Brojne pogodnosti za mala poduzeća u ovoj godini?

ljubuski.info

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je kako u ovoj godini mala i srednja poduzeća mogu očekivati smanjenje administrativnih prepreka u poslovanju i korištenje sredstava kroz projekte iz oblasti maloga gospodarstva.

Prijedlogom proračuna FBiH za 2019. godinu utvrđena su sredstva na poziciji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u ukupnom iznosu 8.071.280 KM.

Nepovratna sredstva

Ova sredstva korisnicima će se realizirati kao nepovratna kroz projekte za rast i razvoj malih i srednjih poduzeća i povećanje konkurentnosti subjekata maloga gospodarstva, istaknuo je Zukić.

Kroz projekt "Poticaji novoosnovanim subjektima MSP" predviđena je pomoć subjektima malog gospodarstava koji su se tek registrirali.
Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekt je 800.000 KM. Cilj projekta je održavanje pozitivnog trenda poduzetničke aktivnosti s aspekta povećanja broja novoosnovanih subjekata malog gospodarstava. Kroz projekt će se subvencionirati troškovi registracije i troškovi doprinosa za trenutno zaposlene. Iznos bespovratne pomoći za razdoblje 2015.-2018. u okviru ovog projekta se kreće oko tri milijuna KM, dok broj novoregistriranih poslovnih subjekata podržanih grant sredstvima ovog ministarstva u promatranom razdoblju iznosi više od 620. Nedostajuća sredstva za uspješne prijave u okviru ovog projekta su u 2018. godini iznosila gotovo 700.000 KM, kazao je Zukić.

Injekcija od osam milijuna

Dodaje kako će se subjekti malog gospodarstava financijski podržati zahvaljujući Programu "Kreditni poticaji razvoja, poduzetništva i obrta", kojeg realizira Ministarstvo u suradnji s Razvojnom bankom FBiH.
Plasirat ćemo sedam do osam milijuna KM, od čega je jedan milijun iz proračuna za 2019. godinu, dok ovih osam milijuna očekujemo iz povrata ranije plasiranih sredstava. Kreditna sredstva se plasiraju putem banke, s rokom povrata sredstava na račun banke do sedam godina, grace periodom do dvije godine, uključenih u rok povrata sredstava i kamatnom stopom od 1 posto, istakao je Zukić.

Prvi put definiranje

Ministarstvo će u 2019. godini aktivno raditi na implementiranju Akta o malom biznisu ("Small Business Act" for Europe - SBA) i definiranju okvira politika potpore malim i srednjim poduzećima kako bi se povećala njihova konkurentnost.
Federalnoj vladi dostavljen je na razmatranje Nacrt zakona o poticanju razvoja malog gospodarstava u Federaciji BiH, kojim bi se uskladile zakonske osnove s preporukama Europske komisije i Akta o malom biznisu. Također, planirano je donošenje Nacrta zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture i na taj način bi se prvi put u Federaciji definirali svi oblici poduzetničke infrastrukture, vrste podrške za osnivanje i razvoj ovih institucija, formiranje registra poduzetničkih institucija, načini prikupljanja podataka i izvještavanja za registar poduzetničke infrastrukture koji bi bili u ovom ministarstvu, kazao je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

FENA

Glas naroda

… jadan onaj tko registrira … OVO JE NAVLAKUSA za polupismene … Uhljebi se samo brinu s cije ce grbace produziti agoniju svije nesposobnosti ...

Brojne pogodnosti za mala poduzeća u ovoj godini?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari