Pravnici podijeljeni oko izbora glavne tužiteljice Tadić

ljubuski.info

Nakon izbora Gordane Tadić za glavnu tužiteljicu Državnog tužiteljstva različite su reakcije pravnika u Bosni i Hercegovini, dok jedni navode da očekuju promjene, drugi smatraju da je ona dobar izbor, dok treći ne žele komentirati njeno imenovanje.

Odvjetnik Vasvija Vidović ističe kako očekuje da će Tadić kao odgovorna osoba za rad i stanje u Državnom tužiteljstvu učiniti više promjena u radu i funkcioniranju tog tužiteljstva i da će intenzivnije raditi na provođenju Strategije za rad na predmetima ratnih zločina.
Isto tako očekujem da će se s više organiziranosti i više odgovornosti raditi na najsloženijim predmetima korupcije. Te istrage su do sada bile beznačajne i pogotovo beznačajne optužnice s obzirom na nadležnost Tužiteljstva, rekla je Vidović.

VSTV je danas nakon diskusije s devet glasova za, dva protiv i dva suzdržana izabrao Gordanu Tadić za novu glavnu tužiteljicu na šestogodišnji mandat.

Odvjetnik Asim Crnalić, bivši član VSTV-a, kazao je kako je Tadić dobar izbor jer se radi o tužiteljici s velikim iskustvom koja je obnašala funkciju vršitelja dužnosti i mišljenja je da nije bilo razloga mijenjati je s te pozicije, pa se njeno imenovanje moglo očekivati.

Može se očekivati promjena nabolje u radu tužiteljstva, jer je njena pozicija bila, kako bih rekao, nestabilna, pošto biti v.d. tužitelj je uvijek nešto neizvjesno. Mogla je biti v.d. tužitelj tri mjeseca, a bila je dvije godine. Dok ste vršitelj dužnosti na vas gledaju kao na privremenu funkciju. Sada će biti glavna tužiteljica s punim mandatom i može odlučnije rukovoditi tužiteljstvom. Zbog toga očekujem da će tužiteljstvo biti uspješnije u svom radu, istaknuo je Crnalić.

Odvjetnik Miodrag Stojanović je kazao da u ime odvjetništva Republike Srpske glavnoj tužiteljici od srca želi uspješan rad.
Mislim da je izabrana osoba koja odgovara svojim profesionalnim, ljudskim i moralnim kvalitetnima za to mjesto, ne podcjenjujući ni njene protukandidate ni Muniba Halilovića ni Dianu Kajmaković. Oboje su bili ozbiljni i odgovorni kandidati, izbor je bio između tri dobra kandidata, rekao je Stojanović.

Branko Perić, sudac Suda BiH, kazao je da nema nikakav komentar o izboru glavne tužiteljice i da nije za komentiranje.

Osim Tadić, kandidati za glavnog tužitelja koji su jučer pred VSTV-om iznijeli plan su bili Diana Kajmaković i Munib Halilović.

BiRN

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari