Kilogram raštike na tržnici čak 12 KM!

ljubuski.info

Visoke cijene voća i povrća posljednjih dana iznenadile su mnoge građane širom BiH. Najskuplje je na tržnicama i tržnim centrima u Sarajevu, gdje kilogram žutih paprika iznosi devet maraka, raštika vrtoglavih 12, a za kilogram špinata potrebno je izdvojiti 6 KM.

Brokule su četiri, kupus tri i pol, kelj pet, crvena paprika šest maraka, mrkva i tikvice su pet. Kilogram krumpira je 1,5 KM, bijeli luk je šest, a peršin čak 10 maraka. Kilogram banana na tržnicama kreće se od dvije do 2,5 KM. Cijena kruški također je visoka - kilogram ovog voća je četiri marke, dok se uvozne jabuke prodaju za marku.

Prodavači na tržnicama visoke cijene pravdaju hladnoćama. Kako je kazala jedna od trgovkinja, cijene su visoke i zbog sve viših cijena zakupa, ali i zbog toga što je na štandovima uglavnom uvozna roba.
Trgovcima je zbog niskih temperatura smrznulo i propalo dosta robe. Najviše su stradali banane, kruške, paprike, kupus... Zbog toga su cijene naglo porasle. I mi pokušavamo preživjeti. Posebno je teško zimi, kada imamo najmanje posla - kazala je ona.

Iz udruge koja se bave zaštitom potrošača svake zime upozoravaju na divljanje cijena voća i povrća.
Osim nerealnih cijena, na policama se mogu primijetili voće i povrće koje je trulo, a cijena je ista kao da je svježe. Trgovci su dužni ukloniti takve proizvode. Također, primijetili smo i da određeni proizvodi tijekom noći poskupe za marku, dvije ili čak tri. Zbog svega toga apeliramo na potrošače da dobro paze na cijene, ali i na kvalitetu onoga što kupuju - navode iz Udruge potrošača SŽ.

Kako bismo ispitali kupuju li građani najskuplje voće i povrće u regiji, usporedili smo cijene nekoliko proizvoda s cijenama na tržnicama u Zagrebu i Beogradu. Kilogram žute paprike u Beogradu iznosi 2, a u Zagrebu 2,50 KM. Krumpir je u oba grada 1 KM. Bijeli luk u Beogradu iznosi 3 KM, a u Zagrebu je skuplji za pola marke. I ostali proizvodi uglavnom su jeftiniji za marku ili dvije u odnosu na cijene u Sarajevu.

Avaz

Glas naroda

Ove godine ja udaran u raštiku vi šta oćete

Ja u kumpire,kaze Buco da ce ovdeka biti na otkupu euro kg pa kako te volja.To je u Barbaricevom sabirnom centru ili tuteka negdi veli Buco.

hahaha buco i nevenko i njihove vizije , paraj smilje sadi raštiku hahahah , krompir naš se otkupi u mjesec dana po pola marke pa cijelu godinu jedemo njemački i poljski po marku

vidićete za 20 dana 1KM
hahaahaha, nema govora ahahahaha
eno i lu je 4 KM
divlje zelje 10 KM samo paraj heheheehe
jedina je istina vija doyćlandija!

Raštiku kalemit na smilje uvatiće primit će se samo dobar Kalemaš.

Zaštitari odbijaju čuvat Banke čuvaju vrtle sa Raštikom jača satnica duplo.

Nema više kamen krš i Maslina tekst se minja sad je kamen krš i Raštika.

Mene te cijene ne zanimaju,mama je danas spremala rastiku,ali iz svoga vrtla kome se ne freza i neradi nek kupuje radi mene kg 50maraka ta naucen sam nikad nismo dali marku zA zelen

Tako je nema potribe da iko od nas kupuje zelen jaja i ostalo kumpira ima vino na pola slaninu taman skinija još malo relaksacije orizat lozu i voćke pozdravi gospu i spavaj.

Vraćajte se iz Njemačke sadite raštiku narodeeee !

Cijene u stuttgartu narance 0.9€ kg...banane od o.7 do 0.9kg..spanak 1.25€ 0.5kg...paprika 1.99€kg krruska1.29kg....kavoda 2€kg...krompir 1.23 pakovanje 2.5kg satnica oko 12 do 15€ netto pa sracunajte sta se moze kupit za sat rada

Živila dojćland

Ovi čovik iz Stuttgarta nije reka da je to skup grad mi što smo u manjim gradovin vamo je puno jeftinije

Pa idi bolan na Njemačke portale okanite se više nas, mi ćemo o raštici i suvome mesu a ti o bih macu

Cuj rastika 12.km.svasta to je sramotno....volim kupit mesa pa jest,a vi prodajite rastiku i ako je prava,jer vecinom beru listove od cvijetace pa prodavaju.....u slast trznica Ljubuski najskuplji ste.

sto je to sramotno.svi bi dobro jeli a nitko ne bi platio.ja imam savoju i iz hobija je sadim i nju i krompir i ostalo povrce.u ljubuskom nema onog ko nema vrta obradive zemlje,i moze svak nesto posadit za sebe.a ovi sto se navodno javljaju iz njemacke,nek tamo popravljaju zube i auta a ne da im godisnji prodje kod zubara i mehanicara.

Hvala Bogu pa pričamo o raštiki još ako se stavi malo junetine i su ih rebera onda je super. Vi gori u Njemačkoj radite kako bi mogli doći u zavičaj.

hjebe mi se ja sam na proračunu sve narod plaća a avangarde kuva raštiku

Raštiku treba pod hitno zaštitit kao Slavonski. Kulen Pašku Janjetinu znali se čija je Raštika ko ima pravo nanju moreli Ljubuška općina reć da oni polažu pravo na Raštiku. dobit neki papir ono izvorno.

ševine diplome trebamo zaštitit da nam ne uzmu licencu i da ne budemo više barbi ševinovac

Raštika za mečat škiju i š,upak obrisat.

Vi u Njemačkoj samo uživajte,volim biti u ovom kršu pa taman samo kruha imao,pozdrav svima u Njemačkoj!

Jadan nebio JURE sto tvoja djeca nisu ostala sa tobom jest kruv nego kazes da su u njemackoj i irskoj,ili ti volis mlatit jezikom bez veze,vrati ji ovamo kad je ovde dobro ali brzo bi vam nestalo kruva

Jure svaka čast ti si pravi patrijot pozdrav iz dojćlanda

Pa izgleda da ste u svemu nazadovali bar 50 godina pa sad udarate po puri i raštiki, neimaština šta ćeš, pozdrav iz dojčlanda...

To je tu negdje dobro si primijetio davno smo mi konje jahali i dobro se sijecam kako je konjski znoj klao po nogama.Merdo je bolji

Samo vi uživajte,dosta ih kaže da u tom "finom" Dojćlandu ne viđaju sunca

u doćlandu se žive pošteno nije ko na proračunu da ti narod plaća sve a ti ko trut lezi hljebe da te jedem

Kilogram raštike na tržnici čak 12 KM!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari