Službeni Zagreb još nije donio odluku o novom veleposlaniku

ljubuski.info

Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio nije opozvan jer postupak za to nije dovršen pa će on ostati u našoj zemlji sve dok se čelništvo susjedne zemlje ne dogovori o njegovom nasljedniku.

Naime, nakon što se Del Vechio našao u Banjoj Luci 9. siječnja, a taj dan se slavio kao dan entiteta, u bh. i hrvatskoj javnosti se podigla velika prašina te su se u javnosti pojavile informacije kako je veleposlanik opozvan. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske pojašnjavaju procedure.
Procedura imenovanja i opoziva šefova diplomatskih misija propisana je Ustavom Republike Hrvatske (čl.99). Na prijedlog Vlade i uz mišljenje nadležnog odbora Hrvatskoga sabora, odluku o postavljanju i opozivu šefova diplomatskih misija u inozemstvu donosi predsjednica Republike, uz prethodni supotpis predsjednika Vlade. Veleposlanik Ivan Del Vechio nije opozvan budući da opisani postupak nije dovršen, navode iz Službe za odnose s javnošću MVEP.

Iz ovoga najlogičnije je zaključiti kako se još uvijek traži najbolje rješenje za Del Vechiovog nasljednika, odluku o tome ovisit će o dogovoru hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, a dok se to ne dogodi on ostaje u Sarajevu.

Kronologija slučaja

Podsjetimo, hrvatski veleposlanik se našao u Banja Luci 9. siječnja, a mnogi su to protumačili kao da je nazočio Danu RS-a, koji redovno zaobilaze svi predstavnici diplomatskog kora zemalja EU. U izjavi za Dnevni list nakon što su počele optužbe na njegov račun kazao je kako on nije sudjelovao na obilježavanju Dana RS-a nego je bio na ranije dogovorenom sastanku sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.
Doista ne znam zbog čega me svi napadaju. Nema razloga za to, jer, ponavljam, uopće nisam bio ni na mimohodu ni na akademiji. Nisam prisustvovao proslavi Dana RS-a i već sam objasnio razloge dolaska u Banju Luku, kazao je tada Del Vechio. Tu priču je potvrdio i sam Dodik kazavši kako je s veleposlanikom razgovarao o određenim projektima.

Veleposlanik nije bio niti na dodjeli odlikovanja niti na mimohodu niti na akademiji. Ranije smo se čuli i tog dana našli u Banja Luci zbog određenih projekata, jer gradimo jedan most kod Kotor Varoši za jedno hrvatsko selo i još neke poslove o kojima sam ranije razgovarao s predsjednicom Grabar-Kitarović o tome što trebamo uraditi. Značajnu fazu toga smo i okončali a na ostalom radimo. Sav njegov grijeh, ako je to uopće grijeh, je upravo to. Nemam potrebu bilo koga braniti, ali imam potrebu reći istinu, kazao je tada Dodik.

Ipak, u Hrvatskoj, ali i BiH podigla se ogromna prašina jer je tog dana odlikovan bivši oficir JNA Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine. Lisica je u rujnu 1991., kada se dogodio zločin, bio zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa koji se nalazio pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić vrlo je jasno kazala da je bila neugodno iznenađena kada je vidjela Del Vechija u Banjoj Luci i da tog dana tamo nije smio biti. Iz Ureda predsjednice kao i iz Vlade RH potvrdili su da nisu bili upoznati s tom odlukom jer Hrvatska nikada nije sudjelovala u proslavi tog dana, a tako je trebalo biti i ovaj put i ovo je bila pogrešna procjena i odluka veleposlanika. Iako je istina da veleposlanik toga dana nije bio na mimohodu i svečanoj akademiji, ministrica kaže da on tamo nije trebao biti jer se Hrvatska politika vezano za taj datum nije promijenila i to je dan na kojima hrvatski predstavnici nisu bili ranijih godina.
Veleposlanik Del Vechio je to protumačio da je to poziv predsjedavajućeg Predsjedništva, on zaista nije išao na druge stvari, ali mi i dalje držimo kako je bilo najvažnije da se taj dan nije trebao naći na tom mjestu, rekla je Pejčinović-Burić.

Slično su izjavljivali i svi drugi hrvatski dužnosnici, bilo vladajući, bilo oporba.

Dobar mandat

I ona je potvrdila kako Del Vechiju ističe peta godina mandata u BiH te da su hrvatske vlasti u razgovorima o novom veleposlaniku jer njegov uobičajeni mandat od četiri godine prošao i on je ostao u BiH samo zato što je bila izborna godina i u to vrijeme nije bilo najsretnije mijenjati veleposlanika. Pejčinović-Burić za petogodišnju misiju Del Vechija u BiH rekla je kako je bio jako angažiran u svakom pogledu i tim više čudi ova njegova odluka.

I uistinu, hrvatski veleposlanik je odradio dobar mandat, bio je uključen u niz aktivnosti, niz ih je i sam inicirao i radio na poboljšanju odnosa dvaju zemalja. Nebrojeno puta je ukazivao na ogromne mogućnosti naše zemlje te da na dobrobit svih konstitutivnih naroda i svih građana ova zemlja može i mora brže napredovati. Uz to, vrlo je jasno upozoravao na problematiku Izbornog zakona BiH, nužnosti izmjena istog u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u "slučaju Ljubić, nužnosti uvažavanja pune ravnopravnosti i jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i svih drugih građana u BiH. O tome su nakon izbora na najvišim tijelima EU (Europsko vijeće i Vijeće EU) u nekoliko navrata govorili i hrvatski premijer Plenković i ministrica Pejčinović-Burić. Jasno je kako je Hrvatska zbog Hrvata u BiH ali i tisuću kilometara granice s BiH vrlo zainteresirana za mir i stabilnost, ekonomski prosperitet, put BiH ka EU i NATO. Prioritet broj jedan morati biti briga o tome da napokon Hrvati u BiH budu ravnopravni, a ne majorizirani i obespravljeni. Shodno tome, morati će se itekako povesti računa o tomu tko će biti idući veleposlanik u BiH jer je naša zemlja i dalje poprilično daleko od formiranja vlasti, još dalje od kompromisa oko izmjena Izbornog zakona, a ponovno se preko naših leđa počinju "igrati" velike geopolitičke igre. Iako je Hrvatska, uz Sloveniju, uza sve probleme kojih zasigurno ima, "televizor u boji" za ostale zemlje nastale raspadom bivše države, te je kao članica EU i NATO-a zagledana prema tom uglednom društvu, jedan od top prioriteta joj jednostavno mora biti BiH. U tom kontekstu na mjesto veleposlanika mora doći osoba koja vrlo dobro poznaje situaciju u BiH i općenito zapadnom Balkanu te koja ima mnogo "utakmica u nogama".

Dragan Bradvica | Dnevni list

Glas naroda

Nema više naivaca

VELIKA SRBIJA je na delu.

Dno dna ?
Ista septička matom podjeljena!
HDZ HR /HDZ BiH!

veliki lopovluk kradezea je na djelu

Službeni Zagreb još nije donio odluku o novom veleposlaniku
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari