Sustav opstruirao istrage ukradenih vozila

ljubuski.info

Jesam, hapsio sam neke od optuženih. Pojedine i po dvaput za mjesec dana zbog iznude, rekao je Nedim Mehremić, istražitelj MUP-a KS-a i član tima za borbu protiv autokriminala u Sudu BiH, na suđenju Goranu Nižiću i ostalima optuženim u predmetu Volan.

Mehremić je kazao kako je bilo mnogo povratnika u krađama vozila i iznudama, te da se radi o nekim koje vidi u sudnici. Ovaj odgovor na pitanje tužitelja Džermina Pašića izazvao je velike reakcije branitelja optuženih koji su se, kako piše Oslobođenje, utrkivali koji će prije uložiti prigovor.

Kemijske zamke

Odvjetnik Vlado Adamović, branitelj Enisa Mandala, naveo je da se radi o ocrnjivanju optuženih kako bi se kod Sudskog vijeća stvorio dojam da se radi o bandi kriminalaca, dok je odvjetnica Tatjana Savić dodala da ocrnjivanje nije svrha krivičnog postupka. Kada je svjedok dodao da je privodio i Mandala, Adamović je uzvratio da je nakon tog uhićenja Mandal oslobođen u sudskom postupku, te da je u pitanju prevara.

Svjedok je istaknuo da kao istražitelj MUP-a 4-5 godina radi "na iznudama vozila" te da je u tom razdoblju uhićeno 40-50 iznuđivača. Pojašnjavajući da žrtve donesu novac koji se fotografira i postave se kemijske zamke u koverte, svjedok je rekao da im nije bio prioritet vraćanje ukradenog vozila, nego hvatanje iznuđivača.

Istaknuo je kako je bilo teških razdoblja jer su se kradljivci vozila osilili, masovno krali vozila te su građani gubili povjerenje u policiju i tražili da se naoružaju.

Kako se kralo?

Zbog straha za svoju sigurnost policajci iz Istočnog Sarajeva i Pala nisu podnosili izvještaje, nego su im tajno ili preko posrednika javljali gdje su ostavljena ukradena vozila, rekao je Mehremić.

Dodao je da su informacije o mjestima skrivanja vozila saznavali i preko političara ili uposlenika Ministarstva sigurnosti, pa čak i od osoba kojima se sudi u ovom predmetu.

Pojasnio je da su kradljivci išli u timovima po tri čovjeka. Jedan je vozio, drugi otključavao vrata, a treći uz pomoć dekodera i ključa bez kodova palio vozilo. Ako ga ne bi uspjeli upaliti, svojim vozilom-borbenjakom bi odgurali iz grada ukradeno vozilo. Mehremić je istaknuo da su lopovi imali UKT vezu kojom su prisluškivali policiju.

Opstrukcije u sustavu

Pored velikih opstrukcija koje smo imali u sustavu nešto smo uradili. Policiju su više godina ugrožavali, gurali i udarali vozilima, a na kraju su nas i pobili, rekao je Mehremić, koji je i sam ozlijeđen u jednom okršaju s kradljivcima auta.

Najviše diskusije bilo je oko namjere tužitelja Pašića da uz izjavu svjedoka među dokaze koje će uložiti u spis "ugura" i službene zabilješke koje je pisao Mehremić.

Cicović i drugi terete za krađe više od 200 skupocjenih vozila koje su naoružani i maskirani krali specijalističkim alatom i priborom na području zapadne Hercegovine, sarajevskog i tuzlanskog kantona. Ukradena vozila skrivana su na području Sarajeva, Lukavice, Pala, Sokoca, Mokrog, Mostara, Ljubuškog, Širokog Brijega, Bijeljine, Trebinja, Rudog.

Oslobođenje

Glas naroda

Brzo ce naplata Arafat

Arafat i ferdo su nista u ovom cepo je boss sa ukradenim vozilima i dan danas prodsje djelove i auta preko imockog pa u split i okolicu

Sustav opstruirao istrage ukradenih vozila
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari