U Njemačkoj broj rođenih Hrvata skočio za 60 posto

ljubuski.info

Broj djece koju su u Njemačkoj rodile majke s hrvatskim državljanstvom tijekom prvih pet godina članstva Hrvatske u EU povećao se za više od 60 posto te je tijekom 2017. - godine u kojoj je broj rođene djece u Hrvatskoj pao na najnižu razinu u posljednjih 70 godina - premašio brojku od 4.000.

Pritom se ne radi o povećanju broja djece koju rađaju potomci starih doseljenika, nego onoj koju na svijet donose novi hrvatski iseljenici, koji su državu napustili nakon ulaska Hrvatske u EU.

Kako pokazuje analiza dr. Ivana Čipina, voditelja Centra za longitudinalne populacijske studije i izvanrednog profesora na Katedri za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, koji je obradio podatke njemačkog Federalnog statističkog ureda, broj djece koju su rađale hrvatske državljanke u Njemačkoj bio je u stalnom padu u godinama prije ulaska Hrvatske u EU, a nakon 2014. godine počeo je naglo rasti.

Posebno velik, gotovo deseterostruki rast zabilježen je u udjelu djece hrvatskih državljanki koja nisu automatski rođenjem stekla njemačko državljanstvo, a to je jedan od ključnih pokazatelja da se radi o djeci rođenoj u mladim hrvatskim obiteljima koje su se posljednjih godina iselile iz Hrvatske.

Naime, od 2000. godine u Njemačkoj je na snazi zakon koji omogućuje djeci kojoj su oba roditelja stranca, a koja su rođena u Njemačkoj, automatsko stjecanje njemačkog državljanstva ako barem jedan od roditelja ima dozvolu boravka i legalno boravi na području Njemačke najmanje osam godina.

Nagli rast

Do 2013. godine udio djece koju su u Njemačkoj rodile hrvatske državljanke, a koja nisu automatski rođenjem stjecala pravo na njemačko državljanstvo, bio je iznimno nizak, od pet do sedam posto. Dakle, većini novorođene djece barem je jedan roditelj najmanje osam godina legalno boravio u Njemačkoj, što ukazuje na to da su je rađali potomci nekadašnjih doseljenika s dovoljno dugim boravkom u Njemačkoj ili hrvatske državljanke koje su ulazile u brak s njemačkim državljaninom ili pak strancem koji dovoljno dugo boravi u Njemačkoj.

Međutim, od 2013. situacija se dramatično mijenja: udio djece koju su rodile hrvatske državljanke, a koja nisu rođenjem stekla njemačko državljanstvo, već je 2013. narastao s pet na 12 posto, tijekom 2014. na 20 posto, a 2017. gotovo je svako drugo dijete ostalo bez njemačkog državljanstva!
To znači da nijedan roditelj gotovo polovice djece koju su rodile hrvatske državljanke u Njemačkoj tijekom 2017. nije barem 8 godina boravio u Njemačkoj, što pak ukazuje na to da se dobrim dijelom radi o djeci rođenoj u mladim hrvatskim obiteljima koje su se nedavno odselile u Njemačku - kaže dr. Čipin.

Udio očeva

Na to upućuju i podaci o državljanstvu očeva djece koju su u Njemačkoj rodile majke s hrvatskom putovnicom. Analizirajući podatke za djecu rođenu u braku, koja pak čine više od 80 posto ukupnog broja djece koju su rodile hrvatske državljanke, dr. Čipin došao je do podatka da je u razdoblju od 2000. do 2017. godine 55 posto očeva te djece imalo hrvatsko državljanstvo, 30% njemačko, 10% državljanstvo neke države koja nije članica EU, a preostalih par postotaka državljanstvo neke druge države. U posljednjih nekoliko godina udio očeva s hrvatskim državljanstvom prešao je 70 posto, a udio onih s njemačkih državljanstvom pao je ispod 20 posto, što je, ističe dr. Čipin, opet jasno povezano s pojačanim doseljavanjem iz Hrvatske.

Pritom žene s hrvatskim državljanstvom u Njemačkoj ne rađaju više nego što rađaju žene u Hrvatskoj: stopa fertiliteta, odnosno procijenjeni broj djece koju će žena roditi tijekom života, iznosi u promatranom periodu 1,4 za hrvatske državljanke u Njemačkoj, što je približno jednako stopi fertiliteta u Hrvatskoj. Određeni broj djece, dodaje, sasvim su sigurno rodile hrvatske državljanke koje se nisu doselile iz Hrvatske, nego iz neke druge države, većina iz BiH.
No, bez obzira na to, iseljavanje je jedan od najvažnijih razloga zbog kojih je u Hrvatskoj u 2017. godini zabilježen apsolutno najmanji broj živorođenih unatrag 70 godina. Možemo zaključiti da je od ulaska Hrvatske u EU do kraja 2017. u Njemačkoj rođeno nekoliko tisuća djece koja bi se vjerojatno rodila u Hrvatskoj - kaže dr. Čipin.

Jutarnji list

Glas naroda

u Njemačkoj nisu samo hrvatice pojačale reprodukciju već i čistokrvne njemice čak i 170%...po nekim znanstvenim istraživanjima razlog je "zrak"zbog nekih novih supstanci u zraku njemice radjaju tamnoputu djecu...ee sad neki imaju i druge teorije npr.migrantska kriza ali opet kako samo dolaze žene,djeca i starci opet nema logike...

evo šta znači S.E.X bez stresa po imenu HDZ

hrvati obnavljaju njemačku a kradeze izrodi uništavaju ercegovinu koja se ševinovac adeze zove

Slika korisnika strangelove

potomci te djece ce biti čistokrvni germani

Sad se ljubušaci rađaju u njemačkoj ili mostaru jerbo je kradeze uništio i zatvorio rodilište u domu zdravlja ljubuški a otvorili hospicij za umiranje...to je dobročiniteljova politika dala

Rođeno dijete samo košta samo traži para a penzioneri plaćaju i umiru.Ovi se drže one daj samo meni i samo sad,jami,grabi,daj pare i umri

Po selima u Hercegovini nema novorodjenih

zato je landeka sada direktor doma zdravlja.Bitno je da on ima menadžersku
plaću/dodatak, auto 24 sata, mobitel, reprezentaciju,itd itd. A doktore i med.
sestre ko šiša. Zatvorio rodilište, što je sljedeće....

To je onaj matić zatvorio rodilište a otvorio hospicij za umiranje i to je po njemu i kradezeu uspjeh...

ja ih poznam cetiri koje su lani otisle i rodile tamo,tamo se krsti i sve.....zao mi pratara ostase bez posla,,moraace i oni tamo za svojim stadom

Goste nije protjeran narod njihovo stado a oni politički fratri nisu sveti ljudi poput ševe skoke dodiga oni su u službi kradezea i materijalnog svijeta idu na tajne večere i na paljenje svijeća a abet im je samo paravan i da se zamaskiraju kriminal...da su to pravi svećenici oni bi stali uz opljačkani narod protiv sila nepravde i kriminala ali nažalost većina fratara podržava zločinačku kradeze politiku pljačke nepravde i kriminala čast pojedinim fratrima koje su protiv

tako nam i treba kad smo pustili hdz-lop i nama da na kroje život. Njima
menadžerske plaće a našoj djeci bauštela.

sačekajte malo brzo će landeka zatvorit i hospicij. Ukratko
nastavlja se nevenov niz: platnara, vinarija, soko, famos itd itd.

to čudo se zove 200 eura po djetetu mjesečno od rođenja do kraja školovanja,12000 eura po djetetu ako želite graditi kuću,3 godine radnog staža po rođenom djetetu a da ne govorimo o trajanju trudničkog za ženu i čak muža i još mnogo ostalih pogodnosti o kojima je nama u ovom toru zabranjeno i sanjati

Blago vama kad ste otišli jer ovde moraš raditi 40 godina da bi dobio 440 KM miovine i to sa 65 godina života.Bogu hvala Njmačka vas zbrinula i roditelje i dza sto godjecu i gradnju kuće.I normalan život što ovdna neće biti.je ni

Nema novorodjenih po selima
Nema dice za prve razrede jedno lili nijedno
Pitam se dokle ovako previse vremena prodje
Naseli nas Njemcka i dade nam dici sve

Ma šta 60 posto dice biće brzo 300 posto

Mnogi ne razumiju i ne vjeruju,ali ovako se čuva hrvatski narod. Novi naraštaji. Većina ove djece ne bi se rodila jer im roditelji ne bi imali uvjete za osnovati obitelj. Crkva postoji i u svijetu, tko hoće pronađe je. R.Z.

To su naša djeca.Ne postaje se lako Germanom.
Uzmite doplatak i porodiljno i kada podju u skolu nazad u domovinu.

Slika korisnika strangelove

Imam rodbine u njemačkoj koliko hoćeš, već se to sve vjencava za Švabe i razne druge, protestante... Tko te pita rođo, samo piči, nema tu povratka, pogotovo kad se rodi gore, tko to voli s konja na magarca, iz reda u nered,. Ne znam niti jednog jedinog da se vratio. Ovi sto zagaze u 60tu a ovamo odrastali počnu bacati pogled na rodnu kuću a njihovu gore rođenu djecu zaboravi zauvijek, jedva natucaju izobliceni srpskohrvatski s primjesama njemačkog. A zanima ih backpacking po Americi, rad u baru na plazi u Australiji i tako to. Ne kula i Kravica.

21 stoljeće,padat na priču,tiipa raštike,vina,uštipaka,sira,pogače ispod sača,more samo maloumnik isprana mozga,sad će mi brzo troje punoljetne djece počet neopterećeno zarađivat za život u svojim strukama,i nedaj ti bože da se vrate u domovinu ili kako već nazvat naš kraj?

U Njemačkoj broj rođenih Hrvata skočio za 60 posto
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari