Cvitanović krenuo Ljubićevim stazama revolucije

ljubuski.info

Nakon što je HDZ 1990 je na prošlim Općim izborima, što je krajnje pogubno, doživjela potpuni politički debakl, a njezin predsjednik Ilija Cvitanović u svojstvu nositelja liste za Parlament BiH nije dobio povjerenje birača, u toj je partiji nastupilo opće zatišje i stiče se dojam da i sami ne znaju kako dalje. I umjesto da sazove Sabor stranke i podnese neopozivu ostavku, Cvitanović se i dalje ponaša kao da se ništa dogodilo nije. Čak se u nekim slučajevima ponaša i kao pobjednik.

Potpisuje sporazum sa HDZ BiH o zajedničkoj suradnji u smislu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa. Uopće ne želim osporavati spomenuti sporazum ali je po mome dubokom uvjerenju on krajnje suvišan, budući da sama koncepcijsko doktrinarna načela obadviju stranaka podrazumijevaju da će kao stranke kršćanske demokratske orijentacije štititi nacionalne interese naroda kojeg predstavljaju, a što samim tim podrazumijeva i međusobnu suradnju političkih stranaka takve političke provenijencije.

Međutim, ovdje je u pitanju sasvim nešto drugo iza čega svoj neuspjeh s prošlih izbora Cvitanović želi prikriti. U pitanju je čista politička trgovina kako bi došao do svog uhljebljenja. Dobro za njega reče ovih dana u pjesničkim stihovima jedan od njegovih dojučerašnjih stranačkih kolega: Cvitanović slijedi Ljubića Božu, kako bi zasjeo u njegovu ložu. A javnosti je dobro poznat slučaj Bože Ljubića koji je političkom trgovinom Devedesetku srozavao, a za uzvrat od Čovića nagrađivan visokim društvenim pozicijama, kako on tako i njegova obitelj.

Naime, HDZ 1990 Prozor Rama je jedina utvrda koju predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nije uspio uzeti pod svoje skuti, čime se nikako ne može pomiriti. Rješenje vidi kroz sporazum sa Cvitanovićem. Već se odavno priča kako je Čović Cvitanoviću obećao da će ga instalirati u Dom naroda federalni ili državni, a on mu za uzvrat treba isporučiti Devedesetku Prozora Rame koja i jeste njegova izborna baza.

Prokužio je to Jozo Ivančević, načelnik općine i predsjednik Devedesetke Prozor Rama čemu se javno suprotstavio. Ustvari, Ivančević je to već ranije predosjetio i upozoravao Cvitanovića i svekoliko članstvo Devedesetke da ne idu u nikakve sporazume s Čovićem jer ih smatra neiskrenim. Unatoč tomu, Cvitanović je mimo volje svoje izborne baze, a kako navodi Ivančević i bez odluke središnjih tijela Devedesetke to učinio. Što drugo zaključiti nego da je za očekivati unutarstranački obračun Ivančevića i Cvitanovića.

Prateći Devedesetku od njezinog osnutka do danas samo mogu zaključiti da njezino političko vodstvo nikada i nije imalo za cilj da je, unatoč svojim javnim isticanjem, izgradi u modernu europsku stranku već su njezini lideri i uže vodstvo bili vješti politički trgovci. Najvećim političkim trgovcem se dokazao Božo Ljubić, njezin osnivač, a slijede ga Josip Merdžo, Damir Ljubić i drugi. Pa samo se prisjetimo kako je Ljubić odmah nakon izbora kao dr. ortoped zauzeo mjesto ministra prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH što je tadašnji predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija prokomentirao da je njegova jedina poveznica s tim resorom vozačka dozvola koju posjeduje.

Nakon svega što se događalo u Devedesetki, a posebice nakon posljednjih općih izbora i Sporazuma Čović - Cvitanović postavlja se pitanje opravdanosti daljnjeg postojanja ove političke stranke. Čović kao mudar političar doveo ih je pred svršen čin i sasvim je logično da se Devedesetka vrati pod okrilje njegovog HDZ BiH od kojeg su i nastali. U suprotnom Devedesetka će još izvjesno vrijeme kao marginalna politička stranka tavoriti na političkoj sceni i sama po sebi nestati.

Ilija Šagolj | iskorak.ba

Glas naroda

prodaše se strančke vođe za sitne šolde
i svoju stranku i glasače iznevjeriše
valjda sada vide ovi t-upavi birači
šta smo im prije izbora na portalu pisali
otvorite stranice povjesti infa
pa vidite dali je istina
bolje imati malo mozga ali svoga
nego mnogo a biti sluga l-opinama i sektama
jel tak il ne tak hrvatsko bosanski čuvari vlasti

Za očekivati da će cvitanović smijeniti odbor i načelnika u rami da se postave čovićev kadar

slijedi NEVIDJENA DIKTATURA nad Hrvatskim narodom … u reziji HDZ BiH i s potpisom Franjevacke Hercegovacke provincije … SVODJENJE HRVATA Bosne i Hercegovine NA ZAPADNU HERCEGOVINU … i to bi bilo to ...

Devedesetka je aut! Neozbiljna stranka! Niko im više neće povjerovati!

Ilija je car, samo naprijed a vi zugatori zugajte jer vam ništa drugo i ne preostaje

...reče Ilijin viroguz i zavuče se još dublje

Pogledajte samo što je Ilija pričao pred izbore i sad ide u sporazum s Čovićem. Ilija je najobičniji interesdžija kojemu je jedino bitna osobna korist. Isti je kao i Božo Ljubić, Merdžo i ostali što su izdali devedesetku.

Ovo je po mom misljenu pravi potez ovo nije prodaja u ovakvom trenutku treba biti jedinstven Muslimani zbijaju svoje redove Srbi svoje a mi bi se trebali izmedu sebe pobiti nije to u redu gospodo draga

Otvorite Klik ba pa vidite sta Muslimani misle o nama komentar iznad ok

Imamo mi Srbe Republike Srpske iza leđa oni će nema Hrvatima pomoć.

Jozo Ivančević je od Ramskih Hrvata napravio najlošije Hrvate na kugli zemaljskoj (kad se samo sjetim kako smo nekad bili ponosni i jedinstveni!!)

Nista Cvitanovic nije napravio vec ono sto rade svi policari.Drz stolicu kakva je da je.Placa i benificije meni a narod i glasaci ko ih .ebe.Jos nesto to je tako a mi mali samo mozemo komentarsati dok nas je svaki dan manje.To su grobari ponosnih Hrvata iz BiH....

vrijeme će da pokaže jeli u redu ali ovo je da se odgovornost podjeli i na male kao svi smo u tome dolazi vrijeme žetve netko će morati odgovarati za svoje postupke nitko nije imun bilo je i veći faca pa su pali ali kada panu ovi će im okrećati ledja jer su to oko njih samo viro-uzi

Pa moj Sagolju ako je devedesetka marginalna stranka kako bi u tvom peru prošle druge hrvatske stranke ...zanemaruješ jako puno činjenica ali s obzirom da poznajem vas izričaj onda me i ne čudi ovakvo pisanje.jedno morate znati, devedesetka sa Ilijom Cvitanovićem nikad bolje nije stajala a lošiji rezultat u odnosu na 2014-tu vidim u grupiranju naroda pod HDZ-ov kišobran uplašeni kandidaturom Željka Komsica. Nisu potrebne nikakve pozicije da se vidi koliko je ozbiljan momenat za nas narod. U danima kad i srpski kao i bošnjački narod prave blokove zašto bi koalicija izmedju dva HDZ-a bila interesna? Čekajte rasplet dogadjanja pa se na kraju bar kao čovjek ispričajte!

Cvitanović krenuo Ljubićevim stazama revolucije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari