Povučena optužnica u predmetu "Budimir i drugi"

ljubuski.info

Županijsko tužiteljstvo Kantona Sarajevo, po tužitelju Bogunić Saninu, pred Općinskim sudom u Sarajevu, povuklo je optužnicu, broj: T09 0 KTPO 63923 14, u predmetu "Živko Budumir i dr." u odnosu samo na optuženog Hidajeta Halilovića, sina Rasima i majke Rahime r. Huseinović, rođenog 15.05.1956. godine, u mjestu Šerići, općina Zenica.

Naime, Županijsko tužiteljstvo Sarajevo, dana 15.01.2015. godine, optužilo je predsjednika F BiH Živka Budimira, Petra Barišića, Suada Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Željka Asića i Asima Kulovca za kaznena djela "Zloporaba službenog položaja ili ovlašti" iz člana 383. KZ F BiH, kazneno djelo "Primanje dara mita ili drugih oblika koristi" iz člana 380. KZ F BiH i kazneno djelo "Protuzakonito posredovanje" iz člana 382. KZ FBiH, a u vezi pomilovanja osuđenika.

Hidajet Halilović se pod točkom 1. predmetne optužnice teretio, da je "zajedno s Živkom Budimirom i dr., koristeći svoj službeni položaj u institucijama F BiH posredovao u činjenju službene radnja, koja se ne bi smjela učiniti, a za počinjenje ovoga kaznenog djela je primljena kakva nagrada ili kakva korist" - navodi se u optužnici.

Naime, Hidajet Halilović, u vrijeme predsjednika F BiH Živka Budimira, obnašao je dužnost predsjednika POvjerenstva za pomilovanja F BiH. Na ovaj način izvjesno je, kako će optužnica u predmetu "Budimir i dr.," konačno na Sudu doživjeti svoj fijasko.

Živko Budimir je uhićen 26. travnja 2013. godine teatralnim upadom specijalaca s dugim cijevima u zgradu Predsjedništva BiH u nazočnosti brojnih naručenih medija. Od početka se naslućivalo kako se radi o montiranom političom procesu. Pretres se tada u Sarajevu obavio u nazočnosti državnog tužitelja Olega Čavke i kantonalnog tužitelja Sanina Bogunića, što je nečuveno, da jedan županijski tužitelj poput Sanina Bogunića, pomaže Državnom tužitelju, odnosno tužiteljstvu, dok za isto to vrijeme Budimirov Ured u Mostaru pretresa državna tužitelja Diana Kajmaković.

Ništa ne bi bilo neobično, da upravo tada nije u nazočnosti Diane Kajmaković izveden pokušaj podmetanja obilježenog novca koji bi tužiteljstvu bio "krunski dokaz" za Budimirovu "korupciju". Novac je u hodniku pred inspektorom Jole Galićem brojala Diana Kajmaković. Međutim, nije im sve išlo po "voznom planu" pa je taj groteskni scenarij završio nespretnim ubacivanjem torbice s označenim novcem u kantu za kišobrane u hodniku ispred Budimirova Ureda od strane zbunjenog podmetača i prevaranta Ivana Knezovića. Sve su to snimile nadzorne kamere, a potom emitirala Federalna televizija. Sramotno je, da se na ovakvo podmetanje dokaza Živku Budimiru u Tužiteljstvu BiH na to nitko nije ni osvrtao, nitko iz vlasti nije pozvao na odgovornost odgovorne na takvo montiranje.

Po lišenju slobode predsjednika F BiH Živka Budimira, na prijedlog tužitelja Diane Kajmaković i Olega Čavke, Sud BiH Živku Budimiru odredio je jednomjesečni pritvor. Diana Kajmakvić i Oleg Čavka, po isteku jednomjesečnog pritvora, traže još dva mjeseca zatvora za Živka Budimira. Međutim, preduhitrio ih je Ustavni sud BiH.

Ustavni sud BiH, usvojio je apleaciju apelanta Živka Budimira, te apelacijom, broj: AP-1885/13 od 24. 05. 2013. godine osporio je rješenje Suda Bosne i Hercegovine broj S1 2 K 012709 13 Kv od 3. 05. 2013. g i broj S1 2 K 012709 13 Krn3 od 27. 04. 2013. G.

Ustavni sud BiH je tada zaključio da "postoji povreda prava iz člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. stav 1.c. Europske konvencije, kada je Sud BiH apelantu Živku Budimiru odredio pritvor iako iz osporenih rješenja proizlazi da za to nije bio ispunjen osnovni zakonski uvjet, a to je da postoji osnovana sumnja da je apelant učinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret, jer se iz obrazloženja osporenih odluka ne može zaključiti da je zadovoljen standard postojanja "osnovane sumnje" kako je to definirano članom 20. ZKP BiH, niti da postoje "činjenice ili informacije na osnovu kojih će objektivni promatrač zaključiti da je osoba u pitanju mogla počiniti kazneno djelo za koje se tereti", kako to zahtijevaju standardi člana 5. stav 1. tačka c. Europske konvencije".

Nakon što je putem Federalne televizije emitirana snimka o skandaloznom podmetanju novca Živku Budimiru, a koji bi Tužiteljstvu BiH bio "krunski dokaz" za Budimirovu "korupciju", te nakon riječi Ustavnog suda BiH, Sud Bosne i Hercegovine proglasio se u predmetu "Živko Budimir i dr." nenadležnim i cio spis ustupio Općinskom sudu u Sarajevu.

dnevno.ba

Glas naroda

U tom trenutku Budimir je bio smetnja. i zato se desilo hapsenje.A svi tuzioci rade po naputku politike to je valjda svima poznato.Sto rec zalosno tuzno.Dok je ovako mi mozemo samo nazad a ne naprid.I onda rec to je demokratija po nas nacin.Puno je vise bilo nekad no danas ma sto mi mislili i govorili.Ocito je ona tocna o mafiji i drzavi A ona glasi sve drzave imaju mafiju a nasa politicka mafija ima svoju drzavu..

stare udbine metod podmetanjae , tko god novi dođe u političku arenu hdz , sda i snsd će to riješiti na ovaj način , samo vlast ili vlast to smo mi , evo vam čovića sklapa vlast iako je prije mjesec dana rekao nema vlasti bez izbornog zakona , sad šuti nema ni spomena o tome , samo fotelje do groba

Budimir nije sirio mrznju zato je smetao i.SDA i HDZ

Država trenira strogoću uvijek na poštenim,i na ljudima koji nisu u HDZ u.Zato narod šuti i odlazi nema zloći kraja,zavukla se u duše Hrvata,jadna nam majka,i ovu kašu će neko na zemlji pokusat..

Jole jole jadna ti majka sta radis

Sta bi rekli da se general pocne svetiti

Nije pobjegao u Hrvatsku svaka cast na pobjedi

Skoro pet godina general dokazuje nevinost eto ti države šta će biti s ovim što su mu namontirali

ima vremena da nije komšića još bi on čeka pravdu prav no budućnost je pred njim a čova i bakir iz audija idu ovce čuvat na livadu oni su otpisani politički

Sta ce inspektor jole galic nije on kriv sladjenko cerkez ga je primorao da ucestvuje u necasnim radnjama, a inace cerkez je dobio i odlikovanje u sipi kad je hapsio generala

Povučena optužnica u predmetu "Budimir i drugi"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari