HKD Napredak predstavio knjigu 'Južnoslavensko pitanje i svjetski rat'

ljubuski.info

Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak predstavilo je u Sarajevu knjigu "Južnoslavensko pitanje i svjetski rat" autora Ive Pilara, te 66."Hrvatski narodni godišnjak 2019."

Predstavljanje je upriličeno povodom sto godina od prvog izdanja ove knjige autora Ive Pilara, a o knjizi su govorili predsjednik Udruge Hrvatsko zajedništvo Nediljko Matić iz Zagreba i povjesničarka Vera Katz iz Sarajeva.
Prema našem mišljenju, knjiga Ive Pilara 'Južnoslavensko pitanje i svjetski rat' najozbiljnija je knjiga koja govori o BiH i ideji jugoslovenstva na ovim prostorima. Meni je važno ovo predstavljanje u Sarajevu jer je Pilar 1900. došao živjeti u Sarajevo, tu je bio pet godina i nakon toga se odselio u Tuzlu gdje je imao odvjetnički ured, izjavio je Matić.

Piler je, po njegovim riječima, knjigu pisao u Tuzli 1915. i 1916, a objavljena je u originalu na njemačkom jeziku. Tako su danas promovirane tri knjige - njemački original koji je ponovo tiskan nakon sto godina, novi hrvatski integralni prijevod, a knjiga je prevedena i na engleski jezik.
Kada počnete čitati knjigu onda vidite puno toga što je on predvidio, pogotovo ovoga što se u Europi događa u zadnjih godinu, dvije. Bio je protivnik jugoslovenske ideje, smatrao je da takva državna tvorevina ne može dugoročno uspjeti. Nema tu nikakvog nacionalizma kod njega, nego smatra da naprosto s kulturološkog aspekta ta cjelina ne može funkcionirati, dodao je Matić.

Povjesničarka Vera Katz je kazala da je dobro što je knjiga dostupna čitateljstvu, naročito povjesničarima i studentima povijesti, pošto nismo imali često priliku da vidimo prethodna izdanja.
Na mnogim mjestima u knjizi se pojavljuju pitanja i problemi koji se od 19. stoljeća, međuratnog perioda, na određeni način vuku do današnjih dana ili mi u njima tražimo sličnosti. Uglavnom, to nacionalno, ekonomsko, socijalno, te pitanje modernizacije je pitanje 20. stoljeća, a izgleda da smo i u 21. stoljeće ušli s tim problemom nacionalnim, socijalnim, pitanjem ljudskih prava itd, navela je Katz.

Ovom prilikom predstavljen je i 66. "Hrvatski narodni godišnjak 2019." koji, kako je kazao predsjednik HKD Napredak Franjo Topić, zauzima posebno mjesto u Napretkovoj bogatoj izdavačkoj djelatnosti. Od davne 1907. godine, kada je izašao prvi broj pod nazivom "Napredak - hrvatski narodni godišnjak za godinu 1907.", to glasilo je svjedok kulturnih, političkih i svih drugih društvenih događaja, ali i cjelokupne aktivnosti Napretka.

Topić je kazao da se radi o tradicionalnom izdanju u kojem se sumiraju rezultati rada u prethodnom periodu svih podružnica, tijela i udruženja u sastavu Napretka. Održano je 518 različitih manifestacija, djeluje 60 grupa kao što su orkestri, zborovi, folklorne skupine i drugo, a bitna odlika Napretka, kako je istakao, upravo je konstantnost rezultata.
Ono što je još važno za prošlu godinu jeste da smo uglavnom zaokružili projekt doma na Trebeviću, otvoren je prostor bivše kino dvorane koji je donio novi sadržaj u gradu, a uglavnom smo dogovorili i da ponovo otvorimo kultnu kavanu Imperijal, dodao je Topić.

Glas naroda

Kad već piše naprdak zašto ne napiše trećeg gosta kako se zove za stolom?

Hoce li ovaj Franjo Topic dozivotno biti predsjednik Napredka?

HKD Napredak predstavio knjigu 'Južnoslavensko pitanje i svjetski rat'
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari