Biskupu Ratku Periću službeno završio mandat

ljubuski.info

Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić jučer je proslavio 75 rođendan, nakon čega mora poslati papi Franji zahtjev za umirovljenje.

Pravilo koje je u Katoličkoj crkvi uveo papa Pavao VI, a sv. Ivan Pavao II uvrstio u Zakonik kanonskog prava kaže da dijecezanski biskup, navršivši 75 godina života, treba papi predati odreknuće od službe. I papa Franjo je potvrdio i precizirao dokument po kojem svi biskupi s navršenih 75 godina moraju otići u mirovinu i od čega nisu izuzeti ni oni na položaju u kuriji ili na čelima i u organima biskupskih konferencija.

Odlučuje papa

Procedura je jasna:
Kada dođe do te dobi biskup je dužan obavijestiti Svetu Stolicu, odnosno papu da navršava tu dob. Nakon toga o njegovom umirovljenju odlučuje Sveta Stolica - pojasnio je u ranijim izjavama tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević dodavši da se pri odluci u obzir uzimaju brojni parametri, kao što su stanje u biskupiji, potencijalni nasljednici, zdravstveno stanje biskupa itd.

I dalje je ostavljena mogućnost da se nekim biskupima odgodi umirovljenje, no ipak svi sa 75 godina moraju poslati papi zahtjev za umirovljenje. U crkvenim krugovima odavna se već govori da je moguće da će biskupa naslijediti aktualni generalni vikar don Željko Majić, premda službene potvrde još nema. Međutim, spominju se i još neka imena, poput biskupa ordinarija Porečko-pulske biskupije Dražena Kutleše, koji je rodom iz Tomislavgrada.

Podsjećamo, godinu dana nakon Mostara, doći će do velike promjene i u Sarajevu. Vinko Puljić tek je godinu mlađi od mostarskoga biskupa. Rođen je na Malu Gospu 1945., što znači da zahtjev za umirovljenje papi mora poslati u rujnu 2020. Opet, biskup Franjo Komarica je dvije godine mlađi od biskupa Perića, a godinu od nadbiskupa Puljića. Komarica je rođen u veljači 1946., što pak znači da će on najduže ostati na svojoj dužnosti, jer je i najmlađi, pa će zahtjev za umirovljenje, s najdužim biskupskim stažom od sve trojice, u Vatikan slati tek 2021. godine.

Zanimljivo je da Božja providnost Tebe, biskupa Franju i mene po rođenju smjestila godinu za godinom: rođen si 1944. godine, ja 1945., a biskup Franjo 1946. godine. Pripadamo generacijama koje su rođene u ratu i poraću. Za biskupe smo zaređeni pred rat ili u ratnom vremenu. Mi, koji smo još u majčinoj utrobi osjetili svu težinu i gorčinu rata i poraća, pozvani smo i poslani biti nositelji mira koji daruje Krist, Knez mira, kazao je kardinal Vinko Puljić 2017., na 25 obljetnici biskupovanja Ratka Perića.

O Međugorju

Mons. Ratko Perić (Tuk kraj Rovišća, 2. veljače 1944.) je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Osnovnu školu pohađa u Rotimlji i Crnićima (kod Stoca), sjemenišnu gimnaziju u Zagrebu, Filozofski fakultet u Zagrebu, te Teološki studij u Rimu. Doktorirao je teologiju 1971. na sveučilištu Urbaniani. Zaređen za svećenika 29. lipnja 1969. u Prisoju, a za biskupa koadjutora 29. svibnja 1992. u Neumu. 14. rujna 2017. - na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa proslavio je 25 godina svoga biskupovanja. Biskup Ratko uzeo je za ređenja u Neumu biskupsko geslo "Kroz nevolje u Kraljevstvo božje", naslutivši tako i svoj put u biskupiji opterećenoj i "hercegovačkim slučajem" i "međugorskim fenomenom", o kojem Crkva još nije izrekla konačan sud. O međugorskom fenomenu razmišlja kao prethodnik biskup Žanić i skladu s tim razmišljanjem i djeluje. Isto se podudara sa zadnjim službenim stajalištem Crkve iz Zadra, da se na temelju istraživanja u Međugorju ne može utvrditi nadaravnost događanja.

Dnevni list

Glas naroda

tamo nema gospe tamo se ukazo međugorski ševo sa lažnim diplomama !

Zalosno je kako crkva gubi temelje bicete vladari prazne kuce necete imat kome slat koverte na kraju godine

Ljudi, ja iz pouzdanih izvora znam informaciju da je biskup Peric imao lažnu diplomu, ali nisam htio dati informaciju dok covik ne ode u pemziju, šta ćeš od njega, ža mi ga opet, valja nam je i dobar je bio ko svi djavli, hehehe

Kakav kofer koverta ko ,nj

fali građevinarima samo pet milijona maraka
da se jajcu završi babilonska kula
kažu građevinari kada se kula završi
da će se sve izbjeglice svojoj kući vratiti
jel tak il ne tak pitajte vračove vračare i sektaše

" …. pozvani smo i poslani biti nositelji mira koji daruje Krist, KNEZ MIRA", kazao je kardinal Vinko Puljić 2017., na 25 obljetnici biskupovanja Ratka Perića. Malo cudno kako mu je "promakla" KRALJICA MIRA.

U jajcu govore sveti ivan pomaže
na humcu pomaže sveti ante
u međugorju kažu majka božija
a u rami diva grabovčeva
dragi naši vjernici vi nama darove prinesite
možda se i vama kao nama ostvare želje
sram vas bilo sluge rogonje
što od vjernika pravite fanatike i vaše sluge
jel tak il ne tak sram vas bilo

Ekspluzivno novi biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko mrkanjski jest dosadašnji generalni vikar don Željko Majić !!!

Biskupu Ratku Periću službeno završio mandat
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari