I širokobriješki branitelji protiv 'Medalje otpora'

ljubuski.info

Pet braniteljskih udruga iz Širokog Brijega te Odbor za branitelje i ratne stradalnike Gradskog vijeća Širokog Brijega poslali su zajedničko priopćenje povodom popisa organizatora otpora agresiji na BiH odnosno uvođenja nove braniteljske kategorije nositelja "Medalje otpora" koju je donijela Vlada Federacije BiH.

Prema odluci Vlade FBiH, organizatorom otpora smatra se osoba koja je organizirala i rukovodila u pripremi za obranu i u obrani BiH najmanje 100 dana od 18. rujna 1991. godine, kada su se organizirale prve postrojbe kao otpor prema dolasku rezervista JNA na područje Mostara i Hercegovine, pa sve do 9. travnja 1992. godine, kada su započeli prvi incidenti ili je u tom razdoblju bila angažirana na poslovima u institucijama ili tijelima vezanim uz obranu, a čiji je status potvrdilo Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida proteklog rata.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Svjedoci smo kako je posljednjih nekoliko godina jedno od pitanja oko kojeg se 'lome koplja' pitanje izrade popisa organizatora otpora agresiji na BiH s ciljem uvođenja nove braniteljske kategorije nositelja 'Medalje otpora' koja će imati posebna primanja, ali i privilegije iz toga prava.

Glede ovog pitanja, na današnjem koordinacijskom sastanku širokobrijeških braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Odbora za branitelje i ratne stradalnike, zauzet je zajednički stav o navedenom pitanju.

Mišljenja smo kako nema potrebe uvoditi ovakvu vrstu odličja te tvrdimo da je hrvatski narod u BiH organizirao otpor puno prije razdoblja koje se navodi u Odluci Vlade FBiH u definiciji kriterija za osobu organizatora otpora.

Smatramo da su pripadnici bošnjačkog naroda puno kasnije stupili u organiziranje otpora i s puno manjim brojem ljudi. Ovo je vrlo kompleksno pitanje i u dijelu načina određivanja tko je sve organizator otpora.

Sigurni smo da se ponovno radi o uskim interesima pojedinaca i dijelova ratnih postrojbi, a rezultat svega bit će unošenje dodatnog nezadovoljstva i nemira među braniteljsku populaciju pripadnika HVO-a i Armije BiH te dodatno financijsko opterećenje na Federalno ministarstvo branitelja dok još uvijek imamo braniteljskih kategorija koja uopće nemaju riješen status.

Predlažemo da ovo naše mišljenje uputite na ponovno razmatranje donositelju navedenog Zakona, a sve u cilju izbjegavanja novih nemira i nezadovoljstava.

Priopćenje potpisuju:

  • Udruga dragovoljaca i veterana Predsjednik Udruge - Tomislav Čerkez
  • Udruga oboljelih od PTSP-a Predsjednik Udruge - Tomislav Barbarić
  • Udruga maloljetnih branitelja Predsjednik Udruge - Dario Rezić
  • Udruga nositelja ratnih odličja Predsjednik Udruge - Marijofil Ćužić
  • Udruga vojnih invalida Predsjednik Udruge - Predrag Mandić
  • Odbor za branitelje i ratne stradalnike Predsjednik Odbora - Boro Hrkać

Glas naroda

Medalje otpora su ko serija lud zbunjen normalan mi idemo na proslave onima zbog kojih smo dali otpor sa velikim žrtvama. Oni kažu da će i oni doć na naše proslave. Znali itko gdje ovo vodi u kojem pravcu.

a jesu nakotili ovih udruga u širokom, zar niste mogli u jednu

meni je samo žao poginulih i ranjenih

ma dajte ne bulaznite, ne možete dobročinitelja ostaviti bez ovog priznanja, pa je sa još nekolicinom bio u pokret otpora 92' što se vidi iz priloga.

Prilog:
Dragan Covic prijeratni je visokopozicionirani partijski dužnosnik SOKO-la u Mostaru, a u tu je firmu doveden kao provjereni i odani kadar bivšeg i danas kroz njegov HDZ istkanog – Saveza Komunističke Partije Jugoslavije. Dragan Covic se posebno iskazao početkom 90-tih godina, kada je sa svojim kumom Miroslavom Coricem i njihovom jugoslavenskom bratijom, osnovao komunističku stranku UJDI u Mostaru. Dragan Covic se posebno iskazao i u kamenovanju autobusa koji su ispred stranke HDZ-a išli na skupove u Ramu i sarajevsku Skenderiju, kada su postavljani temelji današnjeg HDZ-a (hvala Bogu, ima više svjedoka tih događaja koji su spremni potvrditi sve navode). Naime, UJDI-jevi omladinci predvođeni Draganom Čovićemi Miroslavom Coricem su kamenjem razbijali autobuse kojima su kroz Mostar prolazili članovi HDZ-a. Mahali su njih dvojica malim jugoslovenskim zastavama, te vikali “Jeb… vam majku ustašku, idite u Široki i Ljubuški i propagirajte vaš HDZ, Mostar je bio i ostat će jugoslovenski”! Međutim, ubrzo je HDZ ojačao i postao glavna politička i moralna snaga Hrvata u Bosni i Hercegovini, a Čovićev i Ćorićev UJDI je propao, pa je jadni Miroslav Ćorić iz straha od odmazde, spakirao kofere i pobjegao kao dezerter u Austriju, gdje se dobro skrasio i nekoliko godina radio kao konobar. Kad su ga pitali zašto bježi, on je rekao: “Ovo nije moja borba, ovo su ustaške ideje, ja ću se vratiti kada se ponovno moji komunisti vrate”! I gle čuda, Ćorić se nakon tri godine konobarenja u Austriji vratio u Mostar i upravo je prema svom očekivanju, zatekao svoje komuniste na vlasti:svog kuma Dragan Čović, Vlado Čuljak, Jadranko Prlić, Miroslav Rupčić i svi ostali redom. Tada se Titov pionir Miroslav Ćorić odmah upisao u HDZ i uz pomoć svojih bivših partijskih kolega.

Dragan Čović-zadnji predsjednik UJDI-a do polovice 1992.godine,

Objavio/la koyot

Tako,tako ko zna zna!?
Opet glas ADZ-eu i dragom vođi??
Živjele OVCE!

ovi koji bi se zvali pokret otpora u hrvackoj su bili dragovoljci pa su ukinuti u posebnu internu evidenciju kad su došli lažnjaci
hrvacka ima
200oooboraca
300ooolažnjaka
to je rvacka demokracija i pravica udbaške vlasti desne i live

Istina je i nitko je ne može osporiti koko su Žarko Keža i Željko šiljeg dali svoj doprinos u obrani Ljubuškog i Hercegovine od velikosrpske agresije ali, radi povijesne istine i budućih pokoljenja mora se znati kako je organizacija otpora ljubušaka velikosrpskoj agresiji krenula znatno ranije prije njihovog uključivanja u sustav obrane!!!

Čast poginulima a mi što smo preživjeli ako smo normalni pokret otpora nećemo nikada spomenuti niti imena zaslužnih možemo imena dezertera i ratnih profitera samo znaju mladi također one koji su devedesete bili na listi Reformista i SKJ

Samo objavite imena branitelja i sve ce im ovo past u vodu.

Zna se kad je HVO osnovana a otpor su vodili skroz drugi ljudi to se zvalo TO uglavnom ti prvi su marginizirani......

Mislim da onaj tko ima,u vojnoj knjizici upisan datum prije prvog travnja,92 zasluzuje dobiti status organizatora otpora..i dobiti nekakvo priznanje za to.

Iz koliko su ljubuških firmi organizatori otpora spriječili da tadašnja JNA odveze oružje koje je pripadalo tim firmama tj. našem narodu.

Nije mi jasno zasto udruge hvo -a nisu iznijele svoj zajednicki stav na razini cijele hzhb...a ne samo udruge iz Sirokog Brijega...ali to je tako kod nas ..svako selo svoj stav ima o svemu..zato smo i dogurali daleko...

Ko ima daj mu još a ko nema nije važno i ako je zaslužio nije bitno. Ja mislio da trebaju svi hranu i odjeću a ne samo podobni. Sta sa onima koji su citav rat proveli i niko ih se nije sjetio. Mislim da su zaslužni ji nego 2/3 ovih sto primaju te novce.

Zna se što se u tim danima radilo uvodile su se dežure po mjesnim zajednicama pravili se uglavnom vodovi jer oružja nije bilo više a nije svak ni dežura.Netko je to i vodio -to su organizatori otpora.A druga je priča koliko je i kad je netko išao na ratište./sjećate se kad su neki izišli iz autobusa s puškom i neko pametan reče rat je gotov i bi tako./ Orgnizatori otpora su nestali uglavnom kad je osnovan HVO raspršili su se po raznim rodovima vojske......

I širokobriješki branitelji protiv 'Medalje otpora'
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari