Cijena raštike u Hercegovini "skočila" na 10 KM

ljubuski.info

Bura prošlog, a kiša ovoga petka razrijedili su ponudu, pa i tražnju na veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine - najvećoj tržnici voća u povrća u FBiH.

Zbog učestalih kiša otežano je branje zeleni s otvorenog, kao što su blitva, špinat, raštika kao i još neke druge vrste povrća. Cijena raštike stabilizirala se na 4 do 6 KM za kilogram, na veliko, dok u trgovinama na malo, dostiže i 10 maraka.

Kod povrća registrirana su tri poskupljenja kupusa koji je sada od 0,80 do 1 KM, što mu je rekordna cijena ove zime. Skočila je i cijena zelene salate koja je sada 2 do 2,5 KM, a nešto skuplji je i bijeli luk, odnosno povećao se raspon cijene od 4 KM refuza pa do 7 KM vijenci.

Od pregleda cijena koncem siječnja, jeftinije je nekoliko proizvoda, u padu su cijene karfiola 2 do 2,5 KM, kupusa pupčara 1,3 do 1,6 KM, brokula 2 do 3,5 KM, te špinata koji je također od 2 KM s otvorenog, pa do 3,5 plastenički.

Ostalo povrće zadržalo je cijenu, a od novina vrijedi istaknuti da su stigli stigli i njemački krumpiri, skuplji su za šezdeset posto nego lani kada su se prodavali po 0,6 do 0,7 KM, ove godine su marku za kilogram. Istu cijenu ima i uvozni čakovački krumpir, dok se razne vrste domaćeg kreću u rasponu od 0,7 KM banjalučki, pa do 1 KM glamočki. U ponudi su još i južnohercegovački krumpiri, pa nevesinjski, fojnički itd, ali je cijena od 0,7 do 1 KM s tendencijom daljeg rasta.

Kelj se cijeni od 1 do 1,2 KM, blitva je od 3 do 3,5 KM, a prasa od 2 do 3 marke. Cikla je od 0,7 KM do 1 KM, mrkva uglavnom uvozna srbijanske 0,8 do 1,2 KM, crveni luk je od 1,4 KM uvozni austrijski, pa do 2,8 KM nevesinjski, mladi luk - pera, je 4 do 5 KM, a bijeli luk - 4 refuza, pa do 7 KM vijenci.

List peršina i celera cijene se 5 do 6 KM za kilogram, hren je 10 KM, grah od 1,9 američki 3 do 3,2 su kanadski i argentinski pa do 6 KM domaći. Od povrća zamijetili smo još repu i rodokvu koje se cijene 1,5 KM za kilogram.

Voće, i dalje je obilna ponuda domaćih jabuka koje se cijene od 0,5 pa do 1 KM, ima i domaćih krušaka čija je cijena od 1,1 do 1,6 KM, a nepromijenjene su i cijene ostalog voća, suhe smokve su 4 do 7 KM, kivi od 0,5 do 1,2 KM. Jezgra domaćih oraha je 15 do 17 KM, dok su orasi u ljusci 4 do 5 KM.

Zanimljivo, pojavile su se i manje količine dunja lijepe žute boje, a cijenile su se 1,5 KM kilogram. Od voća iz Neretve ima samo naranči čija je cijena 1,8 do 2 KM, te limuna koji je 2,3 do 2,5 KM. Sve navedene cijene voća i povrća su na veliko.

Ispred veletržnice unatoč kiši standardna ponuda ribe i mliječnih proizvoda, a obilna drva, čiji se prodavači očekuju, kažu, još jedno zahlađenje. Riba se cijenila od 9 KM pastrva iz uzgoja, 11 KM bio je šaran, a 14 fileti. Somići su bili 6 maraka, a od morske bilo je samo lubina i orade po 15 KM kilogram. Jegulje nije bilo.

Ponuda mliječnih proizvoda sve bogatija, u prvom redu sira koji se nudi od 4 KM mladi pa do 20 KM suhi ovčji sa Zelengore. Suhi ovčji sir s Morina i livanjski u kolutovima, cijenio se po 18 KM iz Podveležja po 15, dok je kajmak iz kace, bio 14 do 16 KM. Ražovo brašno bilo je 1,5 KM za kilogram, a u ponudi su bila domaća jaja, perad, ljekovito bilje i druga roba.

Vreća drva je 6 KM, dok je vreća stajskog gnojiva 5 KM, prostorni metar oblovine i cijepanih drva, kreće se od 80 pa do 100 KM, pri čemu umijeće cjenkanja može odigrati značajnu ulogu itd.

Radio Čapljina

Glas naroda

rajsko povrće raštika
jel tak il ne tak

Hercegovina je RAJ na zemlji samo što to mnogi ne vide i zato odoše po bijelom svijetu. Dragan Čović je u Širokom brijegu rekao: "Vrijedi živijeti na ovim prostorima". To pokazuje i ovaj tekst iznad. Koji je napisao HDZe ispričavam se njihove sluge radio Čapljina.

Neka narod vidi kolika je naša vjera
kada se penđžamo po brdima i tražimo boga
a to što je zemlja u kukolj zaresla
to nezanima lopina vračara i sektaša
jel tak il ne tak sluge rogonje

Najeksluzivnija vijest na svim Novinskim stranicama i portalima će biti kod Ljubušaka pronadjeno 20 kila skrivene Raštike u automobilu. Zvanje kobne policiske akcije Suho Rebro.

Raštika,najbolja za mečat škiju,niko nepiše da je jegulja 50km.kg i to zamrznuta,nepišete da je 0.7l.Kozlovića skočilo na 20km.far mi od auta 1400km.a vi o raštiki,raštika se ide kad se na krač dođe.

Fini bresunica, još malo suvi rebara sa kuruznim kruvom. Brzo će i divije zelje, mastelj, prndelj, volije uvo, mačija mudanca… lijek za želudac.

E sada u akciju RASTIKA

Raštika skuplja od Poljske Govedine kobi reka.

Majko mila urednice sta napravi sa ovim tekstom sad cemo ono malo rastike sto smo posadli sebi morat cuvat od lopova ko oci u glavi demantiraj ovo reci da je lazna informacija

dobro ti urednice rece ovaj seljak skidaj ovaj tekst dok [ * neprimjereno * ] ovo nisu vidili pokupit ce ovo malo rastike osta narod gladan

A šta ova čips generacija zna šta je raštika

čupaj smilje sadi raštiku

Cijena raštike u Hercegovini "skočila" na 10 KM
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari