Trošarine i gradnja virtualnih autocesta

ljubuski.info

Od usvajanja famoznih izmjena Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini prošlo je više od godinu dana, prihodi su porasli ali najavljena masovna izgradnja autocesta još uvijek je ostala samo najava.

Cijene naftnih derivata su odmah u veljači prošle godine porasle, sve se odrazilo i na ostale cijele (prosječna potrošačka košarica za četveročlanu obitelj dosegnula je dvije tisuće maraka) što je očekivano izazvalo revolt građana, a političari su smirivali sve najavama kako će se ti novci namjenski uložiti u izgradnju infrastrukturu.

Međutim, tijekom 2018. godine od toga nije bilo ništa, krajem godine su bili Opći izbori, a s obzirom da još uvijek nemamo formirane vlasti vrlo je upitno hoće li i kada doći do realizacije najavljenih projekata. Do tada imamo porast prihoda za državu, porast cijena za građane i virtualne autoceste.

Porast prihoda

Iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje BiH, navode da je izmjena Zakona o trošarinama donijela za 4,6 posto veći rast prihoda od neizravnih poreza.

Dodaju kako je u 2018. naplaćen je rekordni iznos prihoda od neizravnih poreza od osnivanja UNO, a stopa rasta je dosegnula čak 8,6 posto. Dodaju kako je povećanje bilo očekivano nakon izmjene Zakona o trošarinama. Isto tako, stoji da bi se u svrhu analize osigurala usporedivost naplate prihoda od neizravnih poreza u 2018. s naplatom u 2017. potrebno je u cijelosti isključiti naplatu namjenske putarine, s obzirom na činjenicu da se skoro svi učinci izmjena Zakona o trošarinama (u primjeni od 1. veljače 2018.) odnose na namjensku putarinu.

Nakon što se isključi naplata namjenske putarine iz iznosa ukupno naplaćenih neizravnih poreza u 2017. i 2018. rast sredstava za raspodjelu u 2018. iznosi 4,7 posto. Budući da učinci izmjena Zakona o trošarinama uključuju i iznos PDV-a, koji je naplaćen na dodatnu namjensku putarinu, isključivanjem tog učinka stopa rasta sredstava za raspodjelu iznosi četiri posto.

Prošle godine naplaćeno je 552,6 milijuna maraka bruto prihoda od neizravnih poreza više nego u 2017., dok je povrat PDV-a iznosio 57,7 milijuna maraka više nego 2017. U konačnici, neto naplata je bila veća za 494,8 milijuna maraka.

Poražavajući efekti

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar, od samog početka upozoravao je kako uvođenje novih trošarina neće dovesti do pokretanja cestogradnje u BiH.
Iako je dio kolega iz struke, očito pod utjecajem vladajućih stranaka, najavljivao velika gradilišta, velike efekte po rast ekonomije i investiranje, dogodilo se upravo suprotno - trošarine su prikupile dodatnih preko 200 milijuna maraka, što je isto kao da je PDV povećan za jedan posto, povećane su cijene goriva, prijevoza, životnih namirnica, nije pokrenuta cestogradnja, ekonomski rast koji imamo ne vodi rastu već stagnaciji, radnici nam masovno napuštaju državu, stava je Hadžić.

Njegov stav dijele i mnogi drugi stručnjaci i gotovo svi stanovnici ove zemlje koji su svaki dan sve siromašniji i siromašniji jer moraju plaćati nove harače kako bi nahranili sve više gladnih partijskih usta. S obzirom na to kako se stvari kreću u zemlji iz nje će se i tijekom 2019. veliki broj građana odlučiti krenuti prema zapadnim zemljama s kartom u jednom smjeru u rukama.

Dragan Bradvica | Dnevni list

Glas naroda

idemo svi na proračun ko borasi i barbarići

Gdje su PRIHODI? Gdje su novci od vinjeta iz Međugorja? Ceste gore nego u Albaniji!

pa tko može najesti ove pohlepne hijene , sve su oni to potrošili i još im malo

trošarine i porezi su veći nego u Njemačkoj a ceste gore nego u Zimbabveu

novci su na sigurnu kod dragančeta u srpskij

Jabi diga cijenu putarine kilometar marka pa vozi ko more

Zato tebe nitko i ne pita nizasto

malo je to koliko tvoji mogu izist

Trošarine i gradnja virtualnih autocesta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari