U ZHŽ se planira prvi centar izvrsnosti

ljubuski.info

Za darovite učenike u svijetu osigurani su najbolji uvjeti za rad i razvoj jer ipak na mladima svijet ostaje, međutim, u BiH, daroviti učenici često ostaju po strani, a okolina ih često ne shvaća. Stoga nije iznenađenje što mnogi nakon završetka ili osnovne ili srednje škole svoju budućnost vide negdje vani i postaju kvalitetan kadar neke druge zemlje.

Ipak to bi se uskoro trebalo promijeniti, jer, jedna od županija u BiH koja je odlučila mijenjati stvari i graditi društvo na mladim i kvalitetnim kadrovima je ZHŽ.

Put uspjeha

Uz projekte, natjecanja i aktivnosti, koje imaju za cilj osnažiti mlade na njihovu putu prema obrazovnim, a kasnije i svakim drugim uspjesima, ZHŽ planira osnovati i centar izvrsnosti. Ovoga mjeseca Ministarstvo obrazovanja znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a, na čelu s Ružicom Mikulić, organiziralo je sastanke s predstavnicima Odjela za obrazovanje Splitsko-dalmatinske županije.

Upravo su kolege i susjedi iz Dalmacije dali određene smjernice dužnosnicima u ZHŽ-u koji već dulje vremena pripremaju projekt koji će ići u smjeru omogućavanja što boljih uvjeta rada talentiranim učenicima, a koji tijekom nastave ne mogu naučiti sve što bi željeli. Na tom sastanku osobe iz Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, na čelu s voditeljem Ivicom Zelićem, objasnili su na koji način djeluje centar u SDŽ-u.

Cilj osnivanja jednog takvog centra u ZHŽ-u je prepoznati i vrednovati darovite učenike, buduće istraživače i nositelje sveukupnog društvenog razvoja te im omogućiti razvijanje njihove darovitosti u skladu s potrebama na najvišoj mogućoj razini.

Upravo je to potvrdila i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a Ružica Mikulić.
Cilj osnivanja centra izvrsnosti bio bi poboljšanje kvalitete obrazovanja. Redovita nastava je u svojim temeljnim postavkama usmjerena na prosječne učenike. Za sve učenike kojima treba nešto dodatno potrebno je osigurati dodatne oblike obrazovanja kako bi svi učenici mogli ostvariti svoje potencijale. Naime, učenici koji ostvaruju slabiji uspjeh u učenju, imaju mogućnost pohađanja dopunske nastave koja se redovito organizira u skladu s mogućnostima škola. Izvrsni i daroviti učenici nemaju takve mogućnosti, kazala je Mikulić.

Vremenski okviri

Osnivanjem centra izvrsnosti stavili bi izvrsne i darovite učenike u ravnopravan položaj s ostalim učenicima u pogledu omogućavanja obrazovanja u skladu s njihovim sposobnostima, od čega cijeli obrazovni sustav ima koristi, istaknula je ministrica Mikulić.

Na pitanje o mogućem terminu, kada bi centar mogao zaživjeti kazala je:
Što se tiče vremenskih okvira za osnivanje ovakvog centra u ZHŽ-u, planirali smo da prvi počne s radom početkom školske 2019./20. Za početak je planiran centar iz matematike koji bi bio u Grudama. Trenutačno smo u fazi pronalaženja donatora koji bi nam pomogli zatvoriti financijsku konstrukciju rada centra, istaknula je ministrica Mikulić.

Večernji list

Glas naroda

Ima para u zavodu, ravnateljica je primjer izvrsnosti, u jednoj godini okončala dva studija. Izvrsna, nemate potrebu hodati po Splitu.

Odlična učenica, prava prijateljica. Izvrsna žena, uvijek spremna pomoći. Toliku količinu mržnje, niskosti i podlosti odavno nisam vidio.
Svojim komentarima o sebi govoriš, razotkrivaš kakva si osoba. Zla ljubomorna i opsjednuta.

Nikad nije kasno , pokazati skrivene talente.....Važno je napredovati u struci i primjenjivati kupovno znanje i diplome!

kako je završila jel se ševila

Dosta je bilo tvoje izvrsnosti, povećanja plaća nema a ima za Zavod i izvrsnost, objasni im kako za jednu godinu se završi dvije, to će sigurno naučiti od vas,pošteno nemaju od koga.

Nadu derek za ravnateljicu

Draga učenice, tvoje zločestoće se neće više tolerirati. Svi imaju svoje granice.

Neće zapasti sirotinje koja dobro uci,opet ce biti od tajkuna djeca. Isto ko gimnazija to je za djece tajkuna,a posle nemoze zavrsiti fakultet u Zagrebu i Mostaru onda tata kupi fakultet Logos i pravac posa Elektro,zupanija,eronet.

Izvrsna ko i ti, neka se stidi tko je od vas dvoje manipulator javnosti, sve se sazna je li ili nije, prvi ili drugi komentar, istina se ne može skrivati, ako je završila u jednoj godini dvije, otkud obraz da je braniš.

Sunčane naočale zaklanjaju oči , ne prave mrak narodu okolo. Istina je kao voda uvijek negdje procuri. Lagati ,a misliti da ti vjeruju je zabluda koja će se uskoro razotkriti.

Neki ljudi su zaboravili da imaju svoj život.Opsjednuti su drugim ljudima. Ne spavaju uopće. Samo se bave podlim radnjama, pišu ogavne komentare kojima svima javno pokazuju koliko su zločesti i zavidni.

Dobar ti dan Vesna, dobar ti dan mladežavi s Kočerina...kako u vas dvoje? Ima li salameta?

baš me čudi kako je planirano u grudama kad naš načelnik otvara škole, tvornice, bolnice, kazališta, kina...sve u Ljubuškom. Napokon nešto u Grudama,ta nije se tamo ništa otvorilo otkad su boban šušak i tuta poharali hercegovinom

Vesna se javlja. Ona što ima višu upravnu. i srednju učiteljsku. Ajoooj koliko treba vratiti para otkad joj obračunavaju plaću s tom višom...neće u penziju do sudnjeg dana...Zato je otišla u sindikate. Da zamrači da nema ni višu potrebnu za učiteljice. Jadna bila što ne kupi barem višu kad ti za to daju plaću.

E, ovaj komentar je dobar. Diž se vesna, pahuljice!

Majko moja jada s tom Vesnom...

Jel to ona sto se u skoli jedva provlačila?

Je, to je bas ta Vesna i sto je 15 godina studirala.

U ZHŽ se planira prvi centar izvrsnosti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari