Od novinarke tražio seks u zamjenu za diplomu

ljubuski.info

Cijela priča o provjeravanju lažnih diploma posve je promašena jer provjerom ministarstva i agencija mogu se otkriti tek oni pojedinci koji su se u krivotvorenje upustili sami. Ono što su otkrili istraživački novinari Žurnala, kolege iz BiH, organizirani je kriminal u kojem sudjeluju same obrazovne institucije prodajući svoje diplome. Koliko je to ozbiljan posao, dokazuje to što čovjek koji je u policijskim dokumentima naveden kao posrednik i dalje nesmetano radi. Novinarki Provjerenog ponudio je srediti diplomu, ali u zamjenu je tražio spolni odnos.

Posrednici nisu djelovali samo za osobe s teritorija BiH, već i Hrvatske. Tako je napisano u u dokumentima bosanskohercegovačke državne policijske agencije. Ekipa emisije Provjereno nazvala ih je ukupno troje. Prvi se pravio lud, drugi rekao da radi s hrvatskom školom, a ne onima u susjednoj zemlji. A treći nudi usluge, ali tek ako i osoba s druge strane pristane prvo njemu pružiti nešto zauzvrat.
Možeš ti za što god hoćeš, samo donesi pare. Samo novce. Hoćeš li letjeti u svemir? Hoćeš da ti sredim da budeš astronaut? Zavisi kakva si. Ako si mačka, mogu ti sredit. Ako nisi, ništa. Pošalji mi svoju sliku na Viber. Ako mi se svidiš, riješit ću ti u pola cijene, rekao je posrednik u telefonskom razgovoru novinarki Provjerenog.

U sitne noćne sate novinarka je nastavila dopisivanje s posrednikom.
Pošalji mi sliku da vidim isplati li mi se truditi, Ovo je isto kao da idem u mrak bez svijeće. Pokaži se bolje, Nemam te ja što zavlačiti. Ja ću svoju uslugu naplatiti hotelom, a ti ćeš se sretno upisati u školu za polaganje i bit ćeš mi zahvalna. Kada rezerviram hotel, javim ti se.
To su samo neke od poruka koje je posrednik slao novinarki.

Krajnje jednostavan proces

Proces je bio kranje jednostavan. Pođeš, prvi put se upišeš. Drugi put pođeš, odneseš pare, uzmeš diplomu i to je to. Ti si vatrogasac. Nikakvo se učenje nije spominjalo niti ikakvi predmeti, samo pare i to je to, ispričao je insajder iz Zračne luke Dubrovnik, čovjek dobro upoznat sa svim detaljima nabave diploma u susjednoj BiH. Krajem 2017. godine dio njegovih kolega na isti je način odlučio steći diplome.

Otišli su u Mostar, platili, pa se brzo vratili. Ekipa emisije Provjerenog pronašla je jednog od njih za kojeg imaju informacije da je to učinio, no on to nije želio komentirati.

U to vrijeme Zračna luka Dubrovnik na službeno je školovanje u Split poslala samo osam izabranih zaposlenika. I zato dio drugih biva motiviran da do diploma dođe stranputicom. "Oni su rekli kako su se osjećali razočarano što nisu pošli u Split i da će oni na taj način probat doći do diploma samo da ih ne bi preskočili u napredovanju da bi mogli postati vatrogasci", priča tajni izvor.

Na kraju nisu svi postali vatrogasci, ali još uvijek mogu ako zračna luka bude za vatrogascima imala potrebe. "Ako ima radnji koje nisu uredne, mi to osuđujemo i mislimo da treba postupiti prema svakom individualnom slučaju", rekao je Frane Luetić, direktor Zračne luke Dubrovnik.
Diploma po cijene jedne plaće

Po cijenu jedne prosječne hrvatske plaće dobiješ prekvalifikaciju, a onda možeš raditi kao vatrogasac, i to za iznadprosječnu plaću od 7000 kuna. Toliko je, otprilike, posredniku trebala dati i novinarka Žurnala Azra Omerović, ali za prekvalifikaciju u medicinsku sestru škole u Sanskom Mostu.

Preko drugog su posrednika krajem 2017. godine trojica zasposlenika zračne luke upisala Visoku školu Logos. To su informacije kojima raspolaže SIPA. Lutvo Haznadarević, direktor Visoke škole Logos, tvrdi da se takvo nešto nikada nije dogodilo u njegovoj školi.

Nije to jedina škola koja se spominje u policijskim dokumentima, ali ne zbog krivotvorenih diploma, već onih koje su škole prodavale.
Imate matičnu knjigu po rednim brojevima. Oni napišu redni broj jedan, pa je onda sljedeći učenik koji se upiše redni broj tri. Ovaj dva je ostao. Zato kad se netko pojavi, tko bi u tom periodu trebao završiti, pa njega upisuje pod rednim brojem dva. I sad kad uđete, vidjet ćete da kod njih u matičnim knjigama ili nekim drugim matičnim knjigama imate te praznine, prazne rubrike u koje se ljudi naknadno upisuju, objasnio je novinar Žurnala Avdo Avdić.

Kada netko iz inozemstva stekne diplomu, on je mora nostrificirati u Agenciji za visoko obrazovanje. Ona prvo provjerava ima li fakultet akreditaciju, a onda provjeravaju i samu diplomu. "Postoje određeni registri, brojevi, zaštićeni nekakvi štambilji i tako dalje, kojima se može primijetiti da se radi o neautentičnoj kvalifikaciji i na takvu se sumnju kreće dalje u dodatne provjere vjerodostojnosti", objašnjava Emita Blagdan, pomoćnica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

I fakulteti mogu sudjelovati u kriminalnim radnjama

Onda se zove i fakultet i pita je li osoba zaista ondje diplomirala. Ako nije, riječ je o krivotvorini. Ali ako su kupljene, znači da je fakultet sudjelovao u kriminalnim radnjama koje, jasno, neće priznati.

Agencija za visoko obrazovanje dosad je otkrila pet krivotvorina iz različitih zemalja, a Agencija za strukovno obrazovanje više od 140. Većinom iz škola iz Bosne i Hercegovine. Jedna krivotvorena diploma iz Srbije otkrivena je nedavno revizijom ministarstva znanosti i obrazovanja.
Kada ravnatelj dobije potvrdu o nevjerodostojnoj diplomi nas obavještava, pokreće proceduru izvanrednoga otkaza, prijave prema nadležnim tijelima jer se radi ipak o ostvarivanju određene materijalne koristi, objasnila je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja. Ministrica dodaje kako tu postoje procedure te da se radi po poslu koji rade policija i državno odvjetništvo.

Istu proceduru teško je primijeniti kod kupljene diplome, svjedodžbe ili prekvalifikacije. Jedini dokaz koji može biti jest provjera koliko je puta ta osoba prelazila granicu tijekom školovanja. Na temelju takve informacije ekipa emisije Provjereno utvrdila je kako je jedna diploma kupljena.

Naime, osoba koja ima prekvalifikaciju centra za obrazovanje iz Širokog Brijega samo je dva puta tijekom školovanja prešla granicu. S tim da na sam dan koji je čak i upisan kao datum polaganja završnog ispita ta osoba u Širokom Brijegu nije bila.
Osoba ode doslovno dva puta i prikaže se kao da je odradila sve vježbe, svu nastavu i stručnu praksu. Agenciji zasigurno fakultet ili škola, koja je takav dokument sama proizvela, neće priznati da osoba ondje nije to završila, već da je samo platila. I takav će se dokument nostrificirati i završiti u sustavu, aonda i kod poslodavca, kazao je tajni izvor.

Prijavljeno 12 kvalikifacija

Dvanaest kvalifikacija iz te škole prijavljeno je u proteklih godinu dana u kadrovskoj službi dubrovačke zračne luke.
Mi kao zračna luka ne možemo ništa utvrditi. Mi vidimo ono što je uredno. To prihvaćamo, rekao je direktor zračne luke Dubrovnik.

I zato u ovom slučaju stvarnih, a kupljenih diploma, revizije nemaju smisla.
To je nešto gdje pod hitno trebaju nadležna tijela u BiH izvršiti nadzor, provjeru, i tako dalje. To je zapravo nelegalni rad same institucije, ističe pomoćnica ravnateljice Agencije za visoko obrazovanje.

Policija može ući u dosjee svakoga studenta ili učenika za kojeg postoji osnovana sumnja da to nikada nije ni bio. Mogu se provjeriti i prelasci granica. Koliko je poznato, takvih istraga u Logosu i Centru za obrazovanje još nije bilo.
Ovdje državne institucije nemaju namjeru procesuirati bilo koga iz tih škola i da se oni nalaze pod apsolutnom zaštitom policijskih agencija, ustvari, u ovom slučaju, pravosudnih agencija koje su pod direktnom poličkom kontrolom. Zašto? Zato što se taj Centar iz Širokog Brijega posljednjih godina pojavljivao kao financijer mnogih političkih partija, kazao je Avdo Avdić, novinar Žurnala.

Ekipa emisije Provjereno direktora Visoke škole Logos upitala je je li etično da osoba ode u školu dva puta, a na papiru stoji kao da je bila na nastavi. "Bude li to istina, vjerujte, mi ćemo se sami prijaviti organima gonjenja", kazao je direktor.

Na noge skočio i njemački ministar

Tužiteljstvo još nije uzelo kao dokaz ni kupljenu prekvalifikaciju za medicinsku sestru škole u Sanskom Mostu. Azra Omerović dobila ju je za samo 17 dana blefirajući posredniku da joj treba za zaposlenje u Njemačkoj. Nakon toga se njemački ministar zdravstva digao na noge i zatražio stroge kontrole, a neke su klinike prekinule ugovore s agencijama koje su posredovale u zapošljavanju državljana BiH. Reagirala je i naša komora medicinskih sestara tražeći zabranu zapošljavanja osoba s takvim prekvalifikacijama.

U cijeloj je priči prilično zanimljivo to da je Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega prodan baš uoči istraga njemačkoj tvrtki Eduka osnovanoj prije pola godine. Iza njega je sve donedavno stajala Mila Ševo, a njezin sin i zastupnik u skupštini Županije zapadnohercegovačke Milan Ševo riješio se Logosa iz Mostara. Direktor ne zna odgovoriti kome su školu prodali.
Sve je to u redu. Samo je jasno da se ovdje pokušava prikriti stvarni vlasnik, a to je gospodin Ivan Ševo, koji je prvo dio te firme registrirao na svoju mamu, a radi se inače o službeniku ministarstva za obrazovanje zapadnohercegovačkog kantona. Nako što je shvatio da se nalazi pod određenom vrstom provjera, što naših, što međunarodnih, on je odlučio da se sakrije iza offshore kompanije koja je osnovana prije pola godine, također na području Njemačke i čiji su osnivači državljani RH koji, inače, osim tog biznisa, imaju biznis za čišćenje kuća, navodi novinar Žurnala Avdić.

Pokazana volja istražnih tijela

Za istragu krivotvorenih diploma pokazana je volja istražnih tijela. SIPA je u suradnji s MUP-om proteklog tjedna upala na više lokacija diljem Bosne i Hercegovine te oduzela mobitele i diplome osobama za koje sumnja da su ih krivotvorili.

Slične akcije imali su i austrijski istražitelji prije nešto manje od godine dana. Razbili su međunarodnu organiziranu kriminalnu grupu koja je krivotvorila diplome i svjedočanstva njemačkog jezika. Pipci mafijaške hobotnice, utvrdili su tada, vode u BiH. A što je poduzelo naše Državno odvjetništvo na prijave o sumnji na krivotvorine koje uglavnom dolaze iz BiH, ekipa emisije Provjereno nije uspjela doznati. Ono što jesu otkrili jest da se posrednik, čije se ime nalazi u policijskim dokumentima, očito nije nimalo pritajio. Drsko i samouvjereno, on i dalje posluje.

Za istragu stvarnih, a kupljenih diploma, čiji je korov puno teže iščupati, potrebna je istinska i pravosudna i politička volja. Ta istraga službeno još nije započela.

Provjereno | Nova TV

Glas naroda

u makarskoj radi lažna sdkinja općinskog suda godinama SUZANA ALAČ po struci je daktilograf
diplomu je donjela iz bih
hrvacka će pročešljat sve diplome sad ide posle školstva sudstvo

Dala mace na vrime,u čemu je problem...?

I vi sad skontali aaaa koda je prva koja je dobila diplo.u jeftinije samo ševa

Nikad nije kasno ...za seks je li to to

Ivan Ševo je svoju mamu Milu uvalio u probleme. Ona je vlasnik na papiru a Ivan i MILAN na daljinski upravljaju svime. Ako SIPA uleti mamu će uhapsiti a ova dva je i vjetra će se izvući.

u hrvatskoj će svi doći na red.sramite se [ * neprimjereno * ] jedna.jeli vas stid pošteni i ugledni hercegovaca,koji su sve svojim radom postigli.ima nas pošteni koji želimo dobro rodnom kraju.

daj navedi te poštene ljude u hercegovini da ih imamo na umu za sledeće izbore -daj imena roga ti?

znate onu svi se ispovidiše susjedi a mog ukradenog mašklina nema-vjernik

Ti pošteni nas osramotiše i zvono oko vrata nam staviš. Kakva je ovo škola koja se seksom plaća. Hitno zabraniti rad Ševine prost II tt uu cc II jj ee.

Znate li koje su dvije dobile diplome za sex u Hotelu hum i 500 km povoljno.

i građanski je za ljude

HDZ i Čović i drugi manijaci će snositi odgovornost za uništenje Hrvata u BiH
Ivane, Milane i Mile Ševo ćete završit u zatvoru

Sad će se mnogi zamisliti kako im je supružnik došao do diplome?! I gdje je kusur?

Tužiteljice Tadić šta se čeka

Neiživljeni jebivjetri kvocijenta inteligencije oko 0,85 su autori komentara na tekstove koji proizvod zavisti ljubomore i mržnje jer nema više večernjih škola iz perioda do 1991 godine i položenih vozačkih ispita polovine kosova do 1991

lako je tebi biti iživljen, natprosječno si inteligentan, produhovljen, potentan, na proračunu si i naplaćuješ pola u s exu pola u kešu.

Tko brani ove kliminalce gori je od njih

Mi u Lipnu nemamo škole a u ŠEVE ima diploma na štancanje za seksi usluge. Hitno SIPA mora reagirati jer je ovo otišlo predaleko.

Znajući Ševu, ovaj sto traži sex, dobiti će otkaz. Ovo je se sve njemu otelo, i nije više u stanju pratiti. Periferna ekipa poletjela, ponjelo ih. To i jeste ono najgore u nama. Umisle se da sve mogu, sve im dostupno. Ekipa, postali ste vidljivi, stvari se nepopravljivo mjenjaju. Bježite dok je na vrijeme. Svi vas gledaju, svi....

Pa lazne diplome vam Jozo Barisic prodaje kcerkama po livadi jadni bili .Prvo prodavo Rvi sad medicinske a uvezan s profesorima iz Travnika i Vitwza zemljakom iz Mamica koji je i sam sve pokupovao ali ne od seve vec iz RS.Koluko vam je rwvizija namjestio.Pa Tomic je za 20 knjigobodja kupio certifikatw u RS.Sad vam takvi navlacw inspekciju.Pa nas bivsi inspwktor Tihomir G.svim siptarima obwzbijedio diplome da bi mu zena vodila knjige.Pustitw mslo seve vidi druge sto laju o njima

Sve zataškava debeli ministar Boras s diplomom agronoma. Ševo je sve kupio i drži u šaci.

Pusti Borasa.Pismen si Ime i prwzime daj napisi ko je laznjak gdje radi i na mup Sarajevo ili novinarima.Ovo je smijesno.Svi sve znaju a niko ne poduzima.Poduzmi ti kao gradjanin roditwlj otac suprug pa ce biti efekat

haahahahaahaha navedi ko je lažnjak u mupu

Davno je rečeno: Vuk dlaku mjenja ali ćud nikada. Svi gore navedeni su proiżvod naše radionice. Tako smo htjeli i tako nam je. Borili smo se da pobjedimo, sad radimo da bi nam djeca vani živjela. A ovi sto ih nigdje nije bilo sad nam sudbinu kroje. E moj narode nikad se pameti dozvati. Kupili su nas za judine škude, i neka nam je ovako.....

SDA i HDZ ne žele da se ovo riješi vidjećete u vremenima koja dolaze ovo je ljudi njihova država

Zasto kada svi sve znaju ne posalju sluzbeno na tuziteljstvo.ovako ko trac rublika.Navedite ko je kupio ko prodaje i to je to.Moj sin nije otisao hvala Bogu ali vi sve znate a djecu ispracate u obecanu zemlju da bi vi zavrsili opet u nekom starackom domu s laznim njegovateljima.Pomozite svojoj djeci sta se plasite

Sexom do diplome to je najgluplja stvar štaće ti diploma ako se već sexsaš to je najplaćeniji posa najskuplja satnica na burzi rada 2 dana na mišalici za pola sata di to ima.

U Medjugorju u pansionima.Pola gazda plati a ostalo si zaradi

Zasto kada svi sve znaju ne posalju sluzbeno na tuziteljstvo.ovako ko trac rublika.Navedite ko je kupio ko prodaje i to je to.Moj sin nije otisao hvala Bogu ali vi sve znate a djecu ispracate u obecanu zemlju da bi vi zavrsili opet u nekom starackom domu s laznim njegovateljima.Pomozite svojoj djeci sta se plasite

26 godina je od ubojstva Kraljevića i pratnje o čemu ti pričaš također se sve zna ali ...

Tocno.Zna se ali triba ko u Svabe.Napisi.Potpisi i posalji.Netko ce reagirati.rekla kazala ne pije vodu

naravno da će reagirati,tko išta kaže nestat će ga preko noći isto kao kraljevića i svh ostalih od 1945

Pošto u Hercegovini cijene samo bogate ili mrtve ja savjetujem Ševama nemojte da vas ovo pogađa nedaj Bože

Ševe radite li subotom kupio bi fakultet ostalim danima radim na građevini dojadilo braćo

Gledao sam prilog u provjereno frajer skuzio o cemu se radi pa vidite da je novinarku napravio budalom,nigdje nije spomenio nikakvu skolu,ni koliko novca treba dati za tu nazovimo diplomu jednostavno tip ju je izvozao i izblamirao i to javno prikazuju na televiziji,frajer je izmota da mu i sliku kako izgleda posalje na viber,i kao on njoj trazi sex za diplomu,svaka cast momak pravi si frajer,a sad televizija i portal imaju naslov SEX ZA DIPLOMU,e moj urednice pokri se i ti usima i skini ovo sa portala samo se blamiras

Šta tebe muči? Što nisi shvatio novinarski zadatak...biti spreman da izvedeš zadatak do kraja?!
Ili što ti je sada poznato kako ovakvi "frajeri" operiraju između naših žena,kćerki, sestara samo one od jada šute o tome.
Ne mnogi shvatiti da ne osjetite bahatost i samouvjerenost ovog čovjeka kako njemu ne može nitko ništa. On je toliko siguran da neće odgovarati da se oteo i onima za koje radi. Doživljeno u ministrstvu obrazovanja ŽZH,pa prepoznajem sličnost.

cuvaj ti svoje zenske ne salji ih po diplomu

Slabo si ti gledao prilog,pogledaj ponovo,ali ovaj put polako,obrati pažnju i na poruke.

dobro jutro uverigzani hercegovine koji radite na proračunu u minćenu se kava pije ovde je hercegovina u izbjeglištvu i šppreha se dodć

iz mupa panika od ministra do doli oni sa lažnim dipoloman progone pravednike zaboravljene
velika sramota i auto gol a sipa iz sarajeva prihaja polako
komšić kupi polako ljude za progon lopovluka
pozdrav za zdrave snage mupa nebojte se vaše vrime dolazi uhljebi su nadrljali

Ima li još kakva diploma da bi neko proda za bauštelu u njemačkoj iman malo iskustva zidar tesar moler bilo šta samo daje bižin

kakvu diplomu ima jeger u mupu niko ne javlja!

u mupu je rasprodaja lažnih diploma i kakva ti treba od srednje do doktorata za komunikacije čitaj šalovanje krivih informacija

Ponudite novčanu nagradu kao za mudžahedina pa ćete vidjeti koliko će ljudi reći da su kupili diplome

Bravo frajeru svaka ti cast ovu novinarku si momacki razbuca da sama vidi koliko je g..hlupa,jos drzi nek popusti i dodje u hotel i onda si hercegovacka legenda

Evo u mupu svi padaju kako ih strah uzeo nosi vas djava vise i vas i diplome radite nesto korisno

Ševo je prijavljen na redu je SIPA. Ovo je se opasno zakotrljalo ovdje se radi o ilegalnoj prostituciji kojom se kupuju diplome.

Pehar sjasi vise dosadan i providan si mlatija si vezane ljude koji se nisu mogli branit a sad se pravis moralna osoba

SIPA radi po nalogu Tužiteljstva kojemu je na čelu Gordana Tadić znači ona neće pokrenuti istragu ali da Ševe ne rade nezapamćeni kliminal jesu nekad će i oni doći na red

ajmo kladionica jeli novinarka zavrsila u hotelu....kvota 3.00 da je i 3.50 da nije oklade se primaju do 17 sati i molim vas da uplate ne budu manje od 20 km po listicu...ajmo

Od novinarke tražio seks u zamjenu za diplomu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari