Reorganizacija mjesnih zajednica

Realizacija projekta pod nazivom “Uključivanje građana u proces donošenja odluka”, koji se provodi od 2006. i trajat će, pretpostavlja se, do 2011.

Prema riječima Zulke Baljak, koordinatorice projekta, niz je aktivnosti koji se provode u sklopu ovoga projekta.

Tako je u utorak u Drvaru održana obuka za predstavnike mjesnih zajednica u oblasti upravljanja i odnosa s javnošću, odnosno komunikacije s novinarima. Baljak ističe kako unatoč volji i želji s radom mnogi predstavnici nisu dovoljno angažirani u smjeru prezentacije rada u mjesnim zajednicama.

“Treba isto tako kazati kako svi predstavnici mjesnih zajednica svoje zadaće obavljaju volonterski, tako da je krivo mišljenje kako oni to ne bi radili da nemaju vlastite koristi. Naprotiv, ti ljudi troše vlastito vrijeme i novac kako bi riješili probleme koji muče veliku većinu”, kazala je koordinatorica projekta. Nadalje, govoreći konkretno o ljubuškoj općini, kazala je kako će najvjerojatnije 4. studenoga u ovoj općini biti organiziran trening za predstavnike mjesnih zajednica. Isto tako, što se tiče ove općine, čije su mjesne zajednice u fazi reorganizacije, sudionici su u donošenju odluka oko novog formiranja MZ-ova na području Radišića, Humca i Starog grada.

Široki Brijeg najaktivniji

U sklopu ovoga projekta, također jedna od aktivnosti je i izrada karata, odnosno profila mjesnih zajednica.

“Karta ili profil mjesne zajednice sadržat će osnovne podatke, broj stanovništva, te podatke o tome što se uradilo u posljednje tri godine na području mjesne zajednice i što se namjerava uraditi, koji su najveći problemi i kako ih riješiti”, kazala je Zulka Baljak, dodajući kako je ovakva karta mjesne zajednice u potpunosti napravljena u općini Posušje.

Od 137 mjesnih zajednica od Drvara do Ljubuškog, samo njih nekoliko su imale namješten ured, što je porazno. Tako je ovaj centar do sada pomogao opremanje 24 ureda mjesnih zajednica, od čega na području ljubuške općine četiri MZ-a Vitina, Dole-Greda, Šipovača i Stari grad. Najviše ureda opremljeno je u općini Široki Brijeg, njih šest.

“Moram kazati kako su predstavnici ovih mjesnih zajednica bili aktivni, imali su vlastiti prostor kojeg su svojim sredstvima uz pomoć Općine renovirali, a mi smo im donirali opremu”, rekla je Zulka Baljak, koordinatorica projekta “Uključivanje građana u proces donošenja odluka”.

Zorica Volarević [ Dnevni list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Bez izbora pred izbore Ružica Zeljko
ljubuski.info
Život proveden u crvotočini Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari