HNS usvojio Deklaraciju, Čović ponovno izabran predsjednikom

ljubuski.info

Hrvatski narodni sabor (HNS) jednoglasno je usvojio Deklaraciju na zasjedanju u Mostaru, a za predsjednika HNS-a, uz jedan suzdržan glas, ponovno je izabran predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

U Deklaraciji se kroz sedam točaka definiraju smjernice djelovanja hrvatskih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini.

U prvoj točki se, među ostalim, navodi kako se legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH zalažu za neovisnu, cjelovitu, stabilnu i prosperitetnu BiH, kao optimalan okvir za ostvarivanje hrvatskih nacionalnih interesa i ciljeva u BiH.

U drugoj točki navodi se kako je dejtonska BiH "neostvarena država u dubokoj ustavnoj, institucionalnoj i političkoj krizi", dok se u trećoj točki navodi kako rješenja akutnih i kroničnih kriza "treba tražiti kroz povratak Daytonu i njegovu temeljnom načelu konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda".

HNS poziva na ustavne promjene i izmjene Izbornog zakona kroz koje bi se osiguralo legitimno političko predstavljanje i međusobna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda na svim administrativno-političkim razinama u BiH, kao i osiguranje prava pripadnika nacionalnih manjina i ostalih da biraju i budu birani.

Strateški cilj hrvatskog naroda u BiH je što brže članstvo BiH u EU i NATO-u, a članstvo Bosne i Hercegovina u euroatlantskim integracijama najvažniji vanjskopolitički cilj BiH, navodi se u četvrtoj točki Deklaracije.

HNS je u petoj točki zatražio zaštita digniteta Domovinskog rata, dok se u šestoj točki govori o potrebi uspostave politička stabilnost i vladavina prava, što je temelj gospodarskog razvoja i demografske obnove.

U posljednjoj točki Deklaracije propisuju se smjernice djelovanja svih političkih subjekata uključenih u HNS BiH. Navodi se kako nacionalni interesi i opće dobro moraju biti ispred i iznad osobnih i stranačkih interesa.

Također, stranke moraju biti okvir i sredstvo političke borbe za opće dobro, nacionalne, društvene i državne interese, a temeljni kriterij kod kadroviranja moraju iznad svega biti načela izvrsnosti i učinkovitosti.

E, tako neće moći!

Nećemo uspostaviti vlast na razini FBiH s partnerima koji nisu spremni odmah kao minimum minimum izmjeniti Izborni zakon BiH u skladu s presudama Ustavnog suda naše zemlje, rekao je tijekom obrađanja Hrvatskom narodnom saboru u BiH čelnik HDZ-a BiH i predsjednik HNS-a Dragan Čović.

Rekao je kako Hrvatima u BiH danas nije dobro te da se sustavno radilo na dekonstituiranju tog naroda.
Plan je bio da Hrvati postanu manjina još do 2015. godine. Ali mi smo konstitutivan narod ovdje i izborit ćemo se za europsku BiH, rekao je Čović.
Nećemo pasti u zamku stavljanja ni na jednu stranu, ali ćemo reći da nećemo dozvoliti da nitko bira u ime nas, rekao je Čović.

Naveo je kako HNS šalje poruku onima koji računaju da u BiH ima 30 posto Hrvata, da imaju više nego što im pripada, da u FBiH imaju previše, da će hrvatski narod preživjeti politički i izboriti se za ravnopravnost. Podsjetio na izjavu predstavnika međunarodne zajednice koji je kardinalu Vinku Puljiću prenio poruku za Hrvate da se asimiliraju ili da idu, te ocijenio da je to bila namjera za Hrvate u BiH.
Nisu nas 2000. uspjeli eliminirati kao politički narod. Plan je bio da 2019. dočekamo kao nacionalna manjina. Hrvati će kroz HNS preživjeti i izborit će se za jednakopravnost i europsku BiH, istaknuo je Čović.

Naveo je kako HNS ima odgovore na sva ključna pitanja i iskušenja u BiH te dodao kako u Predsjedništvu BiH nema uposlenog nijednog Hrvata.
Pokušajte u uredu srpskog ili bošnjačkog člana Predsjedništva pronaći nekog tko nije Srbin ili Bošnjak. E, tako neće moći, poslat ćemo jasnu poruku, rekao je Čović.

Dodao je kako će Deklaracija biti usvojena konsenzusom te će, u skladu s tim, biti obvezujuća za hrvatske političke subjekte, potpisnike Deklaracije.

U svojem govoru Čović je rekao kako više nije riječ o borbi za političku opciju nego borbi za narod te za domovinu. Rekao je kako se ipak nisu ostvarili zacrtane ciljeve, prije svega Izborni zakon.

Naveo je kako se protiv Hrvata godinama vodio specijalni rat, a oblici specijalnog rata bili su u kriminalizaciji svega što je hrvatsko.

Dodao je kako se drugi dio specijalnog rata vodio "preko Domovinskog rata i udruženog zločinačkog poduhvata kao i stvaranja drugačije slike o povijesti", ali da su se protiv svega izborili.
Neki su pokušali hrvatski narod dovesti na razinu da se vlast formira bez predstavnika Hrvata. Za taj projekt nisu se štedjele ni pare, rekao je.

Istaknuo je kako HNS mora pronaći partnere, pa i one iz inozemstva, koji razumiju kako funkcionira BiH te kako treba posvetiti pozornost na strategiju komuniciranja kako bi se javnost istinito informirala.

Pretvorili smo se u tjerače samih sebe!

Mi danas govorimo o novim strategijama i još jednoj od posljednjih prilika da spasimo Hrvate u BiH i učinimo ih jednakima s drugima, a očito je, ne možemo biti jednaki sami među sobom, rekao je na obraćaju tijekom zasjedanja HNS-a predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž.

Rekao je da, ako je Hrvatima cilj konstitutivnost, zašto onda godinama sudjeluju u procesima koji negiraju našu konstitutivnost?
Žalimo se na gaženje dostojanstva nametanjem člana predsjedništva, a svjedocima smo da se naši ministri šetaju s njim po mimohodima, a pojedini legitimno izabrani dužnosnici se sastaju s njegovim savjetnicima, koji dokazano patološki mrze Hrvate i sve što nosi hrvatski predznak, rekao je Raguž.

Dodao je kako, unatoč medijskoj hajci na Hrvate, hrvatski legitimni predstavnici sjede u Regulatornoj agenciji za medije, uredno primajući naknade, a da ništa ne rade po tom pitanju.
Trebamo li napominjati kako naši legitimno izabrani predstavnici u izvršnoj vlasti, legitimni članovi nadzornih i upravnih odbora javnih poduzeća uredno financiraju ne samo medije koji šire šovinističku propagandu protiv Hrvata. Za hrvatske medije se bori plaćanjem nepostojećih oglasnih prostora na kojekakvim stranačkim portalčićima. Pod krinkom hrvatstva pokreću se mediji koji na koncu u ime borbe za medijsku ravnopravnost služe samo za izvlačenje novca koje onda poslušni daju podobnima a kuknjava o medijskoj neravnopravnosti se nastavlja, rekao je Raguž i dodao kako je lakše imati samo neprijateljske medije jer se njima onda ne mora odgovarati na pitanja.

One koji pitaju proglasi se neprijateljskima i onda nitko ne treba snositi odgovornost, rekao je.

Između ostalog, rekao je kako su se hrvatski predstavnici zbog pohlepe i neodgovornosti za budućnost, pretvorili u ubojice i tjerače samih sebe sa svojih ognjišta.
Odoše nam cijele obitelji, ne samo očevi. Dok su neki naši načelnici zatvarali oči pred tom činjenicom govoreći kako je riječ o podmetanju neprijateljskih politika, mi smo izgubili one za koje se ginulo i borilo i koji su na odlasku glavnim krivcem proglasili svoje lopove, rekao je.

Čelnik republikanaca istaknuo je kako ne treba birati ministre koji ne samo da ne znaju raditi svoj posao, nego ne znaju ni riječi reći u javnosti, nesposobnjakoviće koji uz i oko sebe lijepe podobne, netom kupljenih diploma, dok oni koji se bore za život bivaju primorani ići u inozemstvo.
Moramo birati one koji će znati odgovoriti na svaki izazov, odgovoriti na medijske napade iz Sarajeva, kojima jedino krizno komuniciranje neće biti etiketiranje neistomišljenika epitetima izdajnika, rekao je Raguž i dodao kako današnje zasjedanje HNS-a mora biti novi početak te početak politike koja će svog istinskog partnera i gospodara imati prvo u svome narodu, pa tek onda u Sarajevu i Banja Luci.

HNS BiH snaga Hrvata u BiH, Hrvatska uvijek uz vas

Branko Bačić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, danas je na VIII zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru kazao kako je Hrvatska svjesna što HNS BiH znači za Hrvate u BiH.
Svjesni smo koju i kakvu moć HNS BiH i stranke okupljene oko njega ostvaruju u sferi zaštite prava Hrvata u BiH. Jedinstvo i kohezija stranaka okupljenih oko HNS-a BiH recept je za uspjeh. U središtu interesa HNS-a BiH je zaštita Hrv ata u BiH, a u takvim je okolnostima, moguće premostiti sve razlike što pokazuje jasnu političku zrelost HNS-a BiH u suočavanjima s izazovima koje je donijela prethodna izborna godina, kazao je Bačić.

Smatra i kako HNS BiH jasno i dosljedno zagovara modernu europsku BiH.
U središtu takvih politika je HNS BiH koji je politička realnost i snaga Hrvata u BiH, ocijenio je u prigodnom govoru Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-ovih zastupnika u Saboru RH i izaslanik Andreja Plenkovića, hrvatskog premijera, na današnjem VIII zasjedanju HNS-a BiH u Mostaru.

bljesak.info

Glas naroda

Adame evoti Evu pa biraj

i poslije tita tito
korupcija mito
pušiona pobro
utanko je dobro.

Nije znanje
znanje znati,
već je znanje
znanje dati

ajme nama
sada s' vama
nigdje žita
samo slama.

15 kongres KPJ

Neće on dugo budi siguran!

Ki-Mil-Sung,dobrodošli u S.Koreju.

Bravo Slavene

Objavio/la koyot u 01:13,
02.11.2016.
Sjećaš se ovog, a ovo je samo isječak objave poslane tebi Slavene

"Ako uđemo u dublje razmatranje ove teze lako ćemo zaključiti da današnji vrh HDZ-a BiH, okupljen oko Dragan Čovića, čine bivši suradnici komunističkih sigurnosnih službi uključujući i zloglasnu UDBU. Svi najvažniji stupovi moći u današnjem HDZ-u BiH, uključujući i stranačkog predsjednika, na ovaj ili onaj način bili su uključeni u represivni aparat bivše države. Slavene moj, diko moja iz našeg u ratu i u miru prodanoga Mostara. Svi (i ja i ti), se trebamo zapitati samo jedno:
Gdje su ova go-vna od političara koja predstavljaju hrvatski narod u BiH i RH, bila u vrijeme dok je gorjelo...? Gdje su bili dok se progonjeni danas casnici i bojovnici HV i HVO krvarili? Ja ću Ti reći gdje su bili, i odmah se ispričavam poradi vulgarnosti: Njih 99,999..% su bili u pi-zdi svoje lijepe matere, i to u samom njezinom dnu. Mi smo svoju veličanstvenu pobjedu utemeljenu na krvi i pravici uspjeli pretvoriti u svoj sramotan poraz. Svima je dobro osim nama, jer Hrvatska odavno ne vodi svoju politiku, jer je zapravo ni nema. Srbija i dalje fura svoju genocidnu politiku iz Beograda, Bošnjačka politika jača, a mi? Gdje smo tu mi? Kao da nas ni nema, a dobro znamo kako smo nepregaziva vojska kad krenemo. Čestiti hrvatski branitelji se ne bi smjeli tako brutalno razračunavati sa svojim političkim neistomišljenicima, a osobito ne bi nikako smjeli biti nekorektni i neprincipijelni s dvostrukim mjerilima. Njihovo je demokratsko pravo podržavati bilo koju stranku ili pojedinca, ali je krajnje neoprezno i neoprostivo više štovati i častiti nekog kontroverznog lidera s nekoliko teških optužnica i stalnim sumnjama o stečenoj imovini, milijunski vrijednim vilama, nego nekoga skromnoga intelektualca pa uz to i svećenika s legitimnim i drukčijim stavom i viđenjem političkoga stanja države i svoga naroda. Koordinacija se vrlo rigidno svrstala uz HDZ BiH perfidno pod plaštem ‘krnjoga’ HNS-a".

Druže Dragane mi ti se kunemo da sa tvoga puta neskrećemo....

Ko god da je suzdržan kalu mu skidam

Ako to ne blagoslovi fra ševa od toga ništa. Gdje si bio nigdje, što si radio ništa. Prazne dobročiniteljeve priče, ključno su ključevi od nove vile, stana, hotelčića ili luksuznog auta. A koga to još briga za Hrvate? Mislite da jugoslavenčine, komunjare, dezertere, lažnjake glumce raznih profila to još i malo tangira? Ja mislim ne. To je predstava za kradeze sljedbenike koji nemaju svoje mišljenje nego im partija sve servira.

Ja sam danas sretan čovjek kad znam da je barem 600 ljudi plus njihovi članovi obitelji prije mene spremni poginuti za Hrvatske interese u našoj BiH

Svi 600 bi bilo crta Minhen

Ne njih 600 u dretelj u logor i Hrvati spaseni i to je to

Nemojte tako Jure reže mezu i pije vino od dragosti što je ovoliko Hrvata u BiH spremno poginuti za nas

Ovih 600 meze BiH mjesečno barem 6 miliona maraka imaju je rašta voliti

Treba provjeriti diplome ovoj 600rci garant je pola lažnjaka

Slavene ti trebaš biti na čelu HNS,aČova nek da neopozivu ostavku.Sve što reče je istina živa.Dosta više poltrona i lopova koji misle samo za svoje [ * neprimjereno * ].

Ima li ijedna točka o priznanju na zločinu i genocidu utemeljene rs i da li je govorio na zasjedanju kako je bio na četničkom derneku u banja luci i kako je priznao zločinački entitet fuj i tko ga je ovlasti da predstavlja hrvatski narod mene on ne predstavlja niti ima moju punomoć

Opet je draganče dobija samo jedan glas suzdržan . 99 posto skoro ko u sjevernoj Koreji .

Šta mi imamo s njihovom deklaracijom. Ja se više ne vidim niti u jednoj deklaraciji ili bilo čemu što drugi potpiše. Neka potpusuju i neka ratuju, jednom nasjeo i nikad više ni ja a i niko moj.

Sve što je Slaven rekao je istina, ali kako onda samo jedan glas suzdržan.Pod predpostavk da je on bio taj suzdržani zašto je bio suzdržan, zašto nije glasao protiv?Nešto smrdi.

ovako je jedan političar na predizbornom skupu obećavao asfalt vodu telefon školu a jedna baba zavika što će nam škola kad nemamo djece a on će njoj ma ne brini i djecu ćemo da vam pravimo

Eto od sutra blagosova našem narodu vrijedilo je čekati ovaj dan.Valja ostat i živjet na ovim prostorima hvala ti dragane vratijo si sjaj i optimizam na naša očajna lica. Sunce te obasjalo evo voljan sam ako bi se tebi sutra pravijo spomenik dat prilog pa taman kredit uzeo. Jer ti si zadužijo Hrvatski narod ko niko dosad u povjesti to ti nikad Hrvatski narod neće zaboravit. Samo tako nastavi kažu da si iselijo narod odakle danas 600 osoba na kongresu. Samo nastavi tako nasukao si Hrvatski Titanik samo naši čamci za spas su Autobusi za Eu hvala ti dragane Kapetane.

što ne kažu da trećina nije ni glasala jer su otišli prije?

Hoćete li nam napravit školu u Lipnu jeste li se kradezeovci dogovorili.

Imate vi svoje diplomce koji su se pitali zasto njima niste postavljali ta pitanja. Izgleda njima je onda bio prioritet kupovina zvanja, konobarice, maltretiranje normalnih postenih gradjana i normalno sluzbena vozila bar S clase jer u vecoj klasi imas vise sanse da prezivis ne daj boze udesa jer cesto se sjedalo za volan u pripitom stanju

Pozdrav iz Njemačke što ćete raditi u ponedjeljak mi znamo što ćemo samo se pitamo koliko vas izmanipuiliranih još ima

Kao i obicno na kavu novine pice i u to ce i rucak.

Venezuela je mila majka

Lipno ce dobiti staracki dom

lipno treba samo ograditi žicom
odavno su stečeni uvjeti za starački dom.
ta gore žive samo stogodišnjaci
i u zadnje vrime čopori šetaka.

A vodu,struju...?

Mi branitelji zaboravljeni nezaboravljeni invalidi zdravi konačno imamo generala nakon ovih pobjeglih tu je jedan i jedini dobročinitelj D.Č.

Ja ginem iza el komandanta

Ja ću biti 601.

Daj prenesi cijeli govor Slavena Raguža, šta si se stisko?

I ja bih ga rado procitao i po mogucnosti ako je govorio Mirko Vasilj i njegov

Ako zapuca zapucali mu se o glavi, imamo ko da nam upravi,ma kakan marsal Tito

Zašto je Čović opet predsjednik HNS-a, zar nebi bilo bolje primjerice izabrati Antu Lozančića, vrlo bistar momak.

Bolji bi bio Ivo Lozančić, dvije kradeze mirovine, nešto slično kao [ * neprimjereno * ]če. Ne valja u kradezeu ako ne zna ukrast.

Lipno nezaslužuje ovakve podle komentare bit će Hercegovina cijela Lipno neka samo malo nerugajte se selu nego onom konas je doveja u ovu situaciju.

Kako je se zajmio vas ex ministar i ostali zasluzujete i gore

Šuti prijatelju Kravice

Naš dobročinitelj stalno govori o EU, dosta nas već žive i dobro se snašlo u EU. Kako stvari stoje mnogi će napustiti ili prepustiti BiH kriminalcima, lažovima, ratnim profiterima, dezerterima, kvazi političarima za svoj džep, nesposobnjakovićima sa kupljenim diplomama i raznim ševama koji će im držat pridike da ne napuštate svoja ognjišta o ljepoti siromaštva a živjeti u raskoši. Hajde bola, narod vas pročito. Treba djeci sigurna sretna budućnost a nama starijima sigurna mirovina i starost.

Draganove kćeri i supruga se ne slažu s njegovom politikom

U pravu si, one se slažu s politikom DF-a.

BiH nikada neće ući u NATO niti u EU. Dobročinitelj zamagljuje stvari priča neistine. Zna se da RS niti Srbija neće u NATO ni u EU. Oni su prijatelji Putinske Rusije, tako će i ostati jer to su povijesni savezi. Je da oni nešto kao rade ali neće ući u NATO zato što ih RS smatra neprijateljima a za EU nije ispunjen ni minimum a to je dogovor da bi se trebalo o tome pričati. Ako se RS odvoji od BiH a Bošnjaci odu u Otomansko tek onda bi možda bilo nade da dobročiniteljeva vila bude u EU. Aaa to su neostvarive želje i maštanja koja zabavljaju raju. Dobro, nitko više ne uzima za ozbiljno Dragana Čovića nakon proslave RS ratnog zločinca Lisice koji je ubijao po Hrvatskoj.

Ma samo me cudi kako nema pajde Dodika medju gostima?! E svasta, Dragane, on tebe onako lijepo ugostio, a ti njega ni zovnit. Samo da se ZNA - ovih 600 prve u rovove poslat ako zagruva!!!! Bog i Hrvati!!!!

Neće preziviti.Mislim BiH.

BiH ce se raspasti sigurno.A i neka.Ne valja za racku.

HNS usvojio Deklaraciju, Čović ponovno izabran predsjednikom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari