Državljanstva se lani odreklo gotovo 5.000 ljudi

ljubuski.info

U posljednja dva mjeseca s ispisnicom iz državljanstva BiH iz Ministarstva civilnih poslova BiH izašlo je ukupno 589 sad već bivših državljana BiH.

Kako je potvrđeno u tom ministarstvu, u prosincu prošle godine državljanstva BiH odreklo se 340, a u siječnju ove godine još 249, sad već bivših bh. građana. Ove brojke pokazuju kako se samo za dva mjeseca državljanstva odreklo 589 Bosanaca i Hercegovaca i da se trend ispisa iz knjige državljana ove zemlje nastavlja.

Prvi u regiji

I dok u BiH sve ostalo stagnira i nazaduje, po masovnosti i dinamici odricanja naših građana iz državljanstva prvi smo u regiji. Dok se u Hrvatskoj godišnje iz državljanstva ispiše tek nekoliko desetaka ili stotinjak građana, kod nas je ta brojka odavno izražena u tisućama.

Tako je u prošloj godini 4.688 Bosanaca i Hercegovaca uzelo putovnicu neke druge zemlje, a od rata do danas iz knjige državljana ispisano ih je čak 84.999!

Najporaznija činjenica je da se u državnom proračunu novac od taksi za odricanje od državljanstva računa kao prihod. Prošle godine bilo je predviđeno da se od tih taksi u proračun ulije 2,2 milijuna, ali taj iznos je premašio je 3,5 milijuna maraka.

Iznos takse

I u ovogodišnjem proračunu predviđeno je da taj prihod bude veći od 2,5 milijuna KM. Taksu u iznosu od 800 KM plaćaju svi oni koji se bh. državljanstva odriču u korist svih zemalja svijeta, izuzev ako uzimaju državljanstvo neke od zemalja bivše SFRJ.

U tom slučaju plaćaju 200 KM. No, odricanje od bh. državljanstva može biti i skuplje ako se zahtjev podnosi putem diplomatsko-konzularne mreže BiH, jer se tada plaća i konzularna taksa, pa zahtjev košta oko 1.000 KM.

Najviše mladih

Veliki broj državljana BiH koji se u posljednje vrijeme odriče mlađi su od 30 godina. Iako je u većini slučajeva riječ o osobama koje su rođene u inozemstvu, sve je više onih koji su nakon rata otišli iz BiH i čim su stekli pravo na državljanstvo u nekoj od euopskih zemalja odlučili su uzeti putovnicu zemlje u kojoj danas žive.

Najviše nekadašnjih državljana BiH postali su , barem formalno, Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Norvežani, Česi, ...

U međuvremenu, oni koji su se odlučili za dansku putovnicu, mogli su zadržati i onu bh. jer je Danska donijela zakon po kojem se njihovi budući državljani ne moraju odreći državljanstva zemlje iz koje dolaze.

Glas naroda

Nadomirit će Arapi taman taman.

šta nas to briga mi smo EU državljani i građani

Državljanstva se lani odreklo gotovo 5.000 ljudi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari