ZHŽ u prosincu jedina imala pozitivan prirodni priraštaj

ljubuski.info

Federalni zavod za statistiku objavio je izvješće koje prikazuje broj živorođenih i umrlih po županijama u Federaciji BiH za mjesec prosinac 2018. godine. Poražavajuća je činjenica da od 10 županija u FBiH samo Zapadnohercegovačka županija ima pozitivan prirodni priraštaj.

Podaci za cijelu 2018. godinu su također zabrinjavajući jer je broj umrlih za 2252 veći od broja rođenih na području cijele Federacije BiH.

U ZHŽ u prosincu su rođene 94 bebe dok je broj umrlih ljudi u istom razdoblju 63 što rezultira pozitivnim prirodnim priraštajem u iznosu od 31.

U svim ostalim županijama u FBiH zabilježen je negativni prirodni priraštaj u prosincu. Tako je, primjerice, u Hercegovačko neretvanskoj županiji broj živorođenih 175 dok je broj umrlih 212, što je negativni prirodni priraštaj -37.

Tuzlanska županija, koja je najmnogoljudnija županija u BiH prema popisu stanovništva iz 2013. godine, također je imala negativan prirodni priraštaj -25 (343 živorođenih; 368 umrlih).

Posebno alarmantna situacija je u Posavskoj županiji u kojoj je u posljednjem mjesecu 2018. godine broj živorođenih 17, a broj umrlih 59 što rezultira negativnim prirodnim priraštajem u iznosu od -42.

FZS je u svoje izvješće za prosinac uvrstio i broj sklopljenih te broj raskinutih brakova. Prva po broju i sklopljenih i razvrgnutih brakova je Tuzlanska županija, slijede Zeničko-dobojska županija i Županija Sarajevo.

Interesantno je da su u Hercegovačko neretvanskoj županiji u prosincu zabilježena samo 2 razvoda braka, ako je vjerovati podacima FZS-a, dok je broj sklopljenih brakova 65.

Negativan prirodni priraštaj i u cijeloj 2018. godini

Federalni zavod za statistiku (FZS) u detaljnom je izvješću prezentirao i prve podatke o broju živorođenih i umrlih te broju sklopljenih i razvedenih brakova po županijama u FBiH za cijelu 2018. godinu. Samo Županija Sarajevo i Zeničko-dobojska županija imaju pozitivan prirodni priraštaj dok su sve ostale županije zabilježile negativan prirodni priraštaj.

Prema podacima FZS-a broj živorođenih u Federaciji BiH u 2018. godini je 18,522 dok je broj umrlih 20,774 što pokazuje da je broj umrlih veći za 2252 od broja živorođenih.

HMS

Glas naroda

haaa haaa haaa

ZHŽ u prosincu jedina imala pozitivan prirodni priraštaj
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari