Devet varalica ponovno izabrano u Dom naroda

ljubuski.info

U Dom naroda Federalnog parlamenta ponovo je izabrano devet zastupnika koji su u prošlom mandatu zloupotrebljavali naknade za smještaj, odvojeni život i prijevoz, o čemu je ranije pisano.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIPBiH) je donijela Odluku o dodjeli mandata za 53 zastupnika za Dom naroda Federalnog parlamenta. Lista nije potpuna jer će dva mandata iz reda ostalih i tri iz reda srpskog naroda biti naknadno potvrđena zbog zakonskih procedura.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prije godinu i po objavio priču o izaslanicima ovog doma koji su koristili manjkavosti propisa kako bi izvukli financijsku korist. CIN je otkrio da su izaslanici ugovarali niže stanarine sa stanodavcima, koji su im prijatelji, poznanici i stranačke kolege, kako bi im ostalo što više novca od naknada. U velikom broju stanova koji su za njih plaćeni, živjeli su drugi ljudi - stanodavci i njihove obitelji, djeca zastupnika ili drugi podstanari. Iznajmljeni stanovi su se često nalazili u starim i neuvjetnim kućama ili u predgrađima, daleko od zgrade Parlamenta Federacije BiH pa ih izaslanici nisu ni koristili.

Pravo na naknadu za smještaj, odvojeni život od obitelji i prijevoz do kuće u prošlom mandatu koristilo je 35 zastupnika koji su za dvije i po godine naplatili više od 825.000 maraka. Njih osam je ponovo izabrano u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Reizabran je i Jasenko Tufekčić, dopredsjedavajući ovog doma, za kojeg su novinari CIN-a otkrili da je lažirao putne naloge i tako naplatio najmanje 28.000 maraka.

SIPBiH je na jučerašnjoj sjednici potvrdio 53 mandata - po 17 iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, 14 iz reda srpskog naroda i pet mandata iz reda ostalih.

Lažni smještaj za dodatnu zaradu

U klupama Doma naroda Federalnog parlamenta sljedeće četiri godine sjedit će Edim Fejzić iz Goražda, zastupnik iz reda hrvatskog naroda. U prošlom mandatu je bio član Stranke dijaspore BiH, a danas je u novoosnovanoj stranci Goraždanska priča. U stanu koji je Parlament plaćao za njega živjeli su drugi podstanari, a na pitanje novinara gdje se stan nalazi, Fejzić nije čak ni znao odgovoriti.

Vlasnica tog stana bila je rodica Fejzićevog stranačkog kolege Sejada Tatarina. On je, također, od ove godine u Domu naroda, ali mu mandat zbog zakonskih procedura još uvijek nije potvrđen. Tatarin je tada novinarima CIN-a rekao da mu je stan "trebao kroz papire" i kako Fejzić tu uopće neće stanovati.

Njihova sugrađanka iz Liberalne stranke BiH Daliborka Milović je, također, ponovo izabrana u Dom naroda u Klub srpskog naroda. Njoj je Parlament FBiH plaćao zakup dijela kuće, ali ju susjeda koja tu živi 11 godina nikada nije srela.

Novom-starom zastupniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH iz Posušja Zdravku Bešliću Parlamet FBiH je plaćao zakup stana kod Rešada Kusturice. Novinari CIN-a su utvrdili da u tom stanu živi Kusturicina obitelj, a Bešlić je priznao da inače spava u hotelu.
Ja sam Vas ganj'o, mrtva će glava pasti! P…. Vam materina! Još jednom dođite na vrata!, zaprijetio je tada Kusturica novinarima.

Bešlićev stranački kolega iz Čitluka Tomislav Martinović nije znao da garsonjeru koju mu plaća Parlament FBiH dijeli sa sinom vlasnika stana koji ga tu nikada nije sreo. Na pitanje novinara kako ne poznaje tog čovjeka, Martinović je rekao: To je njegov problem!

Tuzlak Slađan Ilić iz Socijaldemokratske partije BiH i Tomislav Mandić, član HDZ-a BiH iz Širokog Brijega, dijelili su sobu u sarajevskom naselju Mihrivode. Ilić je tada u razgovoru sa novinarima CIN-a rekao da ne zna da mu je Mandić sustanar.

Stan su dijelili i delegati Laburističke stranke Rasim Kantarević iz Velike Kladuše i Mirvet Beganović iz Cazina. Kantarević je ponovo izabran u Dom naroda Federalnog parlamenta. Novinarima CIN-a je 2017. godine rekao kako oni ne stanuju u zakupljenom stanu.
Ja znam da je to nemoralno, ali s druge strane, to je jedini način kojim je u ovom momentu zakonom omogućeno da Vi naplatite neke svoje troškove putovanja, dolaska i boravka.

Dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda Dragu Puzigaću iz Drvara komšije iz ulaza gdje se nalazio njegov zakupljeni stan nikada nisu srele, a on o tome sa novinarima nije htio razgovarati. Puzigaća je član Saveza nezavisnih socijaldemokrata i ponovo je izabran u Dom naroda.

Administrativna komisija Doma naroda Parlamenta FBiH koja odlučuje o ovim naknadama se nije sastala više od godinu i po. Izmir Hadžiavdić, tajnik Doma naroda, kaže kako će na prvoj sjednici Komisije u novom mandatu biti predloženi novi uvjeti za ostvarivanje prava na ove naknade.
Teško je tome u kraj stati, tako da… Do ovog saziva, ne sjećam se da je netko na ovako grub način zloupotrebljavao, rekao je Hadžiavdić.

Nakon objave priče Federalna uprava policije je na zahtjev Tužiteljstva Kantona Sarajevo od Doma naroda Federalnog parlamenta zatražila dokumentaciju o korištenju naknada za odvojeni život zastupnika ovog doma. Istraga je u tijeku.

I zastupnici Parlamenta FBiH manipulirali naknadama
Novinari CIN-a su sredinom prošle godine otkrili da je Federalni parlament za smještaj, režije, naknade za odvojeni život i prijevoz zastupnika za tri godine i pet mjeseci dao oko 2,1 milijun maraka. Većina zastupnika nije boravila u stanovima koje im je plaćao Parlament pa su stanovi ostajali prazni ili su ih koristile druge osobe. Novinari su otkrili i da dva zastupnika imaju vlastite stanove, a da im je Federalni parlament plaćao zakup kod poznanika i prijatelja.

Ove privilegije u 2018. godini koristilo je još 50 zastupnika. Njima je plaćan i prijevoz do kuće svakog vikenda, bez obzira da li zaista putuju.

Nakon objave priče Služba računovodstva Federalnog parlamenta je izmijenila pravila za korištenje ovih naknada ubuduće. Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH će od ove godine morati uz zahtjev za odvojeni život Stručnoj službi dostaviti dokaz da oni i članovi njihove obitelji ne posjeduju nekretninu u Kantonu Sarajevo.

cin.ba

Glas naroda

ko je ovaj suvi na slici?

piše ti gore kradeze uhljeb

pa imaju dvojica varalica, koji je ovaj suvonja na slici?

Suvi je gladan treba mu lova za dobru klopu da se udeblja SOT ONA

Vidi Ševića što se uklopio u prljava posla,samo pare pare [ * neprimjereno * ] obraz,a nije mu nikad ni bio svjetal.Sramota i lopovluk sa članskom iskaznicom!!!fuj fuj

Kojeg Ševića sad?

Tomu Mandića,haaahhaaa,vrati pare Ševiću,zato čovik ima bazen i stanove na Čijevu???!!!!Grijeh neviđen,......

Spavaš li mirno Žarkicu ti si podržao ovu varalica a obećavao si drugu politiku a ne uvlačiguz..... Sramota velika

Mirko Grbešuć je malog sjeo u Sarajevo!!!

je li ovo lutka sa izloga ili živ čovik? grdno ga i vidit a da je kriminalčina vidi se iz teksta.

ukra si 7 milona maraka za ličenje sirotinje smraaaaaaaade jedan. ali nešto ne ličiš na zdrava čovika da zlo nije došlo na naplatu. ako i nije doće brzo.

Lažni invalid bivsi ministar beslič uvlsciguzan hsp i hdza

i sarajevski cimer [ * neprimjereno * ]ka živka budimira. jude i ološi.

a je i grdan onogatiboga

mirkov pulen ne znam kolko bi dobio glasova da ga nisu pogurali ali ne može nam napraviti zlo neće se javiti jedino ako ostane prozor otvoren pitaće može li ga zatvoriti da da se ne nahladi

pravi kradeze krkan

Tome Mandića ima u svakom odboru, a ne zna pričati, Hdz nada, naša djeca odoše, njemu malo odbora, nije njemu do para,on to radi iz ljubavi prema domovini.

Bojovnik na baterije u ratu bio kuvar u Tute. A u Sarajevu se za riječ javio kad ga je natralo sr. at. Obični miš brašnar. Iza njega stoji udbašija isto ko i iza ovog kupimišinara na slici. Udbaški okoti.

jadna je država u kojoj lažni pravnici čuvaju lažne diplome

Di ti je zanosač gujice u krivini Pavković? Stvorijo si ergelu malih špijuna koji misle tvojin pokvarenin mozgon i uveza i sa udbašin u Sarajevu i Mostaru. Crkni luciferu.

Okanite se Zdravka beslica covik ima karcinom

bog ne plaća svaki dan biće još karcinoma u ševinovcu

Devet varalica ponovno izabrano u Dom naroda
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari