bavi isključivo pitanjem svećeničkog spolnog zlostavljanja djece zbog čega je ozbiljno narušena vjerodostojnost Crkve te je summit već nazvan povijesnim.

To me podsjeća na okrutnu vjersku praksu kakva je u prošlosti bila raširena u nekim kulturama, prinošenje ljudskih žrtava - napose djece - kao žrtava u poganskim ritualima, rekao je Papa.

U svojem zaključnom govoru posebno je inzistirao na zastranjenju pojedinih pripadnika klera "koji su postali instrument u rukama Sotone".
U zlostavljanju vidimo ruku zla koja ne štedi čak ni dječju nevinost, rekao je Papa.
Vrijeme je da poslušamo "odjek zatomljenog krika malenih" koji su bili izloženi "krvnicima" čija su "srca anestezirana licemjerjem i moći". Ti užasni zločini moraju nestati s lica zemlje. Mnoge žrtve skrivene u obiteljima i raznim društvenim sredinama to zahtijevaju od nas, zaključio je Papa. Kad je riječ o konkretnim potezima poglavar Katoličke crkve zatražio je jačanje naputaka koje biskupske konferencije diljem svijeta trebaju provoditi.

Papa je posvetio velik dio izlaganja statističkim podacima o zločinima spolnog zlostavljanja u svijetu na svim društvenim razinama, napose u obitelji, školama, sportskim društvima.
To je univerzalni problem koji nažalost postoji gotovo posvuda, ustvrdio je.

Papa Franjo u zadnje vrijeme hvalio je doprinos istraživačkog novinarstva koje je razotkrilo brojne skandale svećenika, ali je i upozorio da bi moglo biti i zlonamjernosti. Crkva mora biti iznad svih ideoloških polemika i novinarskih politika koje često, iz različitih interesa, ne prezaju instrumentalizirati ni drame koje proživljavaju djeca, ocijenio je.

U četiri dana konferencije Papa je želio da 190 sudionika sa svih kontinenata shvati da snose pojedinačnu i kolektivnu "odgovornost" pred tim skandalima. Vjerodostojnost Katoličke Crkve, već ozbiljno potkopana brojnim aferama, dodatno je narušena u 2018. otkrićem novih skandala u Čileu, u Sjedinjenim Državama i u Njemačkoj.

Predsjednike 114 biskupskih konferencija, Papa je pozvao na "konkretan" rad tako što im je već u četvrtak podijelio smjernice postupanja koje sadrže 21 točku. Organizatori su ponavljali da će biti doneseni akcijski planovi na kraju summita, svojevrstan "vademecum" s jasno popisanim koracima u postupku kod spolnog uznemiravanja i napada.

Tri člana Rimske Kurije govorila su o mogućnosti ukidanja "pontifikalne tajne" kad je riječ svećeničkom spolnom zlostavljanju. Oni traže više transparentnosti u sudskim postupcima koje provodi Crkva. Navode da žrtve koje istupaju kao svjedoci nakon davanja iskaza nikada ne dobiju povratnu informaciju o tijeku procesa.

Žrtve očekivale više od skupa

Nakon govora sudionicima skupa, papa Franjo je s prozora Apostolske palače izrekao molitvu Angelus i prisutne na trgu Svetog Petra obavijestio o radu biskupa kako bi se zaštitilo maloljetnike u Crkvi. Dodao je kako u svijetu ima šest milijuna maloljetnih žrtava seksualnog zlostavljanja, te naglasio kako žele poduzeti sve potrebne mjere da se ti zločini ne ponove.

Nismo iznenađeni, razočarani smo, rekao je Švicarac Jean-Marie Fuerbrigner nazočan na Trgu sv. Petra u Rimu i ocijenio
Iskreno, to je obično pastoralno blebetanje, okrivljuju đavla. Vrte se kao mačak oko vruće kaše kako ne bi izravno zagrizli u srž crkvenih problema.
Sveta Stolica, organizacijski odbor skupa i biskupske konferencije trebaju definirati seriju reformi. Udruge žrtava su, međutim, očekivale kako će na četverodnevnom sastanku biti donesene konačne mjere, a ne natuknice za raspravu. Na Trgu svetog Petra glasnogovornik udruge žrtava Peter Isely stoga je izrazio razočaranje i ljutnju.
U Papinom tekstu nema nijedne konkretne mjere, samo riječi. Ponovljeno je da se Crkva propituje što učiniti, a to radi već dvadeset godina - kazao je Isely. Ovaj skup svakako je bio korak naprijed u suočavanju s pitanjem svećeničkog zlostavljanja maloljetnika, ali su žrtve svećenika pedofila očekivale oštrije i konačne mjere protiv zlostavljača.

Glas naroda

Ostade li iko da se druzija sa pratrima a da ga ne primi na ovaj ili onaj način?

crkava se sve više bavi sama o sebi a ne o sirotinji i potrebnima , svako malo skandal oko njih ,pedofilija , gubljenje imovine i novca na burzama , pranje novca za mafiju preko vatikanske banke , napastovanje časnih sestara , itd. samo je pitanje što će sutra isplivati , sve samo ne briga o potrebitima, tužno i žalosno

da je izbjeglica papa samo godinu dana
sve bi mlade časne pouda
a mlade svećenike poženija
velike greške naše katoličke crkve
na naplatu danas dolaze
bogu i bogastvu služiti nemožete
jel tak il ne tak ili sam opet ja nešto krivo reka

Izbjeglice, svaka ti je na mjestu, pogađaš istinom....

Ako neko momu ditetu nešto ružno napravi zato ima trupina znate šta mislin

bio on pratar.pop policiot sudija ili bilo tko

Sve ćemo ubačene komuniste od Amerike do BiH pomesti.Crkvu od smeća komunističkog počistiti.Konačno imamo Papu koji će odvojiti kukolj.

Muko moja pridji na drugoga.To je vas kukolj

Crkva više neće štititi zločince!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari