Pojačan inspekcijski nadzor obveznika fiskalizacije

ljubuski.info

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine u sljedećem razdoblju provodit će pojačan inspekcijski nadzor primjene Zakona o fiskalnim sustavima, u okviru kojeg će posebna pažnja biti posvećena obveznicima fiskalizacije.

Kod ovih obveznika, priopćeno je danas iz Porezne uprave, analizom podataka sa servera ove institucije utvrđeno je da se stornira i reklamira značajan dio ostvarenog prometa.

Inspektori Porezne uprave će aktivnost inspekcijskog nadzora provoditi svakog dana u tijeku i izvan radnog vremena te vikendima, u cilju smanjenja sive ekonomije i povećanja porezne discipline kada je u pitanju obaveza evidentiranja prometa i izdavanja fiskalnih računa.

Porezna uprava Federacije BiH pozvala je obveznike fiskalizacije koji se nisu fiskalizirali da to što prije učine, a one koji su se fiskalizirali, da izdaju fiskalne račune i svaki pojedinačno ostvareni promet evidentiraju preko fiskalnog uređaja.

Na taj način izvršit će se prijenos podataka o ostvarenom prometu do servera Porezne uprave, jer Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj izricanje sankcija i kažnjavanje, već poštivanje odredbi zakona.

Posebnu pažnju skrenuli su obveznicima fiskalizacije koji vrše storniranje fiskalnih računa, da će razloge storniranja prometa morati obrazložiti i dokumentirati.

U protivnom, na iznos storniranog računa bit će izvršen obračun poreznih obaveza i poduzete sve mjere propisane važećim zakonima, uključujući i podnošenje kaznenih prijava.

Poštivanjem poreznih zakona i Zakona o fiskalnim sustavima u Federaciji BiH obveznici fiskalizacije neće biti izloženi rizicima pečaćenja objekta, kao ni plaćanju visokih novčanih kazni.

Za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa novčane kazne iznose od 2.500 KM do 20.000 KM za pravne osobe, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovornu osobu u pravnoj osobi, te od 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike.

Također, za ponovo učinjene prekršaje obveznika u sljedeće dvije godine, Zakonom o fiskalnim sustavima, propisana je i mjera izricanja zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do godinu dana, podsjećaju danas iz Porezne uprave FBiH.

Ova porezna institucija podsjetila je i na obavezu građana koji su dužni za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu tražiti fiskalni račun te da u cilju povećanja porezne discipline prijavljuju obveznike fiskalizacije koji ne izdaju fiskalne račune.

Zakonom o fiskalnim sustavima propisana je novčana kazna u iznosu od 50 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru Porezne uprave Federacije BiH u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta.

Neizdavanjem fiskalnog računa i neevidentiranjem prometa povećava se siva ekonomija, smanjuje se naplata javnih prihoda i nanosi se šteta budžetu iz kojeg se financiraju mirovine, invalidnine, zdravstvo, školstvo, policija, vojska te pravosuđe.

Sve slučajeve neizdavanja fiskalnih računa građani mogu prijaviti putem e-maila sivaekonomija [at] fpu.gov.ba i primjedbe [at] fpu.gov.ba, SMS poruke na broj 061 724 610 te na pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "Nepravilnosti".

Glas naroda

Pa zasto ne napisa da se financira ovaj politicki olos, i to znatno vise od ovih sto nabrojaste.

Narod odlazi i smanjuje se potrošnja a ovima na vlasti prhodi. Da kojim slučajem cijena goriva padne na 1,81 Km kao što je bila prije nekoliko godina uslijedio bi financijski slom . Toliki državni aparat tolike udruge lažni branitelji lažni zapovjednici agencije županije ministarstva savjetnici i domjenci i ručkovi i gorivo luksuzni automobili .Mislim da neće imati dovoljno novaca da ove sve podmire i zato rade što rade. UVEST ĆE POREZ I NA KUČKA I MAČKA!!!!!Samo nek je Čoviću dobro mora završiti DVORAC. Ispričavam se BLAŽENOM Čoviću.

hahaha opet po malim obrtnicima udarate , nema grba , viška dvi marke i tako , pozivam kriminalce iz porezne neka provjere povrate poreza u velikim firmama gdje gazde od poreza kupe ženi auto i bundu , to vam je kriminal , sve žene gazda vozaju nova auta koja glase na firme a nisu ni zaposlene u istima

narod hrani svoj karcinom udbaški kradeze

smanjuju se javni prihodi...piše u tekstu..onda piše kojima se financiraju mirovine,invalidnine ,školstvo, zdravstvo,policija ,pravosuđe i vojska .PRESUŠIT ĆE IZVORI!!!!!!Bando komunistička.

Normalno da se smanjuju prigodi ,pa jeste probali kroz Ljubuški i vidjeli koliko je zatvoreni objekata.a i ovo malo sto radi je na aparatima.jeste vidjeli koliko je ljudi napustilo Ljubuški a i oni su bili potrosaci.sad ovo malo objekata sto je ostalo mora donositi vise prihoda jer su uhljebi gladni

Samo udrite po malim neka idu u Njemačku.Prijavili bi da imaju šta,kao da njima ne treba zdravstveno i mirovinsko.Sudstvo policija sebi zarade plaću od kazni itd.Mirovine se neće nikad povećati jer su drugovi skontala kako je to dosta da se što prije umre Smanjite poreze i namete i pustu administraciju,pa će svijet još koje radno mjesto napravit,ta nepravii ga ni država ni lokalna zajednica.Državne institucije dužne a niko ih ne zatvara jer tu je glasačka mašinerija,nego udri po privatnicima koji moraju sve po PMS u.Nekom majka nekom maćeha.Sramota od države!!!

gulikože treba oderat a posebno one babetine što vam napišu kaznu zbog malog slova ili što nemate na zidu onaj ružni papir ružnog grba

Dok vas pcobani sisaju vi samo blejite a kad dodju izbori svi zablejite pa nek vas i dalje strizu....hahahaha

Svi su poduzetnici mali veliki Hdzovi sponzori nije tajna sad se bune radnici odoše a porezna jaši na vratu.

inspektor Juric ( Hara nestalo mu para ) djeca mu puno trose i treba ih dobro smjestit !!

udri mujo....babo je u iraku....jasta
udri po sici.a diskonte i veleprodaje nedirajte...

Slika korisnika strangelove

Danju Ragib, uveče Nagib

ovi su jama bez dna samo njima trebaju oni ali ovakav način pljačke nitko ne kontroliše kakvi turci oni su bili sveci prema ovim janjičarim domaćim

Pojačan inspekcijski nadzor obveznika fiskalizacije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari