Avanturizam budućnost zapadne Hercegovine?

ljubuski.info

Radionica "Pustolovni turizam-Velika prilika za malo poduzetništvo" koju je organizirao Ured Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije, održana je u srijedu u Posušju.

Nakon što su se svi sudionici radionice predstavili te izrazili svoja očekivanja od radionice uvodno se obratio Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije te ukratko predstavio ideju za projekt "Razvoj i diverzifikacija turističke ponude u Zapadnohercegovačkoj županiji" i krajnji cilj, a to je Plan razvoja turizma Zapadnohercegovačke županije.

Istaknuo je kako Županija Zapadnohercegovačka svojim položajem i na temelju prirodnih potencijala može i mora napraviti iskorak u razvoju, osnaživanju i održivosti turizma. Dodao je da su istaknuti potencijali u smislu aktivnog i pustolovnog turizma biciklizam, pješačenje, planinarenje, canyoning, slobodno penjanje po stijenama, zip line, te da su već u tijeku neki projekti iz ovog područja koji se financiraju iz europskih fondova između kojih se ističe Adriatic canyoning Borak-kanjon gdje se radi tehnička infrastruktura za pustolovni turizam, a u Peć Mlinima je isto tako.

Također je upoznao sudionike radionice kako su prijavljeni još neki projekti s općinama i gradom u županiji vezano za mrežu biciklizma. Zaključio je kako je ova radionica organizirana sa ciljem stvaranja platforme za razvoj aktivnog turizma na području Zapadnohercegovačke županije, te poticanja lokalnih potencijalnih dionika na djelovanje u području ove vrste turizma.

Radionicu je održala stručnjakinja za razvoj aktivnog turizma, Iva Bencun, vlasnica poznate turističke agencije Feral Tours d.o.o., organizatorica Zadar Outdoor festivala, te predsjednica Zajednice pustolovnog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Najvažnije teme koje je prezentirala na radionici su: Uvod u pustolovni turizam; Svjetski trendovi u 2019. godini; Tko se bavi pustolovnim turizmom i što je sve za to potrebno; Razvoj programa pustolovnog turizma; Načini oglašavanja, komunikacija s klijentima i upravljanje komentarima, nakon čega je uslijedila rasprava, odgovaranje predavačice na postavljana pitanja sudionika, itd.

Nakon radionice je izjavila kako je oduševljena današnjim odazivom velikog broja sudionika i njihovim uključivanjem tijekom radionice postavljanjem pitanja, davanjem komentara i prijedloga što je radionicu učinilo jako zanimljivom i interaktivnom.

Istaknula je kako je aktivni i pustolovni turizam nešto novo, dosta neistraženo u svijetu i stoga jako primamljiv za širok krug ljudi bez obzira na dob što ga čini još atraktivnijim. Dodala je da svatko od nas može za sebe naći nešto u području aktivnog turizma, s obzirom na današnji sjedilački način života i ovisnost o tehnologijama, kako bi našao svoj mir i opuštanje u prirodi.

Na kraju je pozvala sve istražiti ovu vrstu turizma i sudjelovati u stvaranju okruženja u Zapadnohercegovačkoj županiji za razvijanje aktivnog i pustolovnog turizma kako bi privukli što više turista iz inozemstva doživjeti avanturizam na ovom području.

Naposljetku, važno je podsjetiti kako je cilj projekta "Razvoj i diverzifikacija turističke ponude u Županiji Zapadnohercegovačkoj" izrada Plana razvoja turizma u Zapadnohercegovačkoj županiji. Riječ je o strateškom dokumentu koji će uspostaviti bitne odrednice za odgovorno i učinkovito upravljanje turističkim razvojem Zapadnohercegovačke županije u razdoblju od sljedećih deset godina.

Nadalje, Ministarstvo gospodarstva Zapadnohercegovačke županije je institucionalni nositelj projekta, a Ured Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije, zajedno s Regionalnom razvojnom agencijom REDAH, koordinator projektnih aktivnosti.

Ova inicijativa je podržana od strane Švicarske Vlade, preko projekta MarketMakers, koji čini konzorcij Helvetas Swiss Intercooperation i Kolektiv d.o.o.

Glas naroda

Vlasti punom parom rade na iseljavanju,po pustim selima moći ćemo se baviti ovom vrstom turizma,a i GSS će imati pune ruke posla spašavajući avanturiste iz centra veljaka,graba ili lipna. Puni novčanici!!!

Paragliding i veslanje nista a? Imamo rijeku donedavno pitku za veslanja/kajak dusu dala. Imamo butorovicu paragliding teren kakvog nema u ovom dijelu europe..al opet u ljubuskom nece bit nista..neka sirokog i posusja

a tek ribolov!

Donesite zakon o turizmu.
Stavite u funkciju Turističku zajednicu
Uspostavite gradske turističke urede
Ured za evropske integracije nije Turistička zajednica niti Turistički ured, ako jeste, dajte mu prikladno ime.
Nakon toga mozete provoditi turističku strategiju.
Nemože obrnutim redosljedom.
Ivan Jurilj ne može biti svakom loncu poklopac.

E moji kra-de-zeovci, ko o čemu vi o turizmu. Klasika za nesposobne ljude. Hebao vas turizam tupavci.

Svim turistima treba dati prosjecnu penziju ili mirovinu od 340 km u BIH
I ima da dozive pravu avanturu. Dozivjet ce 30 dana nezaboravnih za cijeli zivot.....

Veslanje i paraglindig vama niko ne smeta da to razvijete i ponudite na tržištu
Šta vi mislite da će druge neko financirati
Ustvari ovo je projekt da nas koji kao nebi znali ništa napraviti bez njihove radionice, tako oni nas tretiraju.
Priča piši projekte je otrcana, zna se ko ima šanse pojedinac ne. A gosp Jurilj ako šta bude za financiranje to će dobiti Široki, a Ljubuškii drugi? Ti skupovi i predavanja ustvari ovi predavači od toga dobro žive, nama predstavljajući šta svaki prosječan građani bi znao da ima financije

Turističku zajednicu uspostaviti kako reče neko, a čemu će služiti?
Šta je napravio za svoga mandata Grgo Mikulić, djelili pare dok je bilo, bez ikakve odgovornosti, kad je na "jaslama" nestalo i turistički ured se zatvorio. Koliko poznam ovu sredinu ne vidim uspješne buduće turističke vođe. Politika postavi nekoga livog što nema veze sa turizmom...!

… ovo mi mirise da bi opcina mogla otvoriti novo ZASTITARSKO JAVNO PODUZECE … cul AVANTURIZAM … nekidan gospodji strankinji nestao novcanik u crkvi a kamoli nece nestat na Kravici ili Kocusi …

Žičara Bigeste kula na butarovici karta 10 km danas 1000 osoba prevezeš 10 000 maraka ×365 dana proć 3 ipo milijona joj damije vlast bijabi ljubuški las vegas. Načelniče položi negdi za Bagera ko Bandić i kreni evo ti gratis ideja joj damije vlast.

Ovaj jurilj je supljak samo takav, puste radionice i obuke i magla, trubio isto u hnz sad trubi u vas u zzh

di ce bolji turizam od prodaje diploma, a avanturizam hoce li te.novinari uhvatiti

Avanturizam je ovdje zivjeti.normalan svjet ce se cuditi.samo trebamo ostatijati ovdje

Davno je vajta pjeva sve je manje avantura a sve vise avanturista.ovima sto se zamajavaju s ovim narodom ovdi bi se lako mogla dogodit avantura.sve ima svoju granicu.

Bila si mojaa avanturaaaa smo za jednu nocc.... Hehe ser ser prd prd

U rezervatu Ljubuški ostali samo indijanci i domoroci i veliki poglavica navalite turisti

Avanturizam budućnost zapadne Hercegovine?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari